1. Home
  2. Vesti
  3. Studija: Troškovi proizvodnje električnih automobila i onih sa SUS motorom izjednačiće se već 2024. godine
Studija: Troškovi proizvodnje električnih automobila i onih sa SUS motorom izjednačiće se već 2024. godine
13

Studija: Troškovi proizvodnje električnih automobila i onih sa SUS motorom izjednačiće se već 2024. godine

925
13
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija je uzela maha, a ako se ove prognoze zaista i ostvare, onda će se masovni prelazak na EV tehnologiju desiti značajno ranije nego što se to do sada verovalo. 

Istraživanje koje je sprovela investiciona banka UBS ukazuje da će proizvodnja prosečnog električnog automobila biti skuplje za 1.900 dolara u odnosu na konvencionalnog parnjaka već 2022. godine, da bi se ta razlika „istopila“ zaključno sa 2024. godinom.

UBS je došao do ovog zaključka analizirajući sve manje troškove sedam proizvođača baterija. Analitičari su se fokusirali na baterije jer na njih otpada između 20 i 25% od ukupnog troška proizvodnje jednog električnog automobila. Investiciona banka ističe da očekuje da će do 2022. godine cena proizvodnje baterija po kWh biti niža od 100 američkih dolara.

Osim toga, navode i da će električni modeli imati učešće od 17% u globalnoj prodaji automobila do 2025. godine, a da će se učešće popeti na čak 40% do 2030. godine.

Jedan od analitičara UBS-a, Tim Buš, uveren je da će električni automobili brzo preuzeti dominat nakon 2025. godine. „Posle te godine neće biti mnogo razloga da kupite automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem“, navodi Buš. On dodaje da pad cene proizvodnje baterija neće biti poslednji ekser u kovčegu SUS vozila, već da će to biti ujedno i smrt za hibridne modele.

Dakle, ako se prognoze UBS banke ostvare, očekuje nas brzi prelaz na električna vozila. No, evidentno je da EV segment veće sada značajno raste u Evropi, dok Kina i dalje vodi glavnu reč kada se govori o elektrifikaciji.

Nezavisni analitičar, Matijas Šmit navodi da je u septembru na tržištu Zapadne Evrope (gde on ubraja zemlje koje su bile članice EU pre 2004. godine, te države EFTA organizacije) prodato čak 90.000 električnih automobila. Šmit ističe da je tokom trećeg kvartala u ovom regionu isporučeno gotovo 200.000 primeraka EV modela.

Takođe, ovaj nezavisni analitičar predviđa da će ove godine u Evropskoj uniji biti prodato više od milion baterijskih vozila (gde spadaju i plug-in hibridi), od ukupno 11 miliona automobila koliko veruje da će biti prodato tokom 2020. godine.

AutoRepublika 

(925)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

dobra vam propaganda. uostalom, sta nama znaci niski troskovi? 1. sus su podigli (poskupili ciljano, namjerno bez opravdanog razloga) da bi dildo bio privlacan, inace ga niko nikada ne bi kupovao jer je besmislen! 2. niske troskove ima i nacisticki vw, pa su mu auta jeftina kao u petra kajgana. 3. Niski troskovi znaci samo jedno, velika zarada proizvodjacu 4. cijena baterija koje ces morati mijenjati svako malo, je izuzetno visoka to se nece promijeniti nikada 5. izuzetno opasne vatrene bombe, gore i tokom punjenja na parkingu a da nece kod sudara. 6. nikada nece dati dovoljnu autonomiju, brziniu punjena… Pročitaj više »

BojanNeki

Stavke od 4-9 su glupsti iz neznanja. O ostalim stavkama ćeš menjati mišljenje ako te uhvati neka astma ili sl., što ti naravno ne želim.

Evo ti malo vesti da te nervira… Tesla promenio bateriju pod garancijom u vozilu iz 2012. čime je vlasnik dobio i povećanje dometa.
https://twitter.com/FredericLambert/status/1320763869137166337

Don

Sinko moj, istina nije glupost a ni neznanje. To sto Ti ne vidis, pripisujem suženoj svijesti.

BojanNeki

Pusti ti moju svest, o svojim glupostima razmišljaj.
Ponavljaš ih kao mantru a tačno nije, više puta ti je rečeno. E sada da li ne želiš da shvatiš ili nemaš mogućnosti…

da11

10. Elektronika je 10 puta kvarljivija od mehanike sto se pokazalo na teslama i alfa im zavidi.
🤣

BojanNeki

Koji je to automobil danas bez elektronike?
I koja se to mehanika na automobilu nije nikada pokvarila?

don

tacno tako, dragi kolega.

moron

Naravno, izjednačiće se jedino prodajne cene. Samo one …

BojanNeki

Električne automobile biće jednostavnije praviti te će ih biti mnogo više na tržištu.
Veća konkurencija te mogu da budu samo niže cene.

U konkurenciji vozila na fosilna goriva sa pravilima o zagađivanju mogli su da se takmiče samo alhemičari i VW.

Evo i neki Izraelci pa za čitav svet…
https://www.youtube.com/watch?v=vrjEBu3IONg

Lala

Moj favorit je MB EQB .
Ako cena bude kao GLB, nema dalje.

sami

“Posle te godine neće biti mnogo razloga da kupite automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem” Ni sad nema mnogo razloga da se kupi pravi automobil, osim što se kupuje da bi se njime negde stiglo. Ako ja njime ne mogu da stignem tamo gde hoću, kad hoću i daleko kolliko hoću za koji će to meni? Zašto neko plaća subvencije za ova EV vozila i struju koju troše? Za ova obična plaćamo 50% od goriva „kazne“ od kojih žive ovi što daju subvencije, penzioneri i mnogi drugi. E sad kad nestane ovih SUS motora, pitam ko će nadomeštati budžete Evrope?… Pročitaj više »

da11

Ne brini se ti nece ostati struja neoporezovana, nego je to sada nebitno u odnosu na gorivo, kada bude 30% elektricnih auta pitat cu te ja hoce li biti poreza na el energiju.

J4ZZ3R

Ja bih rado posedovao drugi tj gradski automobil na struju i to zato sto zivim u kuci, imam garazu. Zapravo mislim da je kombinacija elektricni automobil + solarni paneli i besplatna voznja po gradu na taj nacin killer feature.

Elektricni automobil ne planiram sa kupim dok ne bude jeftiniji od SUSa.

Za poroidcna i poslovna putovanja SUS sa eventualno light hibridizacijom