1. Home
  2. Video
  3. Da li veća masa daje bolju trakciju pri vožnji na snegu? (VIDEO)
Da li veća masa daje bolju trakciju pri vožnji na snegu? (VIDEO)
2

Da li veća masa daje bolju trakciju pri vožnji na snegu? (VIDEO)

428
2
Podelite sa prijateljima:

YouTube kanal Tyre Reviews objašnjava da li je veća masa automobila ujedno i bolja za prijanjanje na snegu. 

Ukratko, više kilograma znači i bolju trakciju, ali nije sve potpuno jednostavno. Postoji ogroman broj kombinacija pogona i guma koje daju odlične performanse na snegu, ali se smatra da je pogon na obe osovine najoptimalnije rešenje za vožnju u ovakvim uslovima. Kao posebno loša opcija navode se vozila sa pogonom na zadnje točkove, koja ujedno imaju i „lagan“ zadnji kraj, odnosno nemaju dovoljno veliku masu u ovom delu.

Upravo na ovom primeru je objašnjeno kako i zašto veća masa daje bolje prijanjanje na snegu. Ali ako je trakcija bolja, da li će to uticati i na opštu voznu dinamiku, i na koji način? Nećemo da vam kvarimo užitak, odgovore na ova pitanja naći ćete u video prilogu ispod.

(428)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Nisam gledao, ali u vise klipova je npr Fiat Panda 4×4 bila bolja od velikih SUVova na off roadu.

Puno znace i pneumatici i pogon. A svakako i masa

moron

Sve je to veoma logično – raspored masa kod 2WD pogona na pogonsku osovinu je jako bitan na snegu/ledu