1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW: Tvrdi ili meki bregzit, preživećemo ga svejedno
BMW: Tvrdi ili meki bregzit, preživećemo ga svejedno
0

BMW: Tvrdi ili meki bregzit, preživećemo ga svejedno

211
0
Podelite sa prijateljima:

Isto važi i za američke predsedničke izbore

Šef BMW-a Oliver Zipse (56) opušteno gleda na američke predsedniče izbore kao i trgovinski sporazum između Velike Britanije i Evropske unije. „Ma složićemo se s bilo kojim kandidatom koji pobedi na izborima,“ izjavio je Cipse pred novinarima u Minhenu. A ukoliko od januara Velika Britanija i Evropska unija počnu da naplaćuju carine jedna drugoj, to će svakako biti opterećujuće za poslovanje, ali neće iz osnova ugroziti poziciju grupacije BMW: „To nas ne bi ubilo.“

Kompanija BMW proizvodi motore, kao i automobile marke Mini i Rolls-Royce u Engleskoj. Istovremeno, Velika Britanija predstavlja četvrto najznačajnije tržište bavarske grupacije, nakon Kine, Amerike i matične Nemačke. BMW se neće povlačiti sa te teritorije, kaže Cipse. Spremni smo, čak iako Brisel i London ne iznađu način da potpišu trgovinski sporazum, par dana pre isteka tranzicionog perioda.

Rastuća tražnja za električnim Minijem i dopunjivim hibridom BMW X5

Posedovanje ličnog automobila je iznenada postalo veoma značajno u doba pandemije, i to važi bukvalno za sve regione u svetu. Neki modeli su skoro rasprodati uprkos rokovima isporuke od skoro pola godine, kaže Cipse. „Posebno prijatno smo iznenađeni izraženom tražnjom za električnim Minijem i plug-in hibridnim krosoverom BMW X5“. Činjenica da u Nemačkoj postoji podsticaj za kupovinu elektrifikovanih vozila (PHEV i čisto električnih) u iznosu od 9.000 evra „jeste neverovatna“, a BMW je nije predvideo.

Automobili marke Mini će i dalje biti dostupni i s motorim s unutrašnjim sagorevanjem, a želje kupaca su veoma različite. „Reagujemo veoma fleksibilno. Ako će jednog dana svi na svetu kupovati samo električne automobile, samo njih ćemo i raditi. Ali to se ne može razumno pretpostaviti do 2030. godine,“ kaže Cipse.

Usluge iz polja mobilnosti su sada na iskušenju. BMW i Daimler su u zajednički poduhvat Free Now (ranije poznat kao Your Now), uključili aplikacije za razmenu automobila, taksi posredovanje, parkiranje i dopunu automobila. Da bi se te usluge mogle pružati rentabilno, biće neophodna ulaganja koja se mere milijardama evra. Američki gigant Uber je nedavno ponudio BMW-u i Daimleru milijardu evra za aplikaciju koju koristi taksi.

Cipse je to prokomentarisao: „Pažljivo pratimo. Šta je to što je održivo poslovanje, šta je to mali biznis, šta funkcioniše bolje ako se realizuje s partnerima?“ Deljene usluge su jedino uspešne onda kada je stepen zauzetosti ogroman. „Uz stopu okupiranosti od 20%, niko neće napraviti dobit i posledično, niko neće biti srećan.“

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments