1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Zašto se Porsche „pali“ s leve strane?
Zanimljivost dana: Zašto se Porsche „pali“ s leve strane?

Zanimljivost dana: Zašto se Porsche „pali“ s leve strane?

16.98K
9
Podelite sa prijateljima:

Često smo čuli o italijanskoj, francuskoj, germanskoj školi dizajna, ili pak o korporativnom stilu ovog ili onog proizvođača. Nije čudo, svako tržište je priča za sebe, svaki konstruktor neguje neke osobenosti, pa su sledstveno i kupci na pojedinim tržištima specifične naravi. Tako se može zapaziti, na primer, da Nemci najčešće instaliraju rotacioni prekidač kojim se upravlja rasvetom na vozilu, uz sve druge autentične detalje koje za sebe zadržavaju pojedine marke.

Eto na primer, u vozilima marke Porsche, baš pored prekidača za svetlosnu signalizaciju, davnih dana je postavljena kontakt brava za startovanje agregata. Sve to s leve strane. To je već postao zaštitini znak Porschea i deo njegovog, slobodno možemo reći, neodoljivog šarma. Ali, onda se čovek logično zapita: Pa zašto to nisu izveli kao svi ostali, nego se tu nešto kao prave pametni? Ključu je mesto desno od volana, zar ne?

Najčešće se sreće obrazloženje ovog fenomena koje govori o tome da je rešenje lansirano zahvaljujući oštroj konkurenciji u ono doba. Naime, u nekom ranijem periodu su trke izdržljivosti započinjale na specifičan način, odnosno vozači su morali da „utrčavaju“ u vozilo, startuju motor i tek onda da krenu. Takav start trke se odigravao u takozvanom „Le Man stilu“.

Vozači su pred početak trke bili postrojeni, pa su se zapravo suočavali s vozilima s ugašenim motorom, postrojenim na stazi u obliku riblje kosti. Zatim su morali da dotrče do automobila i pokrenu motor, pre nego što bi „poleteli“. Iz tog razloga su inženjeri Porschea izmestili kontakt bravu s leve strane, kako bi takmičari mogli jednu ruku da iskoriste za pokretanje motora, a drugu za rukovanje ručicom menjača. Najbrži mogući start je tako bio zagarantovan.

Međutim, nekako nam ova romantičarska priča, pa čak i kada je s primesama razvijenog takmičarskog duha, želje za pobedom i dokazivanjem superiornosti, baš i nije spojiva s germanskim mentalitetom. Pre će biti da su Nemci izračunali da su troškovi materijala u izradi vozila niži na taj način, prevashodno misleći na kraće kablove.

Čak i tako mala ušteda, u razrušenoj i siromašnoj posleratnoj Nemačkoj, kompaniji iz Cufenhauzena je značila puno. Ipak, zvanična verzija, ona koju je prigrlio Porsche, govori o nadmetanju i trkama, kao glavnom okidaču za odluku o izmeštanju mesta za postavljanje kontakt brave na levu stranu.

Uostalom, evo i kratkog, pojašnjavajućeg video klipa koji je na YouTube okačila neka od filijala nemačke marke.

AutoRepublika

(16978)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A Lada, Moskvič?

Risto

Nije zbog trka nego zbog praktičnosti. Levom pališ desnom manipulišeš menjačem.

BB

Ili zato što su bili levičari ?,😉
Ili zato što vuku korijene od italijanskih sportskih mašina…
Ili, jednostavno može da postoji još jedno rješenje (ili nekoliko, recimo SAAB između sjedište), i nigdje nije zapisano u kamenu da mora biti s desne strane…

moron

U pravu su … Baš zahvaljujući tome ja sam znao sa Ladom Nivom da imam veoma brz (ponovni) start … Nakon što se ugasi pri prvom pokušaju kretanja …

da11

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Asmir

A HONDA CIVIC nju ste zaboravili 8 generacija

Đuro

Autor teksta je izgleda jučer rođen i ima znanja kao prosječna ameba. Misli jadan da je povijest počela s njim. Što bi tek napisao za saab ako je čuo za tu marku vozila ,koji se pali između sjedala

Laki

Holandska Bova je isto imala kljuc na lijevoj strani a vozaci iste nisu na „trkama“bice da je nesto drugo ipak ?

Zoca

Takodje Istocnonemacki Wartburg(kljuc) .I on je imao obrtni prekidac za svetla poput dosta „Nemaca“ .Mozda je to neki smer skole dizajna i inzinjeringa ,npr.taj prekidac à la pegla nisam vidjao kpd „Francuza“.Nemci su poznati kao stedljivi,ali ne stede na pogresnim mestima i onda ne moze da dodje do crkavanja magarca.😃

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zoca