1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Dijego Armando Maradona i njegova ljubav prema automobilima
Dijego Armando Maradona i njegova ljubav prema automobilima

Dijego Armando Maradona i njegova ljubav prema automobilima

10.44K
33
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji, čuveni Dijego Maradona, napustio je ovaj svet u 60. godini života. 

Čovek koji je svojim nastupima zaslužio „božiji status“ u Napulju, fudbaler koji je odveo Argentinu do svetskog trona, persona koja je samom svojom pojavom izazivala strahopoštovanje… O brojnim uspesima Maradone na fudbalskom terenu mogla bi se napisati knjiga, ali danas ćemo na stranicama AutoRepublike pričati o njegovoj ljubavi prema automobilima.

Mladost u Fiatu

Maradona je pre prelaska u Barselonu, dok je igrao za Boku Juniors, vozio Fiatov model 128 Europa. Dijego je svoj primerak kupio 24. decembra 1982. godine. Skromni Fiatov model za mladića kojeg je tek čekala svetska slava sa pristizanjem na Kamp Nou. Iako je Maradona već bio uspešan fudbaler, i mogao je da sebi priušti i neki daleko skuplji automobil, Fiatova 128-ica je bila njegov izbor. Prodao ju je 194. godine, a sudbina vozila ispraćena je sve do 2009. godine kada je pronađen u Saltu, jednoj od provincija Buenos Ajresa.

Čuveni Porsche 944

Dve strane Maradone ogledaju se upravo u ovom kontrastu. Pre Fiatovog automobila, Dijego je posedovao crni Porsche 924 koji je kupio 22. februara 1980. godine, kada je imao svega 19 godina. Ovaj Porsche je prodao kada je Boka odlučila da ga prosledi u Barselonu i otada je ovaj automobil predmet silnih aukcija i često menja vlasnika kao veoma poželjan klasik. Na osnovu zvaničnih dokumenata vidi se da je taj primerak bio u svojini Maradone, što mu naravno drastično podiže cenu.

Mercedes kao poklon navijača

Zbog svega što je učinio za ekipu Argentinos Juniors, navijači tog tima su mu 1980. godine poklonili Mercedes-Benz 500 SLC. O kakvom se raritetu radi dovoljno govori činjenica da je proizvedeno svega 1.133 primeraka. Prema nekim verzijama priče, ovaj Mercedesov model je Maradoni predao lično čuveni Huan Manuel Fanđo. Poslednji put je javnost o ovom vozilu saznala nešto više 2011. godine kada se našao na javnoj aukciji, a početna cena je iznosila 50.000 dolara.

Maradonin dvojac iz doba kada je igrao u Napulju

Ferrari u Napulju

Idemo malo napred, u 1987. godinu kada je Dijego pravo fudbalsko božanstvo, naročito u siromašnom Napulju čiju ekipu nosi do velikih pobeda na domaćoj i evropskoj sceni. Kako bi se nagradio za silne uspehe, kako na klupskom, tako i reprezentativnom nivou, Maradona je rešio da naruči dva Ferrarija.

Ovde u priču ulazi ekscentrični duh popularnog Argentinca. Fudbaler je tada tražio da naručena Testarossa bude crne boje, što je bilo nezapamćen uslov za Ferrari koji je godinama insistirao na crvenoj boji svojih automobila. Maradona je insistirao da to ipak bude crni automobil, a čitav proces se odvijao preko njegovog zastupnika Giljerma Kopole.

Ferrari je pristao, i izradio crnu Testarossu. Sam automobil platio je Korado Ferlaino, tadašnji predsednik FK Napoli i koštao ga je oko 430.000 američkih dolara. Poslednji trag o čuvenoj crnoj Testarossi pojavio se 2014. godine kada se našla na tržištu, i tada ju je prodavao jedan španski kolekcionar automobila.

Drugi naručeni Ferrari bio je podjednako legendarni F40. No, ovaj model nikako nije mogao biti dostupan u crnoj boji, tako da je Maradona ipak koristio crveni F40.

Renault Fuego GTA Max

Mračni i teški momenti nisu bili retkost u životu i karijeri legendarnog argentinskog fudbalera. Maradona je 1991. godine uhapšen zbog posedovanja pola kilograma kokaina. Slike Dijega u lisicama obišle su čitav svet… Dva meseca nakon hapšenja, rešio je da se počasti novim automobilom, i tada je odabrao Renault Fuego GTA Max.

Maradona navodno nije mnogo koristio ovaj Renault, jer je u narednom periodu bio mahom u Evropi zbog klupskih obaveza. Prodao ga je već 1992. godine, ali se automobil opet pojavio u javnosti 2018. godine kada ga je jedan kolekcionar ponudio za 23.000 američkih dolara.

Povratak u Boku

Maradona se vratio u voljeni Boka Juniors 1995. godine. Tada je ponovio svoj zahtev iz vremena kada je igrao u Napulju – dva Ferrarija. Tada su oba bila crvena i u pitanju su bili primerci modela F355 Spider. Ovaj Ferrarijev automobil koristio je V8 agregat koji je raspolagao sa potentnih 380 ks.

Jedan od dva Maradonina Ferrarija je 2005. godine prodat za 670.000 dolara. Otišao je u ruke jednom od vođa kriminalne organizacije odnosno klana Loza. U decembru 2018. godine, argentinska policija je tokom racije u jednoj od vila koja pripada ovoj organizovanoj kriminalnoj grupi zaplenila 25 automobila, između ostalog i jedan Ferrari koji je nekada pripadao Maradoni.

U doba kada je igrao za Boku, Argentinac je tražio način da izbegne silne novinare koji su ga pratili zbog silnih skandala u vezi sa narkoticima. Tako bi na treninge kluba dolazio sa različitim automobilima, kako ne bi bio previše upadljiv, a ostala je anegdota da je jednom prilikom došao sa kamionom marke Scania…

Život posle fudbalske karijere

Nakon što je okačio kopačke o klin, Maradona neko vreme nije bio aktivno uključen u fudbalski život. Nakon što je odlučio da se upusti u trenerske vode, stao je na čelo reprezentacije Argentine, a vodio je i klub Al Fudžairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratim. U to doba, Maradona je vozio BMW i8, ali i sofisticirani Rolls-Royce Ghost…

Nakon epizode u UAE, nekadašnji najbolji fudbaler sveta našao se u Belorusiji u ekipi Dinama iz Bresta. Tamo je imao pomalo nejasnu funkciju, ali je Maradona dočekan kraljevski. Za korišćenje je dobio terenski Overcomer Hunta, pravo čudoviše od automobila.

Dijego je tokom svog života često dobijao automobile na korišćenje, ili u svojinu, od vlasnika i rukovodilaca klubova gde je igrao/radio. Tako je tokom rada u Meksiku dobio Chevrolet Camaro.

Ipak, poslednji automobil koji je Dijego kupio jeste BMW M4 koji je naručio tokom ovogodišnjeg karantina u vezi sa epidemijom korona virusa. Legendarnog Maradonu pamtićemo ne po automobilima, već po čarolijama na fudbalskom terenu… On bi tako želeo.

Priredio Đorđe Platiša

(10439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

33 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dikh tu kava

Човек – бренд. Осим као врхунски, контроверзан, харизматичан фудбалер, ја бих рекао и доста талентован певач. Ово ако нисам погледао/послушао више стотина пута (одмори се тамо негде горе, „руко божија“..) https://youtu.be/TlmoLxVyYMs

BB

Stojeći kraj crnog ferarija izgleda mnogo veći nego što fizički jeste, ali njegova njegova stvarna veličina i jeste u njegovom uzdizanju do visina i spuštanju do dubina… Uzleti do nebeskih visina „Božja ruko“ i zauvijek budi veliki…

Zvezdan Božinović

Stvarno ne znam kako to ispade Božija ruka, obično je Bog sinonim za dobra dela, ne za prevaru, obmanu, nepravdu…

Zoca

Hand of God, zbog onog gola sto ga je dao rukom.I vratio Englezima za Folklande…Ja juce ,ali iskreno,brzopleto procitah Madona umesto Maradona.Ne verujem da bi bila greska ni da je stvarno tako napisano….à propos koksa..

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zoca
Zvezdan Božinović

Ma razumem ja to, samo se ne slažem da je to prava „osveta“. Generalno, osveta je malo feministički pojam…

Dikh tu kava

Важи за све, осим кад је у питању ВБ. Нема тога што може да се уради Енглезима, а да је „преварно, обмањујуће, неправедно“.. 😉

J4ZZ3R

Kao dete navijao sam za Argentinu, možda i zbog njega, Kanidje, Batistute, ali realno je bio čovek za sve sem uzora. Bog mu da onakav talenat, a on sve spiska po porocima.

Nikada neću razumeti ljude koji profesionalno naprave svetski rezultat, bog im da milione, desetine i stotine milione necega, a oni prazni i nesrećni i sreću traže u narkoticima i alkoholu.

don

to stoji, a mozda su ga navukli prvo a da i ne zna(80tih se drogiralo igrace svim i svacim,a ako ssu bili u zastiti mafije, tad su bili negativni i na testove)…ostalo padnes pod mlin i on samo melje.
mi smo ovisni o kafi, cigarama, neko o muzici…kad ima kazes da se ostave toga, hoce odmah oci da ti cupaju…a sta mislis kako je njemu sa kokainom i u raljama mafije? Ne dao Bog nikome…

J4ZZ3R

Ne znam kako mu je bilo, sudim iz sopstvene perspektive i mozda grešim. Ali ako uzmeš u jednačinu situaciju da MJ, NDJ rade to što je on radio doduše u košarci i tenisu onda nisam siguran da li je do njega ili sistema.

BB

Davno je narod tu pojavu opisao kroz: Puno mačku teleća glava, slomi vrat…

Stari Dejan

Gabriel Omar Batistuta! E to je bio igrač!

J4ZZ3R

Igracina, onakvih odavno nema

Yankee

Hernan Crespo … moj omiljeni igrac iz kasnih 1990-ih/ranih 2000-ih. Mnogo sam bio sretan kad je potpisao za „moj“ tim AC Milan.

Stari Dejan

Iskreno, ja sam od tih igrača iz tog perioda najviše voleo da gledam Rivalda koji po meni da igra i dan danas bio smatran za pravog mađioničara sa loptom, on je bio preteča svih ovih Ronaldinja, Mesija i ostalih. Uz njega bih još dodao i Huana Sebastijana Verona. Kakav majstor sredine terena. A kad već vadimo fudbalere iz naftalina evo još jednog, možda i najpotcenjenijeg od svih: Huan Karlos Valeron.. Sećate se njega?
P.S. Inače baš nešto i ne volim fudbal – košarka i NFL su moja droga!

Izmenjeno 3 godine pre od strane Stari Dejan
Yankee

Zezas da volis NFL? Koji je tvoj tim?

Stari Dejan

Što bih te zezao? Pa jesam te pitao pre nekih par meseci hoće li biti sezone? Zaluđenik već 20 godina! U NFC-u volim LA Rams-e, a u AFC-u navijam za Pitsburg Steellers-e. Žuti peškiri pa samo da zviždi! 😀
Ti?

Yankee

Posto zivim u Wisconsinu vec 20-ak godina samo timovi iz Wisconsina. Packers & Badgers. U NBA Bucksi. A koji je tvoj kosarkaski tim?

Stari Dejan

Opa, koliko si daleko od stadiona GB? Stvarno volim kako igra Aron Rodžers, ali nekako ostatak tima ga ne prati baš kako bi trebalo. Nadam se da ću jednog dana moći da pogledam neku utakmicu uživo. NBA stvarno ne volim, zato sam i napisao košarka malopre. Nekako je Evroliga mnogo bliža mom shvatanju košarke.

Yankee

Green Bay je udaljen nekih 200 km severno od Milwaukee. Bio sam proslo leto na Lambeau Field, doduse tad sezona nije trajala, ali je stadion opet otvoren za svakoga ko zeli da ga vidi. Nisam nikad bio na utakmici Packersa, jednostavno su ulaznice preskupe, a nije mi bas ni u komsiluku. Mnogo vise volim da idem na utakmice Bucksa i Brewersa. Posebno za Buckse, sad imaju novu arenu i MVP-a tako da su bas zabavni za gledanje (a i zivim 2 minuta od arene). A ulaznice za Brewerse su uvek jeftine jer MLB ima toliko utakmica da nekada po 2… Pročitaj više »

Stari Dejan

Meni je recimo posebno bio težak poraz od Tampe kad je realno onaj smrda Brejdi demolirao GB. Tu se recimo baš videlo koliko ostatak tima škripi. Ne znam da li znaš kako je ovde počeo da se prati NFL, išao je na famoznom 3K. Kad su ugasili kanal pratio sam rezultate preko neta nisam mogao da gledam nigde. E onda su naši TV provajderi u ponudu ubacili ESPN Europe koji je utakmice preuzimao direktno od Fox-a i CBS-a. E tu sam se ponovo zaljubio u sport. Mnoooogo je bolje sa američkim komentatorima. Pre par godina taj evropski kanal su ugasili… Pročitaj više »

Yankee

Ja slabije pratim regularni deo sezone jer su utakmice uglavnom u isto vreme kada i NASCAR trke tj. nedeljom popodne. A NASCAR mi je ipak preci. NASCAR zavrsi krajem Novembra.

