1. Home
  2. Vesti
  3. Ovaj klasični Cadillac Fleetwood je zapravo nov automobil
Ovaj klasični Cadillac Fleetwood je zapravo nov automobil
1

Ovaj klasični Cadillac Fleetwood je zapravo nov automobil

2.66K
1
Podelite sa prijateljima:

Sigurno smo svi čuli priče koje govore o tome kako većina modernih automobila „nema dušu“, i kako je to samo hrpa metala i plastike koja neće imati nikakvu vrednost u budućnosti. Ne možemo reći da se ne slažemo sa takvom tvrdnjom, a uvek je zanimljivo videti kako bi klasična vozila izgledala u današnje doba.

Ukoliko pitate autora ovog teksta koji je najslavniji deo američke automobilske industrije, on će vam reći da je to bio period tridesetih godina prošlog veka, kada su četverotočkaši bili remek dela i kada je na svaki detalj obraćana velika pažnja. Sa tom tvrdnjom se očigledno složila i samostalna kuća RK Motor koja je odlučila da proizvede modernu kreaciju jednog od najlepših američkih klasičnih vozila.

Reč je o Cadillacovom modelu Series 75 Fleetwood iz 1937. godine za koji je RK dobio crteže u vezi svih tehničkih rešenja, pa zapravo nije bilo teško proizvesti novi automobil. To ipak ne znači da je svaki deo potpuno nov, i dosta toga je preuzeto iz nekih drugih vozila.

Primera radi, šasija zaista jeste Cadillacovo, ali je prednje ogibljenje sa pikap kamioneta marke Dodge, i to iz devedesetih godina, dok je zadnje ogibljenje pozajmljeno od Buickovog karavana Roadmaster iz istog perioda. RM dodaje da su samo prednje kočnice sa diskovima, dok zadnje i dalje koriste zastarele doboše, pa je ovaj potez najmanje razumljiv.


Svaki deo školjke je ručno napravljen u procesu koji je trajao preko 3.000 radnih sati, da bi zatim bio ofarban u BMW-ovu svetlo plavu boju. Nema sumnje da prelepi Art Deco stil i danas izgleda jednako dobro (ako i ne bolje) kao i pre više od osam decenija.

Enterijer prati originalnu školjku sa kožnim detaljima i velikim sedištima pozajmljenih iz Fordove premijum divizije Mercury. Fleetwood poseduje i neku modernu opremu poput klima uređaja i audio sistema koji se može kontrolisati sa prednjih ili zadnjih sedišta.

 

Ispod haube se krije 5,7-litarski V8 motor. Nepoznato je, a teško je i pretpostaviti koju snagu nudi, pošto je General Motorsov benzinac takve zapremine bio u proizvodnji više od pedeset godina, dok je jedini menjač u izboru četverostepeni automatski.

Ovakvo zadovoljstvo svakako ne dolazi s pristupačnom cenom i tražena suma iznosi čak 159.900 američkih dolara. Iako je zapravo reč o „Frankenštajnu“ sklopljenom od delova raznih automobila, možemo se zapitati koliko automobila iz 1937. godine još uvek imaju novu školjku?

Ako ni zbog čega drugog, onda je zbog tog podatka ovaj Fleetwood vredan svoje cene.

AutoRepublika

(2656)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Бранило

Нема тачскрин екран ??? :)))