1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota najavljuje novi električni SUV
Toyota najavljuje novi električni SUV
6

Toyota najavljuje novi električni SUV

248
6
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka će predstaviti svoj prvi EV baziran na e-TNGA platformi tokom naredne godine. Radiće se o kompaktnom modelu koji će se proizvoditi u Japanu. 

Toyota za razliku od konkurenata nije žurila sa plasiranjem potpuno električnog automobila. Umesto toga, oslonili su se na svoju pouzdanu tehnologiju klasičnih hibrida, što im je donelo jednu od liderskih uloga u sferi elektrifikacije. Sada, kada je tržište dovoljno sazrelo, a prema mišljenju rukovodostva Toyote i sama EV tehnologija, Japanci su rešeni da plasiraju BEV modele.

Toyotina e-TNGA platforma jeste modularna arhitektura koja bi trebalo da bude temelj za brojne nadolazeće električne modele japanske marke. Prema inicijalnim podacima koje su dostavili predstavnici proizvođača sa Dalekog istoka, ova platforma moći će da podrži vozila sa pogonom na sva četiri točka kao i na zadnjoj ili samo prednjoj osovini, a ostavljen je i prostor za baterije različitog kapaciteta.

Toyota je za početka prikazala samo skicu nadolazećeg modela. Više informacija trebalo bi da bude saopšteno početkom iduće godine, s tim da bi naredne godine trebalo da se odigra i premijera novog električnog SUV-a. Rukovodioci japanskog brenda ističu da će njihov električni SUV biti dimenzijama u ravni sa konvencionalnim RAV4.

Toyota će tako dodatno proširiti ponudu u SUV segmentu i ujedno zakoračiti u EV klasu. Plan je da e-TNGA platforma bude baza za još nekolicinu vozila, a sigurno je da će se u ponudi sa ovom arhitekturom naći još SUV modela, ali i najmanje po jedan sedan i MPV.

AutoRepublika 

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, nema im druge, jer njima većina klasičnih hibrida (RAV, Camry … ) ionako prebacuje granicu od 95 grama po kilometru, tako da moraju nekako da to kompenzuju.

Branko

Svakako i to po NEDC normi, a WLTP od 2021 diže emisije za 20% – 30%. Zapravo, Toyota dosta kasni.

moron

Znam, znam da su kod Toyote još uvek javno dostupne samo NEDC specifikacije (i to me dosta nervira). Bar je tako u Srbiji, ali, bilo je i na onim ino tržištima koja sam gledao.
Kazne za flotnu emisiju idu na granicu od 95 gr po WLTP?

Branko

Toyota RAV4 AWD Hibrid emitira 101 g CO2 (NEDC prosjek), a po WLTP 131 g CO2 (WLTP). Od 1. januara će i u Srbiji objaviti WLTP, jer neće biti podataka po koreliranom NEDC-u. U 2020 se još uvijek računa po koreliranom NEDC-u, a od 2021 po WLTP-u. Kazne idu načelno od 95g/km, ali u prijelaznom razdoblju (do 2025) EU komisija uzima u obzir startnu poziciju, pa se marke dogovaraju za neki “popust”, ali ne više od 7-8%.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
moron

Znam ja koliko je hibridni RAV po NEDC, jer se nije uklapao u srpsku matricu za eko subvencije (granica je bila 100 gr CO2). A ni Camry (osim baznjak).
Sada su, „srećom“, ukinute subvencije, pa je to (u Srbiji) nevažno.

Branko

Hibridi ionako nisu za subvencije. Samo BEV bi realno trebalo subvencionirati, jer traže neku vrstu odricanja od korisnika u cilju ostvarivanja ekoloških ciljeva. Ako takvi ciljevi postoje, jasno. Kod nas postoje, ali samo na papiru i kad EU “zavrne ruku”.