1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Vredi pogledati: ZAZ-965 NEWera
Vredi pogledati: ZAZ-965 NEWera
2

Vredi pogledati: ZAZ-965 NEWera

501
2
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo se upoznali s talentom ukrajinskog dizajnera Romana Prijadka koji je osmislio kako bi moderni Moskvič-2140 mogao da izgleda kada bi postojao interes da se proizvodi. Ostali smo oduševljeni. Sada imamo priliku da sagledamo viziju autora o savremeniku sovjetskog modela ZAZ-965, kao prvog „grbavog“ Zaporožeca sklapanog u Sovjetskom Savezu između 1960. i 1969. godine.

Nezavisni dizajner je naveo da se svojski potrudio u smislu očuvanja duha marke uz istovremeni pokušaj savremene interpretacije. Da li je, i eventualno koliko je Prijadko usped da prilagodi stil, nekada popularnog „Zaporošca“ procenite sami, a autor je svakako u naziv render-noviteta uključio indeks „NEWera“.

Što se nas tiče, stil vozila na renderu zaista reflektuje duh nekadašnjeg malog sovjetskog automobila. Između prednjih svetlosnih grupa kružnog oblika oivičenog hromiranim okvirom, koje inače koriste savremenu tehnologiju LED dioda, nalazi se karakteristični reljef. Linija prozora je visoka, dok je prtljažnik isturen, baš kao i na originalu. Upravo po toj osobini je ZAZ i dobio izvorni nadimak.

Dalja sličnost s modelom iz šezdesetih godina prošlog na čijem temelju je nastao, ogleda se i u prorezima na zadnjem blatobranu. Kod prvog modela, te škrge su služile za ventilaciju motornog odeljka. Podsetićemo da je ZAZ-965 posedovao motor smešten iza vozača, u neposrednoj blizini pogonskih točkova. Za razliku od originala, kod koncepta s rendera, otvori imaju uglavnom dekorativnu svrhu.

Putničku kabinu krasi manje karakteristika koje povezuju koncept s modelom iz prošlog veka. Eventualno, možemo se pozvati na obruč upravljača s dva kraka, inače bogat u prečniku, kao i na konture instrumentacionog klastera. Ipak, izgled unutrašnjosti originalnog modela ZAZ-965 je bio toliko siromašan i radnički da ga je ovde autor jednostavno morao nanovo izmisliti i prilagoditi savremenoj „NEWera“.

I bio je kreativan Prijadko i ovde. Jer kako drugačije protumačiti odluku dizajnera da na najupadljivije mesto na centralnom grebenu smesti dugme za startovanje pogonskog bloka?

Razumno je pretpostaviti u današnje doba ubrzane elektrifikacije i hibridizacije, da bi moderan Zaporožec budućim vlasnicima nudio mogućnost izbora tradicionalnog ili električnog pogona. Pretpostavljamo da bi baterijsko pakovanje, litijum-jonsko u osnovu, bilo smešteno ispod poda putničke kabine. Dimenzije vozila s rendera su: 3.825 mm; 1.630mm i 1.550 milimetara (dužina; širina i visina, redom), dok je među osovinama prostranstvo od 2.320 mm, što je za osam santimetara manje nego kod Kije Picanto, od koje je NEWera ZAZ duži za čak 23 centimetara.

Kako bilo, deklarisana konfiguracija za smeštaj putnika je takozvana „2 + 2“, što će reći „dva normalna napred + dva visine Gorana Vesića nazad). Pored bazične verzije, Prijadko je planirao da bi eventualni investitor poželeo da kupcima ponudi i varijante sa specijalnim dizajnom i vedrijih boja unutrašnjosti, pa je osmislio i nazive: NewEra-cross, NewEra-rs i NewEra-Odessa (prikazano iznad).

Autor još tvrdi da je rad koji je izveo na Zaporožecu blizak po duhu onom što su njegove industrijske kolege izvele s modelom Fiat 500, koji bi u savremenom izdanju, uz modele Citroen C3, Mini Cooper i Volkswagen Buba, i bio konkurent današjem ZAZ-u, kada bi ga neko „turio“ na proizvodne trake.

Atuomobil je dakle pozicioniran kao sedan s dvoje vrata koji je namenjen poslovnoj upotrebi u urbanim sredinama, jednako kao i eksploataciji na plažama sa sitnijim peskovitim, ali i sa šoderom. Na kraju možemo reći da su Sovjeti oduvek „furali neki svoj fazon“. Dok celi svet limuzine naziva „kupeima s četvoro vrata“, dotle naši Sloveni izmišljaju „sedane s dvoje vrata“.

Odjava uz jedan veliki, regenerativni i iskreni smajli.

AutoRepublika

(501)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Nevera kako dobro izgleda!

Bungi

Izgleda kao Fiat 500 obrađen u fotošopu.