Već smo pisali o samoj marki Hongqi koja postoji od 1958. godine, pa i o konkretnom krosoveru, pa predlažemo da pročitate članke koje smo u ranijem delu teksta označili na dva mesta.Bilo kako bilo, prošle godine je postalo jasno da FAW namerava da ponudi četvorotočkaše luksuzne marke i van tržišta Narodne Republike Kine, a nekoliko konepata Hongqija je bilo izloženo i na Salonu automobila u Frankfurtu. Sada stiže i zvanična objava prema kojoj Norveška postaje jedna od prvih izvoznih destinacija prestižne marke iz Kine, a Motor Gruppen stiče status ovlašćenog uvoznika. Zašto se baš Norveška pojavila kao premijerni izbor čelnika FAW-a, saznaćete ako pročitate ovu analizu.

Premijera serijske verzije novajlije je upriličena krajem prošle godine, ali se s prodajom na domaćem tržištu krenulo tek sada, to jest u nedelji za nama, gde proizvođač očekuje da će prodajom jedne jedinice inkasirati ekvivalent sume od 65.350 evra, pa sve do 93.500 evra. Ako vam se iznos učini povelikim, pre nego što otvorite članke na koje smo vas ranije uputili da se ne bismo ponavljali, ipak da podsetimo da je po kineski krosover po gabaritima, tu negde, čak i malo veći od bavarskog modela BMW X7.

Norvežanima će biti omogućen izbor neke od tri modifikacije. Osnovni i središnje pozicioniran SUV, po pitanju nivoa opremljenosti, biće konfigurisani kao sedmosedi dok će najprestižniji E-HS9 moći da transportuje svega šest osoba, ali u stilu pravih komunističkih kraljeva.

Najpristupačniji E-HS9 je onaj u paketu opreme Comfort i on nudi virtuelnu insturmentaciju, ekrane osetljive na dodir, sistem autonomnog kočenja u kritičnim situacijama i nadzor nad zbivanjima u mrtvom uglu, kabinu obloženu alkantarom i autonomno parikranje. Sledi paket Premium koji dodaje matriks farove, zaseban ekran za putnika pored vozača, ventilaciju prednjih sedišta i prikaz bitnih informacija na vetrobranskom staklu. Dođosmo i do modifikacije Exclusive koja nudi i sistem za raspoznavanje lica, digitalni unutrašnji retrovizor, sedišta s funkcijom masaže, Nappa kožu, panoramski krov i još sto čuda. Zgodno je mesto da navedemo da se u Kini ovaj SUV nudi i kao četvorosed.

Kao i na matičnom tržištu, tako i u Norveškoj, bazični krosover nudi po 218 konjskih snaga na prednjoj i zadnjoj osovini. Ukupna snaga predstavlja prost zbir, a uz bateriju kapaciteta 85 kWh, autonomija iznosi 400 kilometara po WLTP ciklusu. Modifikacije Premium i Exclusive nude isti elektromotor napred, ali drugačiji na zadnjoj osovini, zbog čega je ukupna njihova snaga dignuta na  551 ks. Kod njih je baterija zapremine 99 kWh a domet oko 450 km. Takav Kinez dojuri do stotke za 4,9 seconds. Najskuplji E-HS9 koristi sistem vazdušnog oslanjanja, pri čemu je sedam režima kretanja koliko nudi autopilot, deo standardne opreme.

Konačno dođosmo do preliminarne najave cena za bazični Hongqi E-HS9 na Norveškom tržištu. Katalog kreće od cifre 620 hiljada norveških kruna što je ekvivalent sumi od oko 58.500 evra dok najmoćnija verzija staje sumu od 780 hiljada kruna (73.600 evra). Prijem porudžbina kreće uskoro.

Sada je zanimljivo naglasiti da Mercedes EQC s deklarisanom autonomijom od 376 do 417 kilometara u Norveškoj košta od 60.100 evra, dok je cena modela Audi e-tron (domet od 436 km) na početnom nivou od oko 56.600 evra. Jasno, ne samo da treba imati na umu da su Nemci dve-tri klase ispod po gabaritima, uostalom isto kao i Tesla Model X (domet oko 500 kiloemtara) koji staje 79.400 evra, već su (s izuzetkom američkog krosovera) i na tehnološkom nivou „pitanje koliko uopšte uporedivi s kineskim rivalom“. Treba se setiti da se Daimler u potpunosti oslonio na kinesku tehnologiju razvoja baterija i na njihove dobavljače.

Druga zemlja koju će na Starom kontinentu opkoliti Hongqi E-HS9 bi mogla biti Nizozemska, a onda i ostale. Ponuda kineske marke će se dalje širiti i sa aspekta prodajne palete.

AutoRepublika