1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Crown s modernizovanom kabinom
Toyota Crown s modernizovanom kabinom
1

Toyota Crown s modernizovanom kabinom

476
1
Podelite sa prijateljima:

Crown predstavlja jedini preživeli Toyotin model nekada ogromne porodice serijskih sedana klasične postavke. Aktuelna petnaesta generacija limuzine Crown je prezentovana japanskom tržištu pre tridesetak meseci, a sada je momenat i za restilizaciju.

Odmah se zapaža da, 4,9 metara dug sedan nije izmenjen, što se tiče spoljašnosti vozila (izuzev ako ne bude felni novorazvijenog dizajna ili nekih novih nijansi u paleti boja dostupnih za farbanje karoserije), ali je u kabini izvršena ozbiljna reorganizacija.

Centralni greben Crowna je i u momentu debija bio demodiran, a kamoli nakon protoka dve i po godine. Tada su se ispred vozača nalazila dva skromna ekrana, pa je sve to delovalo nekako jadno.

Dakle, potpuno je logično to što je Toyota posegla za izmenama u ovom delu i što je implementirala novi multimedijalni sistem. Sada Crown poseduje monitor koji je u korak s vremenom i koji poseduje dijagonalu od 12,3 inča, a zahvaljujući čemu je ceo panel s otvorima za vazduh, odnosno ventilaciju, morao biti ponovo osmišljen. Instalirana je i nova dvozonska jedinica uređaja za klimatizaciju.

Zanimljivo je to da je i nakon ove restilizacije preživeo CD čitač, a mesto gde se diskovi ubacuju je sakriveno na donjoj ivici konzole. Pored toga, u Crown je ugrađen unapređeni kompleks bezbednosnih pomagala koji Japanci nazivaju Safety Sense, a koji inkorporira autonomno kočenje u kritičnim situacijama, raspoznavanje pešaka u noćnom periodu, nadzor nad koncentracijom vozača i slično. Naposletku, posebna pažnja je posvećena i ergonomskim rešenjima pre zatezanja bora.

Kao što od naslova i nagoveštavamo, mehanička rešenja koja su bila aktuelna na Crownu i prilikom premijere, i danas su tu. Bazična Toyota Crown koristi dvolitarski turbobenzinac s četiri cilindra i 245 konjskih snaga, koji radi s osmostepenim automatskim menjačem. U uvodnoj varijanti, snaga ovog motora ide direktno na par zadnjih točkova.

Lestvicu iznad se nalazi atmosferski 2,5-litarski motor s elektromehaničkim varijatorom. Maksimalna moć ovog pogonskog sklopa iznosi 226 konjskih snaga, i tu je već moguće da birate zadnji ili integralni pogon. Na vrhu game se nalazi verzija Crowna koja za pogonske točkove ima samo one na zadnjoj osovini i koju pokreće V6 motor zapremine 3,5 litara, a kome opet svesrdno pomaže i električni motor.

U pogonski sklop treba uključiti i četvorostepeni automatski menjač koji koristi tehnologiju konvertora obrtnog momenta s tri planetarna zupčanika. Krajnja snaga ovog vozila iznos 359 ks, uz deset fiksnih transmisionih nivoa.

Novi Crown je već dostupan u Japanu i to po početnoj ceni od 47 hiljada američkih dolara. Najprestižnija modifikacija se kupuje sa 71 hiljadom najmanjih američkih banknota u džepu. Bilo kako bilo, ova generacija limuzine Crown ne poseduje varijatet s volanom koji bi bio smešten na strani „kako Bog zapoveda“, to jest na levoj.

AutoRepublika

(476)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Iskreno malo mi je krivo što ne dolazi sa volanom na pravoj strani, ali meni izgleda fenomenalno!