1. Home
  2. Vesti
  3. Mičigen odobrio korišćenje digitalnih registarskih tablica
Mičigen odobrio korišćenje digitalnih registarskih tablica
0

Mičigen odobrio korišćenje digitalnih registarskih tablica

292
0
Podelite sa prijateljima:

Svet je ušao u doba visoke tehnologije, gde su automobili samovozeći i pogonjeni strujom, pa zašto onda ne bi i registarske tablice pratile moderne trendove, zar ne? Tablice se nisu preterano izmenile od kada su debitovale još krajem 19. veka, o čemu ste mogli da čitate ovde, a još uvek su izrađene od metala, često aluminijuma .

Američke savezne države Kalifornija i Arizona su odobrile korišćenje digitalnih tablica još pre dve godine, a sada im se pridružio i Mičigen. Konkretnije, političari ove države su postigli dogovor sa firmom Reviver, koja je jedina sa dozvolom da proizvodi digitalne tablice, a vest je potvrdio predsednik firme Nevil Boston.

On kaže da će takva tehnologija biti dostupna u Mičigenu početkom naredne godine, i navodi velike prednosti u poređenju sa tradicionalnim limenim tablicama. Boston navodi da je sada moguće popuniti sve zahteve preko digitalne veze, poput natpisa na tablicama, zatim godišnje pretplate i na kraju upozorenja vozačima ukoliko je vaš automobil ukraden.

Da, iako su tablice zapravo vaše, policija zadržava pravo da na njih napiše „Stolen“ (ukradeno) ukoliko vlasnik prijavi krađu vozila, a na taj način „momci u plavom“ će imati lakši posao da uhvate kriminalce. Policija može da napiše i takozvani „Amber Alert“ koji se „preko bare“ koristi u slučaju kindapovanja lica mlađih od 18 godina.

Naravno, tehnologija nikako ne može da bude jeftina. Reviver će vam je prodati za 499 američkih dolara, u šta je uključena petogodišnja garancija na baterije, ali čak i nakon „kupovine“ morate da mesečno plaćate 4.99 dolara (ili godišnje 55 najmanjih zelenih novčanica).

Kupac može da izabere i opciju boljeg kvaliteta sa posebnim grafikama, a u tom slučaju je potrebno izdvojiti 599 dolara i onda još 6,99 dolara mesečno. Spomenute brojke se odnose samo na usluge Revivera i u njih nije usključena godišnja registracija, za koju je obično potrebno izdvojiti između 75 i 135 dolara (zavisno od američke federalne jedinice i vrednosti automobila). Pored visokih troškova, mana je sigurno još jedan trošak, a to je koliko će vas dolara koštati da se digitalna tablica zameni ukoliko bude oštećena.

Trenutno je samo 4.000 osoba izabralo ovu opciju u Kaliforniji i Arizoni, ali Boston očekuje da će do kraja naredne godine preko 100.000 takvih vozila biti na ulicama. U korist mu svakako ide dodavanje Mičigena na listu, a trend bi trebalo da prate i Džordžija i Teksas pre nego šta svaka savezna država odobri digitalne tablice.

AutoRepublika

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments