1. Home
  2. Vesti
  3. Hennessey Venom F5 nudeći brzinu od 500 km/h ulazi u serijsku proizvodnju
Hennessey Venom F5 nudeći brzinu od 500 km/h ulazi u serijsku proizvodnju
0

Hennessey Venom F5 nudeći brzinu od 500 km/h ulazi u serijsku proizvodnju

499
0
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta se mogle pročuti one priče koje propovedaju da, iako američka automobilska industrija proizvodi neke od najmoćnijih serijskih automobila na svetu, nikada se nije mogla pohvaliti vozilima koja bi zapretila svetskom vrhu po maksimalnoj brzini. Ali, situacija se pomalo menja, pa trenutni rekord drži model SSC Tuatara sa maksimalnom brzinom od čak 454 km/h, a „Jenkiji“ sada imaju i vicešampiona. Reč o novom modelu kompanije Hennesseya koji nosi oznaku Venom F5, a na tržište stiže tri godine nakon što je najavljen.

Publika se po prvi put upoznala sa „otrovom“ (da, njegovo ime znači baš to) još 2017. godine na Salonu tjunerskih proizvoda SEMA koji se održava u Las Vegasu svake godine. Usledio je još jedan koncept na Salonu automobila u Ženevi godinu dana kasnije, a serijski model se razlikuje uglavnom po aerodinamičnim dodacima.

Dok se većina konkurenata može pohvaliti aktivnom aerodinamikom koja se sama aktivira zavisno od brzine, to nije slučaj Venomom. Zapravo, nema ni jedan takav dodatak, ali je koeficijent otpora vazduha veoma zadovoljavajućih 0,33.

Većina nas ima samo jedno pitanje, a to je koliko je ovaj Hennessey brz. Ako verujemo zvaničnim podacima, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h iznosi 2,6 sekunde, do 200 km/h treba dodati još dve sekunde, a do 300 km/h samo 8,4 sekunde. Maksimalna brzina je u američkim brojkama 311 mph što je tačno 500 km/h. Radi poređenja, čuveni Bugatti Chiron je za punih 11 km/h sporiji. Da, zaista je teško poverovati da Amerikanci trenutno čuvaju prve dve pozicije po maksimalnoj brzini serijskih automobila.

 

Za tako nešto je zaslužan fantastični 6,6-litarski V8 motor sa turbo punjačem. Razvija čak 1.817 „konja“ i maksimalnih 1.617 Nm obrtnog momenta dok je masa vozila relativno niskih 1.360 kilograma. Svoj doprinos daje i šasija koja je teška svega 89 kilograma, zahvaljujući laganom materijalu od kog je sačinjena, pri čemu mislimo na plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknama.

Ceo automobil je razvijen da vozaču pruži užitak trkačkih četvorotočkaša na ulici. Vlasnik može da podesi sistem vožnje na pet različitih načina, što znači da ugođaj može biti: sportski, zatim poput vožnje na stazi, onda i nalik onom što proživljavaju vozači tokom uličnih trka na pravcu (drag racing), na vlažnoj podlozi i na kraju F5. Ovaj poslednji sistem dozvoljava vozaču da „otvori“ maksimalnu snagu i iskoristi maksimalni potencijal. Spomenućemo i da je menjač sedmostepeni automatski koji prenosi snagu na zadnje točkove. Michelin je takođe razvio posebne pneumatike za Venom, a hiperautomobil se može pohvaliti i keramičkim kočnicama.

Spomenućemo i da se dizajn nije mnogo izmenio od ranog prototipa i u većoj meri liči na nekog Italijana nego na automobil iz Amerike. Sam stil je relativno privlačan, mada nije viđena nikakva (r)evolucija. Sličan zaključak možemo doneti i na račun enterijera. On je jednostavan i namenjen za vožnju, umesto da se uživa u najvećem luksuzu i opremi.

Prvi prototip je proizveden u Velikoj Britaniji, a ostali primerci će stići iz Amerike. Vlasnik firme Džon Henesi je izjavio da je već rasprodao između 12 i 14 primeraka i da će konačna proizvodnja biti limitirana na samo 24 jedinice po ceni od 2,1 miliona američkih dolara za komad.

 

Model kao što je Venom je veliki rizik za firmu kao što je Hennessey. Ova kompanija je u prošlosti opstajala tjuningom raznih modela proizvođača kao što su Chevrolet i Ford, a čak i u tim slučajevima je imala problem da isporuči vozila na vreme. Ukoliko se Venom pokaže uspehom, Džon kaže da je njegova firma spremna debitovati još s dva modela, pa nam ostaje da vidimo da li će oni biti jednako impresivni.

AutoRepublika

(499)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments