1. Home
  2. Vesti
  3. ZAZ pokreće proizvodnju vozila marki Lada i Renault
ZAZ pokreće proizvodnju vozila marki Lada i Renault
8

ZAZ pokreće proizvodnju vozila marki Lada i Renault

3.39K
8
Podelite sa prijateljima:

Početkom godine su se pojavile informacije da su ukrajinski dileri počeli s trgovinom novim vozilima marke Lada. Posebnost rečenice se ogleda u tome što su pomenuta vozila proizvedena u Zaporoškom automobilskom zavodu (ZAZ). Vest se ispostavila tačnom, a zvanična potvrda je stigla tek sada. ZAZ je objavio da je započeo montažu vozila koja su osmišljena od strane ekipe iz Renault grupe. 

Iz fabrike se još uvek nisu oglasili s listom modela koji silaze s proizvodnih traka, ali prema onome što prenosi ukrajinski specijalizovani medij Auto-Consulting , u pitanju su sledeća vozila marke Lada: Vesta, Largus i XRAY. U pitanju je za sada, još uvek probna proizvodnja. Pored pobrojanih četvorotočkaša, očekuje se da će i krosover Renault Arkana biti sklapan na istom mestu. Uzgred budi rečeno, Arkana se prodaje u Ruskoj Federaciji, ali ne i u Ukrajini.

Sada je dakle već sasvim očigledno da je zabrana uvoza putničkih automobila, koju je Ukrajina uspostavila u odnosu na Rusiju počev od 1. januara 2020. godine, primorala proizvođače vozila da iz Rusije deo proizvodnje presele u susednu, i nažalost neprijateljsku Ukrajinu. Opet, zajednička proizvodnja donosi dobrobiti za obe strane.

Navodi se da je pre početka novog proizvodnog ciklusa, pogon ZAZ-a morao da prođe kroz proces temeljne modernizacije, kako bi se dostigli poznati standardi kvaliteta koje nameće Renault grupa, ma koliko ovo možda i zvučalo tragikomično, na prvu loptu, znajući za „labav“ kvalitet ove francuske marke. Kao primer možemo navesti da je fabrika sada uspostavila primenu sistema kontrole kvaliteta koji se primenjuje u alijansi Renault Nissan Mitsubishi. a koji nosi naziv Alliance Production Way.

Što se tiče automobilskog zavoda u Zaporožju, ugovor koji je potpisan s francuskom grupacijom je spasonosan, s obzirom na činjenicu da su tamošnji pogoni zakatančeni još 2017. godine. Tada su vlasnici preduzeća ZAZ iz korporacije UkrAvto započeli potragu za strateškim investitorom, uz nastavak maloserijske proizvodnje autobusa i-Van. Od tada do danas, ZAZ je obavestio javnost da pregovara o proizvodnji traktora LS, tegljača žitarica na MAZ-ovoj šasiji. Predmet proizvodnje je trebalo da bude i vozilo na platformi kineske kompanije Sinotruk-Howo. Međutim, baš ništa od svega pobrojanog nije zaživelo, pa Ukrajinci jedino mogu da konstatuju: „Bog da poživi Francuze!“.

AutoRepublika

(3385)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

„kako bi se dostigli poznati standardi kvaliteta koje nameće Renault grupa, ma koliko ovo možda i zvučalo tragikomično, na prvu loptu, znajući za “labav” kvalitet ove francuske marke.“

Ovo je mogao lupiti samo neko k’o nikada u zivotu nije imao Renault pa nema pojma kakav je to auto ili da je napisano iz ciste zlobe.
Tri decenije Renault se vozi u mojoj porodici…jos ni jedan kojeg smo imali i kojeg sam ja licno imao i imam i dan danas nije izdao ni ostavio nedje na cesti.Pa valjda bi taj tragikomicni „labavi“ kvalitet do sada vec isplivao majku mu…

Zoća

Ни мени ово не иде у главу.

Don

MoZda nisi bio te sreće kao onaj francuski preCjednik.

Renault Terminator

Pa Done…30 godina…koliko jos decenija treba da sacekam tu „srecu“🤣

Don

Majstora Hranislava da presudi, može i Mikica.😃😘

Renault Terminator

🙃

BB

I prevuče ti njega na BMW, e baš si zloća