1. Home
  2. Zelene strane
  3. Kineski SAIC spasava VW od velikih kazni u EU
Kineski SAIC spasava VW od velikih kazni u EU
1

Kineski SAIC spasava VW od velikih kazni u EU

6.94K
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je upravo sklopila pisani dogovor s kineskom grupom SAIC, s ciljem izbegavanja plaćanja enormnih kaznenih iznosa zbog nemogućnosti da ispuni ekološke normative koji stupaju sledeće godine na teritoriji Evropske unije, u vezi s prosečnim flotnim isparenjima ugljen-dioksida. Sledeći slovo ugovora VW će platiti naknadu kineskim kolegama da bi nemačka grupacija i marka MG, koja je inače pod kontrolom kineskog entiteta i koja ima veliki „ekološki kredit“ zahvaljući gami vozila s nultom emisijom, nastupali u takozvanom emisionom savezu, 

Na prvi, a videćete potom i na svaki sledeći pogled, priča zvuči potpuno paradoksalno. Volkswagen, kao jedna od najvećih, ako ne i najveća svetska kompanija u automobilskoj industriji, i koja pritom pretenduje da bude lider i u oblasti elektromobilnosti, pribegava ovoj, za promenu, legalnoj praksi, prema kojoj je dozvoljeno da proizvođači koji nisu u stanju da obezbede prosečnu flotnu emisiju u kompatibilnom nivou s ograničenjima, ulaze u emisione saveze sa proizvođačima koji tu imaju „zelene rezerve na prodaju“.

Dakle, Volkswagen je diskretno obnarodovao informaciju da je ušao u „partnerstvo“ s kineskom kompanijom SAIC i markom MG koja je pod kontrolom kineskog diva, a koja je specijalizovana u oblasti električne mobilnosti.

„Ovo je deo nove strategije. Upravo potpisan ugovor se može smatrati i svojevrsnom polisom osiguranja u kontekstu neizvesnosti koje tržište suočeno s pandemijom donosi, “ rekao je u nešto slobodnijem prevodu glasnogovornik nemačke Volkswagen grupe u razgovoru s novinarom redakcije Automotive News Europe, ali nije naveo nikakve finansijske detalje ugovora.

Iako se nekome ovakva praksa možda i učini nelegitimnom, ona to nije prema evropskoj regulativi. Na ovaj način se obezbeđuje i nagrada za proizvođače koji su sebi stvorili ekološke rezerve, a koje će biti isplaćene od strane „emisionih ponavljača“. S druge strane, potpisani ugovor daje mogućnost Volkswagen grupi da iskaže usaglašenost s propisima o emisiji štetnog CO2.

Prema zvaničnim ciframa, MG poseduje registrovanih 5.700 elektrobomila širom Evrope, počev od starta ove godine. To je flota baterijskih vozila koja garantuje izbegavanje kazni za VW, odnosno obezbeđuje Nemcima siguran prolazak kroz ekološko rešeto nametnuto od strane Evropske komisije.

Svojevremeno smo pisali da je i Fiat još 2019. godine sklopio sličan dogovor s američkom kompanijom Tesla. Tako je to kada se kaska za razvijenim svetom…

AutoRepublika

(6938)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Djordje Pesic

Ovo pokazuje sav debilizam Evropske komisije