1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Čak 46% Evropljana bi kupilo elektrifikovani model za naredni automobil
Istraživanje: Čak 46% Evropljana bi kupilo elektrifikovani model za naredni automobil
4

Istraživanje: Čak 46% Evropljana bi kupilo elektrifikovani model za naredni automobil

250
4
Podelite sa prijateljima:

Cetelem Automotive Observatory (CEM) izvršio je anketu u Evropi u vezi sa prelaskom na elektrifikovane modele. Pomalo je iznenađujuće da je gotovo polovina ispitanih izrazila želju da sa idućom kupovinom novog automobila počne da koristi neko od vozila koje pripadaju hibridima ili EV segmentu. 

CEM predviđa da će rezultati na kraju 2020. godine biti veoma loši u čitavoj Evropi sa padom prodaje od 29%, dok će manjak na globalnom nivou iznositi 17%. Stručnjaci veruju da će naredna godina doneti boljitak na Starom kontinentu sa rastom od oko 16%, ali da ćemo se na nivo pre krize vratiti tek 2023. godine.

Upitani o budućim izborima u vezi sa kupovinom automobila, 29% ispitanika bi za svoj novi četvorotočkaš izabralo hibrid, dok bi 17% anketiranih odabralo električni model. Što se tiče tradicionalni goriva, 23% se odlučilo za benzin, a samo 15% za dizel.

Čak 73% onih koji su učestvovali u ovom istraživanju navelo je da veruju da su električni automobili vozila budućnosti, ali su izrazili i bojazan zbog i dalje neadekvatne infrastrukture za punjenje. Dakle, stara već dobro poznata priča – bez dovoljnog broja običnih ali i brzih javnih punjača i ovaj talas elektrifikacije imaće svoj kraj.

Iako se često priča o „smrti automobila“, odgovori koje su dali anketirani navode na drugačije misli. Većina onih koji su učestvovali u istraživanju, njih 73%, vidi vozilo kao svojevrsan štit naspram spoljašnjeg sveta kada se nalaze u njemu, dok ogromna većina – čak 90%, ističe da automobil daje neuporediv osećaj slobode kretanja.

AutoRepublika 

(250)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

eto kako djeluje ispiranje mozga kroz medije…mediji su uzas, zlo zivo.

moron

Naravno Done … I, šta si odabrao, ID.3 ili ID.4, sa kojom baterijom i kojim motorom? Imaju i grejanje, oba … A troše (pri malim brzinama) „kao upaljač“ 😊

Lala

Pišite i mene.
Uslov da ne bude preko 30.000€
Da iza vozača može sesti isti vozač visine 195.
Pristupačan gepek od cca 500L.
Realan domet od cca 800km.

Imam garažu, lektriku u njoj tako da nije problem tankati.

Umalo da zaboravim, nisam nikada vozio automobil sa samo zadnjim pogonom.
Imam neutemeljeni strah pa bi da ga sačuvam ….

Lala

Da mi ne zameri G. Skočko, gore navedeno nije reklama za nekog konkretnog proizvođača .