Stari Dejan

Ove godine su sve utakmice koje sam gledao u ovom regularnom delu bile odlične. Inače znaju biti malo lošije, a pravo kidanje kreće 2 kola pred početak wild card utakmica 😎
A NASCAR nikad nisam pratio. Za bejzbol znam neka pravila ali mi ovo skroz strano

Yankee

Uvek sam voleo auto-sport, ali NASCAR nisam poceo da pratim dok nisam dosao u Ameriku. Nekako mi je svaki drugi auto sport koji nije na ovalu postao dosadan, nema duela i prestizanja, sve se svodilo na to kako se kvalifikuju i kako bude posle prve krivine tako i zavrse na kraju. Onda sam krenuo da malo po malo pratim NASCAR, dueli, uzbudjenja od prvog do zadnjeg kruga, bukvalno nikad ne znas pobednika do samog kraja, na svakoj trci uvek imas barem 10-ak vozaca (a cesto i vise) koji mogu da pobede. Ne volim nikako timove iz Kalifornije u bilo kom… Pročitaj više »

Stari Dejan

O da! Kad sam ja počeo da pratim NFL bili su St. Louis Rams. Ona ekipa sa Vornerom, Folkom, Tori Holt I Ajzak Brus kao risiveri… Kako da ne voliš taj fudbal?! I meni je bilo baš, baš krivo ali bukvalno je sve bilo do marketinga, lepo si rekao.
Vidi, kad je moto sport u pitanju Moto GP je broj 1. Tu se stvarno vozi na maksimumu i za mene ne postoji ništa bolje kad su trke u pitanju.

Yankee

I koga vidis u finalu ove godine?

Stari Dejan

Paaa…
Iz NFC-a u Super bowl ide New Orleans (eventualno Seattle).
U AFC-u sve se svodi na Kansas city i Pittsburgh, a između te dve ekipe treba tražiti i sledećeg šampiona. Bar se meni čini

Yankee

Prosto mi je neverovatno da ce u NFC East u playoff ici tim koji nije ni blizu da bude .500.
Packersi samo da pobede Bearse ovog vikenda (a trebali bi, posto su Bearsi izgubili 4 za redom), daje nam 3 utakmice prednost, tj. prakticno 4 utakmice jer bi imali tiebreaker … prakticno bi vec sada obezbedili playoff. Mada nisam nesto odusevljen LaFleurom kao trenerom …

Stari Dejan

Ha, vidi Džajantsi su nekako na silu oterali mlađeg Meninga i glavnog trenera, tako da su ovo sami sebi uradili. A Filadelfija mi uopšte nije jasna. Realno, oduvali su Patriote u Superboulu i iskreno sam mislio da je to tek početak jedne dominacije, ali…
A što se tiče Čikaga, oni mučenici još od onoga Džeja Katlera ne mogu da se oporave. Mada ne znam ni šta da mislim o ovom Niku Folsu. Da li je stvarno dobar ili je prevara, nikako da čovek bude načisto sa njim.

Stari Dejan

A tek što me nerviraju ovi iz Vašingtona jer su skinuli ono „Redskins“ iz imena…uh

Yankee

Pogledaj epizodu „Rodman: For Better or Worse“ koju je ESPN uradio za serijal „30 for 30“ o Dennisu Rodmanu. Prosto je neverovatno koliko je taj covek uvek bio nesretan i depresivan i takav je i dan danas, i kako je njegova licnost potpuno drugacija u privatnom zivotu u poredjenju sa onom koju vidimo na tv-u.

Stari Dejan

Ja sam gledao, odlično kao i svi ostali filmovi ESPN-a.

sami

Jeli to bi onaj lik što je rukom dao go na mundijalu? Koji je to bio šibicar alal mu vera

Bungi

Bio je dobar fudbaler.Kao i većinu slavnih ličnosti, medijska popularnost, novac i slava skrenu na neki drugi, najčešće pogrešan put.Adios amigo!