1. Home
  2. Vesti
  3. Nekadašnji šef Volkswagena prešao u Piech Automotive
Nekadašnji šef Volkswagena prešao u Piech Automotive
1

Nekadašnji šef Volkswagena prešao u Piech Automotive

335
1
Podelite sa prijateljima:

Pre nekih godinu i po dana Matijas Miler podneo je ostavku ne mesto šefa Volkswagen grupacije. Sada je primljen u Nadzorni odbor kompanije Piech Automotive. 

Za neupućene Piech Automotive je čedo Antona Piha, jednog od praunuka Ferdinanda Poršea i naravno člana moćne porodice Pih. U pitanju je startup lociran u Švajcarskoj, osnovan s ciljem da proizvodi luksuzne električne automobile. Za sada je plan da svoj prvi model plasiraju do kraja 2022. godine.

Piech Automotive je predstavio svoj konceptualni model Mark Zero prošle godine na Salonu automobila u Ženevi. Tada je Anton Pih kazao da je želja da se nadmeću na tržištu sa najboljima, pa i sa Porscheom, koji je delimično u svojini familje Pih.

Matijas Miler je postavljen na mesto šefa Nadzornog odbora i povodom svog dolaska u kompaniju kazao je da je uzbuđen zbog novog radnog mesta. „Misija osnivača ove kompanije me je inspirisala jer je doslednija i više vizionarska u odnosu na sve drugo sa čim sam se sreo tokom svog rada u automobilskoj industriji“, kazao je nekadašnji šef VW grupacije.

Piech Mark Zero

Miler nije jedini prekaljeni rukovodilac iz automobilske industrije kog se dočepao Piech Automotive. Pre njega su ovde došli Klaus Šmit iz BMW-a (rukovodio odeljenjem za razvoj nove tehnologije), Andreas Henke (dugogodišnji visokorangirani menadžer u Porscheu), te Johen Rudat, bivši šef Tesle za Evropu.

Jasno je da Piech Automotive ne ulazi olako u ceo projekat. Odakle toliki novac? Pa, kako pišu nemački mediji glavni investitor je Peter Til, čovek koji je zajedno sa Ilonom Maskom osnovao PayPal, i jedan je od nekolicine koja sedi u Upravnom odboru Facebooka.

Piech Automotive obećava revolucioarnu tehnologiju u vezi sa baterijama i punjenjem istih. Konceptualni Mark Zero poseduje paket baterija koji obezbeđuje voznu autonomiju od 500 kilometara po WLTP protokolu. Oni tvrde da je reč o „potpuno novom tipu baterijskih ćelija“, koje jedva da se zagreju prilikom punjenja i pražnjenja, što omogućava da se 80% napuni za manje od 5 minuta, tačnije 4 minuta i 40 sekundi.

Baterije su vazdušno hlađene upravo zbog toga što se ne greju, što je obezbedilo štednju u masi od čak 200 kilograma. Ukupna masa konceptualnog automobila bi trebalo da bude ispod 1.800 kilograma.

AutoRepublika 

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Anton Piëch??? Da li je moguce da se ne zove Ferdinand???
Taman da se zabrinem kad shvatim da mu se deda zvao Anton. I da mu se dva brata po ocu (od ukupno njih 13 koje je Ferdinand Piëch ostavio za sobom) ipak zovu Ferdinand, za svaki slucaj. Imaju medju sobom i brata Gregor Anton Piëch-a.
Porodicna slavlja kada se okupe Piëch-ovi i Porsche-ovi mora da su zabavna do bola:)