1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kupac Saaba NEVs planira pokretanje proizvodnje u Švedskoj
Kupac Saaba NEVs planira pokretanje proizvodnje u Švedskoj
0

Kupac Saaba NEVs planira pokretanje proizvodnje u Švedskoj

445
0
Podelite sa prijateljima:

National Electric Vehicle Sweden, koji je otkupio imovinu Saab Auta, planira da proizvodi električne automobile i iskoristi buduću potražnju za ekološki podobnim vozilima.

NEVs, koji je otkupio ostatke švedske marke, nakon što je izašla iz automobilskog poslovanja, proizvodiće električne automobile u Saabovoj fabrici u Trolhatanu, pod sopstvenim NEVs brendom u drugoj polovini sledeće godine, rekao je predsednik, Kaj Johan Đijang.

Sa rastućom potražnjom za vozila na baterije, NEVs takođe pregovara sa gradskim vlastima, uključujući Šangaj, Hangžu i Čengdu, u vezi sa izgradnjom druge fabrike u Kini, a razmatra se i proizvodni objekat u Turskoj.

Dok se švedska lokacija oživljava, marka Saab se ipak ne vraća. Pre pet godina, NEVs je otkupio preostalu imovinu Saaba, koji ser razdvojio od avionske divizije Saab AB 1990. godine. Nakon obavezanja da neće koristiti oznaku Saab, kompanija, koja je u kineskom vlasništvu, umesto toga će primeniti NEVs oznaku, što će biti definitivan kraj za švedsku marku, osnovanu 1949.

U Kini, NEVs će se suočiti sa više od 80 rivala koji takođe žele da profitiraju na tehnologijama elektrifikacije i čistom prevozu. Najmnogoljudnija nacija na svetu je identifikovala električna vozila kao strateški deo rastuće industrije i cilja da poveća godišnju prodaju „plug-in“ hibrida i čisto električnih automobila desetostruko u toku naredne dekade.

Mogućnost koju treba iskoristiti

„Mi prihvatamo mogućnost koja se javlja jednom u životu u automobilskoj industriji, tako da sa usvajanjem novih tehnologija idemo napred brže nego što smo očekivali“, rekao je Đijang. „’Car sharing’ servisi, elektrifikacija automobila i autonomna vožnja su neizbežni trendovi budućeg transporta.“

NEVs je dobio porudžbinu od oko 300.000 električnih automobila od firmi koje se bave „ride-sharing“ uslugama, poput Panda New Energy, rekao je on.

Kompanija, koja je dobila jednu od 15 novih licenci za proizvodnju automobila sa novim pogonom od strane kineskih vlasti, takođe radi na prvoj rundi akumuliranja sredstava.

„Želeli bismo da zainteresujemo investitore koji dele viziju sa nama“, rekao je Đijang. „Mi nismo želeli da ranije da prikupljamo sredstva jer nismo bili spremni. Sada to jesmo.“

Smanjeni troškovi

NEVs je u poslednjih pet godina razvijao i konstruisao svoj prvi model – 9-3EV, baziran na Saabovoj platformi, i to u Tijanđinu. Ova fabrika na severu Kine ima inicijalni kapacitet od 50.000 jedinica godišnje, a biće proširena na 220.000 vozila do 2019. Troškovi proizvodnje NEVs vozila su pali na nivo koji je uporediv sa benzinskim pandanima, jer su cene baterija pale za oko trećinu u odnosu na pre tri godine.

Prodaja automobila u Kini bi sledeće godina mogla značajno da se poveća, jer ekonomska ekspanzija generiše veću potražnju. Isporuke bi mogle da se povećaju za 4 odsto, što je dvostruko veći rast u odnsosu na onaj procenjen za ovu godinu.

Izdašne subvencije kineskih vlasti i politika koja stimuliše razvoj električnih vozila, dodatno doprinose ovom trendu, uz naravno pad cena komponenti. Konkurentnost se intenzivira u Kini, najvećem svetskom automobilskom tržištu, kako za konvencionalna, tako i električna vozila, tako da ne čudi što veliki igrači poput Volkswagen grupe i Ford Motora ubrzavaju uvođenje električnih automobila.

 

 

(445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments