1. Home
  2. Vesti
  3. Kineski rival Maybachu i Cullinanu: Hongqi E-HS9
Kineski rival Maybachu i Cullinanu: Hongqi E-HS9
0

Kineski rival Maybachu i Cullinanu: Hongqi E-HS9

2.41K
0
Podelite sa prijateljima:

Kineska marka Hongqi se prevodi kao Crvena zastava, i članica je koncerna FAW. Taj brend je u prethodnom periodu izrađivao samo limuzine namenjene kineskim vlastodršcima, ali se sada aktivno uključio u razvoj lokalnog tržišta. Već su pripremljeni krosoveri iz različitih segmenata, s oznakama E-HS3 , HS5 i HS7. Gamu se priprema da pojača i perjanica onog dela palete koji krasi povišena pozicija sedenja, a taj pulen će se „melodično“ nazivati E-HS9. Protezaće se dobrano preko pet metara u dužinu, a po prvi put je prikazan kineskim kolegama prilikom posete dizajnerskog centra marke.

Prethodnica ovog krosovera je prikazana prethodne jeseni na Salonu automobila u Frankfurtu. Konceptno vozilo je imenovano kao Hongqi E115, a smešteno je na istu arhitekturu na kojoj počiva i novi serijski sedan Hongqi H9, inače parnjak Mercedesove S klase. Obe „Devetke“ (i ona s povišenom i ona s „normalnom“ pozicijom sedenja) poseduju unificiran dizajn koji je potpisao bivši stilista čuvene britanske marke  Rolls-Royce.

Reč je o Džilu Tejloru, koga je FAW omađijao još pre nekoliko godina, kako bi 2018. pojačao redove kineske marke. Zajednički detalji na oba modela, tiču se dvospratnih farova, uspravne plavičaste rešetke hladnjaka i ručki za otvaranje vrata koje se uvlače do nivoa površine ostatka karoserije.

Nažalost, kako je osmišljen prostor u putničkoj kabini, još neko vreme će, u smislu zvaničnih podataka i fotografija, ostati misterija za javnost. O tome se može suditi samo sa špijunskih slika, a prema tom izvoru, na centralnom panelu su smeštena tri ekrana od kojih po jedan služi za prikaz osnovnih parametara vožnje dok su druga dva namenjena postavkama multimedijalnog, a onda i uređaja za klimatizaciju.

Ono što se i oficijelno zna, odnosi se na deo tehničkih specifikacija noviteta. Ako je sedan H9 debitovao s benzinskim agregatom, onda treba reći da će SUV grdosija pokušati da se dopadne ciljanoj grupi, tako što će premijerno biti prezentovana kao elektromobil, i to u dve varijante od samog početka prodaje.

Ulazni Hongqi E-HS9 će koristiti dva istovetna električna motora. Po jedan će se naći na prednjoj i na zadnoj osovini, a svaki od njih u sebi krije moć da razigra po 218 „konja“. Najprestižnija varijanta će na prednjoj osovini posedovati neizmenjeni elektromotor, ali će zato onaj iza vozača raspolagati sa 333 konjske snage. To je dovoljno za zbirnu „vatrenu moć“ od 551 „grla“. Trakciona baterija ima mogućnost da smesti  92,4 kW/h električne energije, dok je očekivani domet s jednom dopunom pomenutog baterijskog pakovanja viši od pola hiljade kilometara.

Premijera baterijskog krosovera Hongqi E-HS9 će obradovati ljubitelje automobila još ove godine. Sledeće će narod, verovatno moći samo da vidi benzinsku izvedenicu s oznakom HS9, dok će crvena buržoazija moći i da je priušti.

AutoRepublika

 

(2409)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments