1. Home
  2. Video
  3. Nissan najavio prototip izdanje modela Z za 16. septembar
Nissan najavio prototip izdanje modela Z za 16. septembar
0

Nissan najavio prototip izdanje modela Z za 16. septembar

158
0
Podelite sa prijateljima:

Nissan je bio često u medijima tokom prethodnih meseci, ali su razlozi za tako nešto retko kada bili pozitivni. U štampi i na televiziji se uglavnom pričalo o finansijskim problemima, hapšenju nekadašnjeg prvog čoveka kompanije Karlosa Gona, i o potencijalom završetku poslovne saradnje s dugogodišnjim partnerom Renaultom. Ali, na trenutak su sve nevolje postale nebitne, pošto je japanski proizvođač vozila najavio da će publika uskoro moći da vidi novu generaciju svog najpopularnijeg automobila.

Reč je naravno o sportisti s oznakom „Z“, čija je sadašnja generacija pod oznakom 370Z, debitovala još davne 2009. godine. Nissan 370Z je još uvek konkurentan među rivalima, ali dizajn svakako pokazuje godine. Iz tog razloga, Nissan planira da se vrati u prošlost i da naslednika zasnuje na originalnom modelu 240Z iz ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Upravo je ova generacija i bila najpopularnija u dugogodišnjoj istoriji modela koji uključuje i odrednicu Z, dok su naslednici kritikovani u smislu da su previše dobili na dimenzijama.


Bilo kako bilo, novi model je najavljen još pre nekoliko meseci kada je Nissan objavio da će u narednih osamnaest meseci debitovati s čak dvanaest novih ili značajno osveženih automobila, o čemu ste mogli da čitate ovde.

U međuvremenu su procurile i priče da zbog već opisanih finansijskih problema, serijski model neće biti dostupan pre 2023. godine, ali kako stoje stvari, u međuvremenu ćemo videti konceptnu verzija koja će doneti odgovore na mnoga pitanja.

U priloženom video klipu, u trajanju od 30 sekundi, možemo videti da će novi Z biti značajno manji od sadašnjeg 370Z i da će pronaći dizajnersku inspiraciju u prethodnicima. To se odnosi na prednji deo, gde je u razvoju uzor očito bio čuveni Datsun 240Z, dok je stil zadnjeg dela inspirisan onim s modela 300ZX iz osamdesetih godina prošlog veka.

U videu prilogu se takođe mogu primetiti i određeni detalji enterijera koji potvrđuju da će u ponudi biti i manuelni menjač. Dok je takav izbor sasvim očekivani u sportskim proizvodima, ipak nismo znali šta da očekujemo u ovo moderno doba, pošto manuelni menjači izumiru velikom brzinom kod većine proizvođača i danas su retkost.

Nissan je još uvek nem po pitanju mehanike, ali se ranije spekulisalo da će ga pokretati 3,0-litarski turbobenzinac s oko 400 konjskih snaga iz premijum automobila Inifiniti Q50/Q60.

Premijera koncepta je zakazana za narednu sredu (16. septembar), a AutoRepublika će po običaju doneti detaljnu analizu.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments