1. Home
  2. Life
  3. Lanac ili kaiš?
Lanac ili kaiš?
82

Lanac ili kaiš?

20.31K
82
Podelite sa prijateljima:

Sporovi o tome koji je razvodni pogon vašeg motora pouzdaniji – lanac ili zupčasti kaiš – još uvek ne jenjavaju i najverovatnije nikad i neće. Ni proizvođači po ovom pitanju nemaju jasno, odnosno jedinstveno mišljenje. Menjaju kaiš za lanac, a zatim rade suprotno, i ta igranka traje već godinama. Možda je jedino pravo “rešenje” to koje govori o tome da univerzalna i apsolutna istina ne postoji, već da je to sve stvar našeg pozitivnog ili negativnog iskustva sa jednim ili drugim razvodnim pogonom.

Pored toga što je ovo pitanje izvorište žustrih rasprava za kafanskim stolom i na automobilskim forumima i portalima. slično dejstvo proizvodi i u redovima važnih aktera globalne automobilske industrije, pa nema konsenzusa po ovom pitanju.

Ono što je svakako činjenica jeste da se oba pogona neprestano poboljšavaju. Povećava se i pouzdanost korišćenih materijala i stoga su obe sorte preživele do danas. I sami inženjeri ponekad koriste kaiš kod nekih motora, dok se kod drugih opredeljuju za lanac. To sugeriše da ne postoji suštinska razlika u tipu pogona, ali postoje nijanse koje mogu biti presudne pri izboru.

Na primer, postoje mnoge razlike u dizajnu razvodnog lanca i remenskog pogona. Zupčasti kaiš se nalazi izvan motora, a lanac se nalazi unutar motora. To znači da se stanje kaiša može vizuelno nadgledati. Dovoljno je ukloniti zaštitni plastični poklopac. Ako primetite pukotine ili ozbiljno habanje kaiša, potrošni materijal se brzo menja, čime se motor štedi od skupih popravki.

Lanac je, s druge strane, uvek unutar motora i samim tim je vizuelno nedostupan za proveru i zamenu. U principu, velika većina mehaničara će vam, u zavisnosti od proizvođača automobila, reći da je životni vek lanca od 120 do 200 hiljada kilometara kod recimo BMW-ovog motora N47, pa i do 300 hiljada km (agregat opet BMW-a M57), što je opet „mala maca“ za 500 hiljada kilometara koliko je predviđen vek u Toyotinom pogonskom bloku D-4D.

Kao što smo rekli i na početku priče, univerzalne istine nema. Ukoliko čujete bilo kakvu ”metalnu” promenu zvuka u radu vašeg motora, neko “grebanje” unutar pogonskog bloka, ili bilo šta slično, planirajte skoriju posetu dobrom mehaničaru.

Uzmite u obzir činjenicu da život kaiša ne zavisi od kvaliteta ulja ulivenog u motor, već je lanac koji “radi” u ulju nasutom u vašeg četvotorotočkaša, vrlo osetljiv na dobro podmazivanje. To jest, njegov životni vek se može značajno produžiti ili skratiti dobrim ili lošim uljem.

Još jedna bitna razlika. U motoru na lančani pogon javljaju se složene vibracije koje su uzrokovane neravnomernim radom lanca. Da bi prigušili ove vibracije, inženjeri postavljaju takozvane prigušivače, koji izgledaju poput plastičnih ploča. Štaviše, deluju i kao zatezači, ili kako ih mi svi zovemo “španeri”.

Tokom rada, plastične ploče se istroše, a lanac se proteže. Naravno, nije razvučen sam metal. Izduženost se javlja usled povećanja praznina u šarkama, kojih ima više od stotinu. Habanje možete primetiti rastavljanjem motora, što je naporan i skup proces. Ponekad je za ovu operaciju čak potrebno ukloniti motor iz automobila.

BMW N47

Ponovo se vraćamo na BMW-ov motor kodne oznake N47, koji je zaista ozloglašen po pitanju trajnosti lanca. U zavisnosti od kvaliteta zamenskog seta, uslova rada kao i opšteg stanja motora životni vek je različit ali teško da će prevazići 200 hiljada kilometara. Inače pomenuti motor je naslednik legendarne pogonske jedinice M47 koja je opet imala takav “glas” da je taj  lanac mogao bukvalno da traje koliko i motor.

Činjenica da je višekanalni lanac zamenjen jednostrukim (kao na bicikli) nije baš pomogla, kao ni to da su lanac prebacili nazad do “požarnog zida” što je u mnogome otežalo i poskupelo zamenu jer je ceo motor morao napolje. S druge strane zupčasti kaiš se može zameniti mnogo lakše i brže, a kod nas su majstori ipak za nijansu uigraniji kod ove varijante motornog pogona.

Evo da dopunimo i pričom o tome šta se desi prilikom pucanja kaiša ili lanca. S obzirom na činjenicu da je glavna uloga pomenutih elemenata pravovremeno otvaranje, odnosno zatvaranje ventila, neizbežno je da će doći do njihovog oštećenja. Ali, ni to nije uvek slučaj.

Naime, postoje dve verzije glave motora: ona kod koje se ventili prilikom otvaranja spuste ispod čela klipa, kada je on u gornjoj mrtvoj tački (interferencijski), i ona gde se ventili nalaze u maksimalno otvorenom položaju i ne mogu se spustiti do čela klipa (ne-interferencijski). U prvoj verziji postoji očigledna opasnost da se klip i ventil “sudare” što će dovesti do izuzetno velikih oštećenja pomenutih elemenata.

AutoRepublika

(20312)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

82 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Škoda Fabia 1.2HTP, celih 140 000km kod mene, kupljena sa 83 000, i tek na oko 220 000 km se odjednom čuo lanac. Zamenjen za nekih 200eur. Do tada, filteri i ulje, PK kajš na oko 90-100 K km. Čuo se više nego kajš, mada je to više zbog 3 cilindra.

Prilično bezbrižna vožnja.

Nije loše ni jedno rešenje, loše je kada ga konstruktivno loše reše.

Kao kada su na VW TSI motorima dodavali podloške da zategnu lanac, a neki su i više puta menjali lanac.

Neko je to loše proračunao

BB

Kako čujem HTP i TSI su prilična razlika što se tiče lanca…

S mile

Ni na koji nacin ih nisam povezao. Jednostavno kod TSI nisu bili dobro konstruisani.

Stari Dejan

Moj drugar ima takvu Fabiu sa baš tim motorom i sem malo čudnijeg zvuka trocilindraša nema nijednu zamerku zasad

S mile

Nisam ni ja imao, 7 god, 140 K km…. MkI, odlicno me sluzila

sami

Fabija HTP zna da prezupči i zna da počne da lupa lanac na paljenju. Ona je bas primer

Stari Dejan

Ne pri paljenju, dok se vozi čuje se malo drugačije o odnosu na motor sa parnim brojem cilindara

Srđan

Koliko kvalitetno prave lance danas, izbor je definitivno kaiš

Balkanboj

Kad je već spomenut BMW N47 i njegov lanac. Imam pomenuti motor i promenjen je lanac na 117k pre godinu i po. Kada uđete u automobil, zatvorite vrata i prozore (obično npr. zimi) velika je verovatnoća da nećete čuti taj zvuk opuštenog lanca zbog dobre zvučne izolacije. Naravno, treba znati i koji zvuk je taj što otkriva da je lanac došao do dovoljne istegnutosti da bi se menjao. Dosta „majstora“ će vam reći da sve u redu jer realno nemaju nekog iskustva sa BMW-om. Ja kao fanatik sa dobrim sluhom sam na prvi neobičan zvuk konsultovao prijatelja koji radi BMW-a… Pročitaj više »

Stari Dejan

BMW E30, Opel Meriva i sad recimo E90/E60 sa N47 motorom? Pa kad bre stižeš sve to da voziš? 🙂

Balkanboj

E61, jbg, porodični autobus. Merivu vozi žena, karavan je odveć veliki za provlačenje kroz male Kotorske ulice a i ne voli nešto automatik.
E30 je moj „momački“, vikend auto, suviše hard-core kao svakodnevni automobil. Da je vremena i novaca moglo bi tu još koješta da se nađe, Alfa Alfetta GTV, Saab 99/900, BMW 3.0 CS ili nešto od serije 02, stara serija 6… poveći je spisak želja.

Stari Dejan

Eh, da je i meni još malo vremena a malo više para šta bi sve tu bilo…
Ti si iz Kotora? Jel E61 LCI model?

Balkanboj

E61 Lci iz 2010.
Inače rođen i odrastao u Bgdu a poslom došao u Tivat i nastanio se u jednom malom mestu Radovići. Supruga trenutno radi u Kotoru a i klinci idi u Kotor u osnovnu školu tako da smo svaki dan na relaciji Radovići – Kotor – Tivat. Gradski prevoz je plač božiji tako da moraš biti motorizovan ako planiraš bilo kakve aktivnosti, pa čak i banalnu kao što je odlazak na posao.
Naturalizovani Bokelj. Više nisam Furešt.

Laki

Gradi se dalje na „plavom horizontu „ili stagnira?

Stari Dejan

Furešt ili „prišlek“. Odavno nisam čuo to. Naredne godine bi trebalo sigurno da poslom dođem do Tivta, javljam se svakako

Balkanboj

Naravno, za početak možeš mailom na cartolle.bokabay@gmail.com pa ćemo dalje telefonima…

Za @Laki-ja

Plavi Horizonti su i dalje sa počišćenim prostorom kao priprema za neki lux hotel i vile, ništa se ne gradi već 6-7 godina… Sve miriše na pranje novca… A mi za to vreme još uvek imamo plažu, jer kad se izgradi neko lux sranje sirotinji će ostaviti 30% plaže i onda mi preostaje jedino neku brodicu da uzmem i po zalivu da plovim.

Laki

Hvala za info!

BB

Ne je automobil ali jeste problem sa lancem: imao nekad mješaonu stočne hrane, glavno vreteno mješaone pogonio je lanac (sa reduktora na vreteno mješaone). Zubi lančanika se pokrivili od tereta, svako malo lanac preskoči ili pukne, uzalud zatezati… Rješenje je ugradnja lančanika koji su duplo veći u prečniku od starih, tako da je ostao isti prenosni odnos a sila koja djeluje na lanac i zube lančanika duplo manja, naravno da bi prenio istu snagu, lanac je putovao duplo brže. Nikad više nije bilo problema.
Te lančanike su stavila dva inžinjera, a prepravljao ekonomista.

Stari Dejan

😂
Svaka čast BB!

Branko

Inženjeri su možda projektirali, ali su “”ekonomisti” ekonomizirali sa materijalima. 😂😂😂 Uvijek je rješenje da nešto debelo predimenzioniraš, bar kad je u pitanju mješalica za stočnu hranu. Kod auta je to malo drugačije.

BB

A vidi, ti možda dijeliš ljude po zanimanjima pretpostavljajući da onaj ko je inžinjer zna da radi svoj posao. Međutim ja dijelim ljude na one koji znaju i na one koji ne znaju raditi (zanimanje mi je nebitno). Kokrektno u ovom slučaju to su 2 inžinjera koji su radili u državnoj firmi gdje su proizvodili procesnu opremu pa počeli sa privatlukom, ono po principu: Znaš ti koliko ja imam iskustva, radio sam ovdje – ondje, bla, bla… A onda se desi da ekonomista (koji je bio u konkretnim problemima ali ima smisla za mehaniku) napravi 27 izmjena na toj mašini…… Pročitaj više »

Mile

Sto bi mile babin rekao kod japanaca plivajuci zamajac predvidjen za zamenu na 600.000km , tako da sve se moze kad se hoce kvalitet.

Branko

Uff, kod kojeg to? Subaru možda? Ili Toyota, Honda, Mazda…? Ja sam ljubitelj japanskih vozila, ali žestoko si pretjerao.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
Bungi

Moj strikan je radio u Njemačkoj i vozio Opel Rekorde.Velika auta, veliki motori, uglavnom benzinci.Imali su dvostruki lanac za pogon bregaste ventila koji je po mojoj slobodnoj procjeni prelazio 300 000 km bez problema,možda i više. Stara dobra vremena.

Branko

Malo precjenjuješ staru tehnologiju; raspitaj se kod starijih majstora. Polugeneralka se računala u redovno održavanje.

Bungi

Da, imaš pravo.Samo što se generalka na Jugu radila nakon 100 000 km a na Opelu nakon 500 000 km.

Laki

Mercedes je imao vrlo malo problema sa lancem bar oni stariji modeli!

Dikh tu kava

У мору оптерећивања гледе куповине кола, ово је вероватно ствар којом не бих био претерано оптерећен. Ако узимам половни аутомобил, отерам га у сервис да ми процене стање, па или је добро, или спуштам цену драстично. Ако је нов, изгуглам мало „проблеме“, и бирам онај који их има најмање. Један је живот, заболе ме да се смарам, а свакако ми не би био први пут да се заје.ем, све и да се заје.ем..

moron

Nije da se pre kupovine vozila ne raspitam i kakav sistem razvoda motora ima, ali, kako (mi) vreme „ide“, sve manje obraćam pažnju na to (a nekada sam baš voleo znati i koji je interval i koja je cena u ovl. servisu).
Ali, mislim da je najvažnije da to „ne puca“ i/ili da se „ne isteže“ – onda kada mu vreme nije …

Čakar

Radio sam od 94 do 2000g u jednoj prodavnici auto delova za PSA.Sećam se dvorednog lanca za motor od 2300 do 2500 kubika za Pežo 505,Citroen Jumper i Pežo Boxer,isti se ugrađivao i u Forda Granadi 2500-2300.

sami

Nisam nista komentarisao da ne kvarim dozivljaj ko sto sam i obecao. Najbitnije je da su ljudi srećni sto je i cilj ustvari

Pera Dip ing Kojot

Ima i varijanta treca a to je samo zupcanici (bez kaisa i lanca ) kod VW 🙂

sami

Evo da napisem nekiu dopunu na tekst koji je prilično sa dobro uradjen. Sistemi lanac + lančanici + španeri ili kaiš + remenice + španeri + roleri. Šta birati, ili šta je problematičnije ili šta je skuplje za održavanje? Po meni definitivno lanac je za izbegavati. Ako gledamo po nacinu rada na lanac spaneri deluju pritiskom i trenjem i predstavljaju materuju koja se haba ili nekada tvrde gume ili danas savremene termostabilne plastike. Kod lanca imamo glavni i pomcne spanere .Pomocni su fixni a glavni su obicno aktivni i prilagdljivi u radu. To jest glavni spaner je nekad bio napet… Pročitaj više »

Stari Dejan

Ček’ malo, u gužvi sam sad a voleo bih da okušam sreću sa odgovorom. Naravno, ako smem? 🙂

moron

Nisam siguran da razumem šta je tačno pitanje …
A, koliko znam, svaki hidrošpaner ima kašnjenje sa ostvarenjem funkcije neposredno nakon startovanja motora (pa i tokom samog procesa startovanja), jer tada još uvek ne postoji dovoljan pritisak ulja u sistemu za podmazivanje (da bi on i tada optimalno zategnuo lanac).

sami

Hidro španer treba odredjenu silu dabi se pomerio bilo olabavio ili natego lanac ako je ispravan i on se u radu retko pomeri. Ali ako iz njega izadje ulje kad je motor ugasen i kad treba dosta vremena da dodje pritisak ulja a lanac nezgodno nategne spaner desi se da se skroz raspanuje a lanac pocne da lupa i cesto prezupci. Ova lupa traje od par sekundi do 10 sekundi a uzrok moze biti losa uljna pumpa ilis filter ulja tojest losi ili neodgovarajuciu ventili na njemu ili ulje neodgovarajuce.

Stari Dejan

Nisi fer ali dobro, biće još neka pitalica valjda

sami

Moze evo pitanjce. Kako vozač moze da dovede da lanac prezupci u normalnom korisćenju, ne mislim na paljenje na gur. Realno moze da se dogodi na pojedinim vozilima da toga nisom osveni

Stari Dejan

Koliko ja znam, ako se prilikom velikog servisa neko pravi mnogo pametan pa odluči da ne promeni i vodenu pumpu već je ostavi ona može da otkaže i „zablokira“ pa na taj način iscepa zupčasti kaiš. Desilo se jednom kod majstora gde sam održavao Pasata na onom prvom Superbu sa 2,5 TDI motorom. Jesi na to mislio?

sami

Mislio sam iskljucivo na lanac. Kod kaiša ta varijanta praktično ne postoji- ali lanac da a šta?

Ovo sto si naveo za zupcasti kais je klasika. Kad se radi veliki sevis, menjaju se svi spaneti roleri i pumpa za vodu i određene remenice na PK kaišu i naravno PK kais. Međutim kod zupčastog kaisa sve je lako dostupno da se moze pratiti i nadzirati. Tako na vozilima zupčasti kaiš ima svoj zvuk kad je dobro naspanovan a svaki los lezaj ili pumpa se lako cuju i moze se intervenisati. Svaki majstor dobar to sve pogleda očas posla na malom servisu

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Stari Dejan

Uh izvini nisam video da piše lanac. Ne znam kako to ide kod tebe u radionici, ali sve češće ljudi prave filozofske rasprave tamo gde ne bi trebalo da ih bude pa odlučuju da ne menjaju sve potrebne elemente prilikom velikog servisa. Vodena pumpa je klasika. A za lanac… Hm, meni su uvek govorili da ako produžavaš interval zamene ulja na motoru sa lancem tako ćeš ga sigurno ubiti. Isto važi i za filozofiju zamene filtera ulja kod svakog drugog servisa. Pošto on uvek pliva u ulju izuzetno je važno da je ulje kvalitetno i da nema puno km iza… Pročitaj više »

sami

Kod lanca kao i kaisa ako si primetio jedna strana je zategnuta a jedna labava ko na bicikli. Španet ide na stranu koja je labava u radu i tu se malom silom moze nategnuti lanac ili kais da ne bude labav. Zategnuta strana je obicno u pravcu a labava izuvijana preko spanera. E ako u radu obrnes smer onda nenormalno natezes spaner pa ako auto ne radi to jeste nema pritiska ulja španer se moze olabaviti. Ovo moze da se desi ako u parkiranju na nizvrdici u kontra stranu nategnes motor to jeste lanac i onda kad krenes da palis… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Stari Dejan

Iskreno, nisam znao za ovo. Hvala najlepše Sami

Balkanboj

Kakav radostan dan….

I kod mog 1.6cdti „whisper diesel“ – a je lanac pozadi, na spoju sa menjačem. Bravo Opel, prepisivali su tehnička rešenja od BMW-a.
Znači, kad bude za zamenu, motor ide napolje (mada bi u svakom slučaju morao motor da se vadi jer nema prostora da se rasklopi ni prednja strana).

Lepo sam govorio lepšoj polovini da prodamo taj automobil pre 3 godine…

Stari Dejan

Kad ženi kažeš da bi trebalo zameniti kola ona to odmah preračuna u torbe i cipele koje neće kupiti neko naredno vreme tako da tu nema nikakve rasprave, predlog se odbija koliko god razlozi bili validni 😀

Joseph

Hmm, i u mene je „whisper diesel“ 100kw iz 2017.god, imam ga godinu dana i nemam problema. Rođak mi radi u ovlaštenom Opel servisu u Njemačkoj i rekao je da neću imati nikakvih problema ako redovno mijenjam ulje DEXOS2.

moron

Ne mogu sada da se setim (davno sam gledao materijale na tu temu), ali, u sistemu razvoda kod tog motora je nešto postavljeno naopako/na drugu stranu/u kontra smeru? Ne mislim na to što je sa zadnje strane.
A kako sam razumeo, neki koji su mislili da će „problem“ otkloniti samom zamenom seta razvoda sa novim, pogrešili su, sve je ostalo isto.

Balkanboj

Evo slika razvoda kod Opel-a i BMW-a (B16DTH i N47 motor) gde je isti postavljen iza motora. Opel je to rešio dosta jednostavnije. Ja sam Merivu uzeo pre 6 godina i taj motor je tek od te godine ušao u prodaju tako da nije bilo opcija gde se čovek mogao raspitati o pouzdanosti istog. Iste te motore ima i policija u CG u Astrama, doduše onaj slabiji od 110ks koji stvarno dosta tiše radi od mog i pretpostavljam da je zbog manjeg pritiska komon rejl sistema. Kada sam bio na nekom redovnom servisu raspitivao sam se o tome koliko su… Pročitaj više »

Joseph

Prije sam imao auto sa kaišom, izmjena na 140tkm ili 7 godina cca 350€ u Hrvatskoj, danas imam Opelov 1.6cdti 100kw sa lancem. Razlika? Lanac se zna malo čuti prvih par sekundi (do 5 sec) kod paljenja pogotovo zimi, al to je dok ulje baci na vrh motora. Najbolje je sačekati da se sve lampice pogase kod hladnog paljenja i onda se ne čuje lanac. Pitao sam rođaka u ovlaštenom Opel servisu u Njemačkoj i kaže da oni još niti jedan lanac nisu promjenili i da bi to trebalo trajati koliko i auto uz redovne servise i jako bitno ISPRAVNO… Pročitaj više »

moron

Oko 1,6 CDTI i pitanja lanca ima baš dosta (protivrečnog) materijala na internetu.

Msli

Reno Laguna 3.motor nisan 2.0 150 ks automatik.lsnac zamwnjen na 300 000 km a nije predvidjena zamena po knjizi.lanac blago istegnut pa sad ko kako odluci.sumova pre zamene nije bilo

Goran Jurkovic

Zaključak priče nemoj kupovati niti jedan auto sa lancem osim toyota/Lexus. Jer očito njima lanac traje koliko i auto. A auti se redovito voze 10-15 godina.
Moj stari je 1989 kupio novu Corolla xl sa remenom. Vozio 12 godina i prodao auto. Nikad remen promijenjen.
Stoga možda nije do remena i lanca nego do proizvođača automobila.

M M

Ja, glupih li zaključaka!? Pa zar nisi u tom Leksusu menjao komplet motor??
Čudo, pismen, školovan čovek, a da tako neargumentovano zabrazdi, i mlatara…. Tojota pacijent

Goran Jurkovic

Mijenjao sam jer mi nije problem. Ti bi vozio takav motor koji gubi malo antifriza još 100.000km. Ja kupim novo.
Kladim se da u svim svojim autima dolijevas malo antifriza i tako se voziš godinama.

BB

??? Ja obično promijenim pumpu za vodu… A ako bih bio bogataš onda bih bacio komplet auto a ne samo motor…

Goran Jurkovic

Vodena pumpa se na hibridima ne mijenja jer je električna sa bldc motorom koja je lifetime.
I košta malo vise od 50eu.

moron

Za 1,0 TCe u Sanderu je pumpa za vodu 108 evra (i menja se svake 4 godine ili 120 kkm ), a da je za Lexusa 50 evra i traje „zauvek“ ?
Ako traje „zauvek“, kako se toj Lexus pumpi za vodu kao rezervnom delu uopšte zna cena za zamenu ?

M M

Kako misliš, dolivam antifriz?? Ako je auto neispravan ja ga popravim, ma šta bilo. Nisi ti slučajno menjao motor, kao fol „zbog antifriza“, MADA TO MOŽE DA ZNAČI, DA JE PUKAO BLOK, ILI GLAVA. Što se tiče Tojote, to ti dođe ko i svaki drugi auto. Od japanaca možda najveća bižuterija. Svaki drugi ima nešto što ga izdvaja (japaner) ili jako ružan, ili ide ko vetar, ili malo troši, ili jako truli, ili ima loš enterjer, ili je neudoban. Ali tojota je čista bižuterija, na njij nitz šta smrdi nit miriše. Čisto japaner smeće, da ti se vožnja u njoj… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Ti ili si malo retardiran ili ne znaš čitati? Googlaj. 2zr-fxe. Brtva od konstantnog hlađenja grijanja lagano procuri antifriz u cilindar. U 10 godina 220.000km baterija i brtva glave. Nikakvi drugi servisi. Nikad stao na cesti. Citroën u deset godina i 200.000km: Od prvog dana zadnji brisac sam radi kako želi. Benzinska pumpa. Sajla mjenjača. Kuplung set. Oba prednja amortizera. Obje prednje opruge pukle u razmaku od par mjeseci. Napravljena manja generalka remen rolice vodena pumpa. Prodimio pukla brtva glave zamjena motora. Oba praga strunula cijeli auto farban i mijenjani pragovi. Sad je po drugi puta strunuo. Lexus nakon 10… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Goran Jurkovic
BB

Pa ti bi nakovanj razvalio…

M M

Evo ja upravo dođoh sa vožnje sa jednim Dusterom (Dajčola ako nisi čuo – drugorazredni Rendžo), 1,5 DCI, star nekih 10 godina, na cajgeru 350 000+ km. Još ništa nije procurelo, nije menjan motor, „britva“ se grijala 1 000 000 puta, a auto jaše ko stigne, ide i makadamom. Ni kvačilo nije menjano. Trenutno ga vozi uglavnom jedna žena…. A ide ko vetar, motor samo prede Ima i Fobija II benzinjara, jedna 1,2 troklipnjak, jedna 1,4 benzinci, obe davno prešle 300 000, i nije motor diran. Čak i onaj problematični HTP-jac A šta ti navede „retardu from Tojota“, šta sve… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Garbage

Ako si Gorane stvarno mijenjao motor na tom Lexusu(neovisno o razlogu) radije šuti i ne sramoti se više sa svojom nebulozama da samo Toyota/Lexus valja 🙂 Ekipa uredno voze sve i svašta preko 250.000 km i mnogi bez ikakvih problema.

Ako si na Toyotinoj platnoj listi (ili dobio dobar popust) slobodno objavi,nije sramota – onda znamo zašto si pristran 😉

Goran Jurkovic

da evo poklonili mi rav4. Ono daj se sortiraj. Pitaj Boza jel Toyota ikome išta dala. Niti rabat na rezervne dijelove gamad neće dati.

Pošalji e-mail pa ti pošaljem račun od auta da se sam možeš uvjeriti.

Garbage

Ma zajebavam se, auto ti je super i to sve stoji – vjerujem da si ga dosta platio, da si uspješan i kužiš materiju. Tehnologija tvog RAV.a je dosta napredna – ali po tvom postu ispada da samo Toyota radi kako treba (što nije točno), da se samo Toyota i Lexus ne kvare, a svi ostali su nepouzdani što iz tvog osobnog primjera ne stoji – zamjena motora je valjda najveća noćna mora svakom vlasniku vozila. Osobno sam vozio Renault Clio koji nikad ni najmanjeg kvra u 5 godina (ali bio nov) i Audi A4 (S-line, sve fancy) na kojem… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

A šta se čovjek više ima sa tobom raspravljati kad ne znaš osnove, a nećeš se učiti.

Samo trebaš ukucati u google. Pitanje jel znaš otvoriti google.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Goran Jurkovic
M M

Učiti? Kao ti sa Google !?
Drug ja sam profesionalac za ove svari evo već neke 3 decenije. NIsam kao ti umišljeni „stručnjak“ a bez elementarnog znanja.
Vidiš, nije mi palo na pamet da ovde botuješ za Tojotu jer te za to plaćaju, ili radiš kod njih.

Goran Jurkovic

Vidi se da radiš 3 decenije bez usavršavanja…. 😀 Jel uopće znaš kako Toyota hibrid radi? Jesi li vozio neki mlađi od deset godina? Jel znaš kako i koliko se motor pali gasi u vožnji? Znači mogao sam prešutjeti, lagati i reći sve je savršeno. Znači realno iznesem sva svoja iskustva i ne to nije istina. Reci mi što bih ja sa 2 fakulteta radio u Toyoti? Znaš li da su jedva čekali članak o rav4p jer sam prvi vlasnik na balkanu nadajući se kako ću biti očaran autom, i više me ne zovu nakon što sam realno napisao koje… Pročitaj više »

M M

Koje si ti falinke Tojote ovde naveo? Ovo je čista zajebancija, i PR ! Obizorm, kako pišeš i komentarišeš, ne bi se reklo da si uopšte tehničke struke, nego neki priučeni novinar i PR Kakve „fakultete“ imaš, ne znam, ali znanja iz ove oblasti nemaš. Vidi se da si nešto čitao o Tojootama hibridima, znaš nešto da „verglaš“, ali da radiš nešto , teško. Ja već dugo vremena ne živim od mehaničaskog ili autoelektričarskog zanata, još od prestanka sankcija Srbiji, neke 2001 (ako ne znaš kad to bi). Bavim se iz hobija restauracijom vozila u jednoj lepoj radionici, bavim se… Pročitaj više »

TheStig

Ko bi rekao da ste vas dvojica toliko jaki. Balkanska utjelovljenja Akia Toyote (Jurkovic) i Carolla Shelby-ja(M M)😂Hajde smirite se haha obojica. Ima mjesta za svakog od nas ovdje

Goran Jurkovic

Ako nešto mrzim to je kad me netko tko me ne pozna i ne zna što sam sve radio zaključuje o mojoj biografiji a krije se iza M&M bombona

Goran Jurkovic

Ja sam svojim nježnim informatičkim ručicama napravio trkači auto od krova do ceste. A nisam automehaničar. C20LET 2.0 Turbo, sve kovano. U jednom autu je imao 480KS 580Nm, u drugom autu nikad nije upaljen a trebao je biti 650KS/650Nm. http://www.facebook.com/lanosst Znači mojih ručica, ne-tehničkih, djelo. U prvoj varijanti: GT3071R, wiseco klipovi, MRT H klipnjače, portirao i polirao glavu, brončane vodilice ventila od nekog BMW dizela, uljne šprice za hlađenje klipova od 17TD, ID1000 1000cc injektori, VEMS, bi-fuel, watter-methanol injection, itd. Sve mojim ručicama napravljeno. U drugoj varijanti dodano S257-sxe turbo (na bazi s200sx sa drugom jezgrom i impela 57mm), cat-cams… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Ja sam svojim nježnim informatičkim ručicama napravio trkači auto od krova do ceste. A nisam automehaničar. C20LET 2.0 Turbo, sve kovano. U jednom autu je imao 480KS 580Nm, u drugom autu nikad nije upaljen a trebao je biti 650KS/650Nm. Znači mojih ručica, ne-tehničkih, djelo. U prvoj varijanti: GT3071R, wiseco klipovi, MRT H klipnjače, portirao i polirao glavu, brončane vodilice ventila od nekog BMW dizela, uljne šprice za hlađenje klipova od 17TD, ID1000 1000cc injektori, VEMS, bi-fuel, watter-methanol injection, itd. Sve mojim ručicama napravljeno. U drugoj varijanti dodano S257-sxe turbo (na bazi s200sx sa drugom jezgrom i impela 57mm), cat-cams bregaste,… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Već sam pisao, ali čudno takve stvari ne pročitaš. Fakultet Elektrotehnike i Računarstva Zagreb. Diplomirani inženjer Elektrotehnike u polju Automatike/Robotike (po novome je to magistar inženjer).
Magistar znanosti Računarstva u polju primjenjenog računarstva (Engleski Embedded Systems). Čitaj da se ne ponavljam.

Dizajnirao sam hrpu elektroničkih uređaja, što u autoindustriji što u financijskoj, što u uslužnoj. Imam čak i jedan patent u RH. Pored 10 novinarskih članaka ovdje imam i 10-tak znanstvenih članaka i radova. Zanima te još nešto?

Goran Jurkovic

Ne nisam profesionalni automehaničar niti strojar. Ali mogao bih te naučiti sitnicu ili dvije u tvome području. Pomogao sam napraviti nekoliko trkačih auta. Jedan od njih je bio BMW E46 M3 sa 1070KS 1100Nm.

I nećeš vjerovati, cijela znanost se bazira na istraživanju putem google i ostalih pretraživača. Čak postoji i google schoolar za znanstvenike. Stoga bi trebao ponekad prije spavanja otvoriti google i youtube i malo vidjeti što drugi napredniji od tebe rade i zašto se koristi etanol u jakim turbo motorima pa čak i u staromodnim motorima sa špic bregastima i špic klipovima koje toliko voliš.

M M

Mislim da ti nisi rukom ništa napravio, možda si to nekome plaćao. Jednostavo ne znaš zašto se etanol koristi kao gorivo, u sportski motorima. Tim si sve objasnio. Ne znaš glavni razog, a to sam ti već jenom objašnjavao. Sve ti to verglaš, ali praksa 0.
Ja se odavno bavim nekom naukom. Te youtube i google gluposti, ne pale, osim ako si laik. Može se naći i naučnih radova, ali ne u obliku koji ti forsiraš.
Mislim da si jako neozboljan.

Garbage

Nemoj tako 🙂

Osobno se povremeno ne slažem sa Goranom (najviše u pogledu isplativosti plug in hybrida) no ne mogu poreći da čovijek ne razmumije materiju. A osim praktičnog znanja ima i formalnu naobrazbu related fieldu. Izjaviti da nije ništa napravio a ne poznaješ ga, nažalost govori o tvojoj predrasudi o njemu.

Goran Jurkovic

Boli te što ja mogu biti automehaničar ako hoću prljati ruke ali ti ne možeš biti znanstvenik? Na ulici sam skidao glavu motora kad nisam imao radionu. Sve sam sam radio na autu jer nitko nije od takvih kao ti pipnuti nešto što je toliko modificirano što sam ja sam napravio. Sahranio sam 5 2.0 turbo motora i 4 getribe. Etanol osim što diže snagu dodatni je knock osigurač. Ali to ne možeš znati jer nisi nikad otvorio stranicu ili forum ljudi koji slažu ozbiljne motore sa 1000 konja po litri. Moj nije bio toliko napredan. Samo 250-300 konja po… Pročitaj više »

Roki78

Kako etanol diže snagu?

Goran Jurkovic

Diže na turbo motorima. Znači ako dođeš do limita turba ili motora sa e85 možeš izvući još 10% snage. Naravno uz gotovo duplo veće injektore. Etanol iako ne utječe na oktane ima teže raskidive veze te samim time ti daje par stupnjeva knock zaštite. Prvi kod nas na brdu je to počeo koristiti Muha u svojim autima pa su počeli razbijati konkurenciju pa su čak neko vrijeme to i zabranili. Slična stvar je i water methanol injection. I to sam imao neko vrijeme. Gdje se voda pomiješana sa metanolom ubrizgava odmah poslije turba i em što Diže snagu daje ti… Pročitaj više »