1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kineski startap Nio na berzi vredi više od BMW-a i Ferrarija
Kineski startap Nio na berzi vredi više od BMW-a i Ferrarija
0

Kineski startap Nio na berzi vredi više od BMW-a i Ferrarija

1.50K
0
Podelite sa prijateljima:

Ovakav razvoj događaja nije isuviše čest u nekoj ekonimiji. Rival Tesle, novoosnovana firma Nio iz Kine je već neko duže vreme popularna među ulagačima na berzi. Fantastičan rast vrednosti akcija ovog azijskog emitenta iz Pekinga je takav da je tržišna kapitalizacija Nija sada na višem nivou od etabliranih tradicionalnih proizvođača kakvi su BMW ili Ferrari.

Investori svojim ulaganjima ukazuju na to da veruju da kapital kompanije Nio sada vredi 55 milijardi američkih dolara, nakon što je konkretan proizvođač sredinom marta imao tržišnu kapitalizaciju od 2,2 milijarde dolara, što daje sliku o rastu vrednosti akcija od 1.300%. Vrednost kompanije BMW se kreće na nivou od 45 milijardi američkih dolara dok je Ferrari 7 milijardi zelenih novčanica vredniji od bavarske firme, ali i 3 milijarde manje vredan od kineske.

Za one koji nisu skloni ekonomskoj misli, da kažemo da kategorija o kojoj ovde pričamo, to jest tržišna kapitalizacija predstavlja proizvod broja emitovanih akcija emitenta i berzanske cene jedne akcije. Dakle, kapital kompanije se deli na određeni broj akcija (može biti bilo koji broj, kako odredi već rukovodstvo), a onda ponuda i tražnja na tržištu (berzi) određuju vrednost jedne akcije (dela kapitala), a onda i zbira vrednosti svih akcija.

Ako ovu vest stavimo u kontekst globalnih zbivanja i igrača, shvatamo da je Nio na šestom mestu, odmah iza Daimlera po pitanju tržišne kapitalizacije, piše Focus. Nio još uvek ni ne nudi vozila na Starom kontinentu, ali planira da započne prodajnu ofanzivu sa svojim SUV-om, i to u Norveškoj. Ideja je da se sa tim krene u trećem tromesečju godine pred nama.

Kompanija koja se bavi analizom zbivanja u ekonomiji, i posebno na berzi, Citron Research je postavila objavu na društvenoj mreži Twitter, da su još pre dve godine savetovali svojim klijentima da izvrše ulaganje u Nio. U trenutku objave preporuke, vrednost jedne akcije Nija je bila 7 američkih dolara. Sadašnja vrednost, uostalom kao i vrednost svake akcije nakon tako eruptivnog rasta, je relevantna samo za špekulante.

Očekuje se da će Tesla, primenjujući strategiju „agresivnog tržišnog pozicioniranja Modela Y“ osigurati da se vrednost akcija Nija stabilizuje na nivou od oko 25 američkih dolara, odnosno da će se propoloviti, u odnosu na sadašnju, izgleda dobrano „prenaduvanu“ vrednost.

AutoRepublika

(1498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments