1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia Duster treće generacije stiže 2024. godine
Dacia Duster treće generacije stiže 2024. godine
4

Dacia Duster treće generacije stiže 2024. godine

1.01K
4
Podelite sa prijateljima:

Rumunski SUV trebalo bi da dobije novu iteraciju kroz nekoliko godina koja će doneti niz izmena kod ovog popularnog modela. 

No, pre nove generacije Dustera videćemo osveženo izdanje ovog modela, koje bi trebalo da stigne krajem naredne ili početkom 2022. godine. Pre će biti da će to biti u finalnom delu iduće godine, jer se očekuje da Duster mk3 stupi na scenu 2024. godine.

Šta se može očekivati od nadolazećeg Dustera? Pre svega, promena platforme. Aktuelni model koristi B0+ arhitekturu, na kojoj je bio baziran i Duster prve generacije. Iako se radi o solidnoj platformi, ona je zastarela i neprilagođena upotrebi novih tehnologija, odnosno nije pogodna za elektrifikaciju.

Stoga će Duster treće iteracije preći na novu, moderniju osnovu CMF-B koja će mu omogućiti da upotrebljava elektrifikovane pogonske sklopove. Ovde se krije verovatno jedna od najvećih novina, jer bi budući rumunski SUV trebalo da se odrekne proverenog 1,5-litarskog dizel agregata, s tim da će na njegovo mesto stupiti neki od hibridnih pogona.

Francuski automobilski novinari pišu da će Duster mk3 osloniti se na E-Tech tehnologiju Renaulta, ali i da će sve benzinske pogonske jedinice biti potpomognute sistemom blagog hibrida od 48 V. Stručni mediji ističu da će Dacia Duster upotrebljavati benzince radne zapremine 1,2 i 1,5 litara, odnosno da će u pitanju biti agregati koji će iznići iz aktuelnih 1,0 TCe i 1,3 TCe. Kako TNG stiče sve više pobornika, a pritom nudi i manju emisiju štetnih gasova, može se očekivati i da i ova varijanta ostane u ponudi kod novog Dustera.

Rumunski SUV je jedan od retkih modela u ovoj kategoriji koji i dalje nema nameru da se odrekne 4×4 pogona i terenskih kapaciteta. Verujemo da će tako biti i kod sledeće generacije, jer je sve manje ovakvih vozila koje se mogu snaći u terenskoj vožnji, pa bi ovo trebalo da ostane još jedna od pozitivnih karakteristika Dustera.

Duster je do sada bio perjanica Dacije, pa nema sumnje da će se rumunska marka posebno potruditi oko izgleda treće generacije. Teško je zamislivo da će doći do nekih većih promena kada je reč o „kockastom“ dizajnu. Jer on osim što lepo ide uz SUV modele, daje i značajno više prostora u kabini, što je do sada bila velika vrlina Dustera.

Kada je reč o stilu, verovatno je da ćemo neke od vizuelnih odlika nedavno predstavljenih novih iteracija Sandera i Logana naći i kod budućeg Dustera, ali će interesantnije biti videti kakve će se izmene odigrati unutar vozila.

Kako piše L’Argus, nova generacija rumunskog SUV-a trebalo bi da se nađe na tržištu 2024. godine, što znači da bi premijera novog modela mogla da se odigra i tokom 2023. godine.

AutoRepublika 

(1013)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Prica se da je na pomolu ‘Grand’ Duster koji bi trebalo da ima 7 sedista i na neki nacin zameni Lodgy, iako sigurno nece imati istu kolicinu prostora. Zna li neko hoce li taj Grand Duster biti na bazi sadasnje generacije ili buduce?

Zoca

Rumuni menjaju masine stare 16 god.Da bi sto pre dobio novu sasiju Daster stize jednu god.ranije,kod Dacije je ciklus modela osam god.Da bi se opravdali veci troskovi nove platforme Francuzi ce povecati obim proizvodnje.Jos nisu ZVANICNO potvrdili Grand verziju,trebalo bi vec neko da je snimi na testovima….

Slavko

A jos nema nikakav info o Loganu MCV?

J4ZZ3R

Da da Bog da docekamo novog prasnjavka