1. Home
  2. Vesti
  3. SUV modeli pretnja za flotnu emisiju gasova
SUV modeli pretnja za flotnu emisiju gasova
3

SUV modeli pretnja za flotnu emisiju gasova

188
3
Podelite sa prijateljima:

EU je postavila ambiciozne ciljeve u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova, no SUV modeli koji zbog svojih gabarita troše više goriva, a samim tim i emituju više gasova ugrožavaju pojedine brendove. 

Nije lako biti u koži rukovodilaca automobilskih kompanija u Evropi. Neophodno je pronaći put do uspeha kroz pravi lavirint evropske regulative, i uz to ispratiti želje potrošača. SUV trend ne jenjava, a sa ovim vozilima dolazi i veća stopa profitabilnosti, jer proizvođači „debelo“ naplaćuju želju kupaca da se voze u popularnom automobilu sa uvećanim klirensom.

U poslednjih pet godina svedoci smo velikog rasta potranja za SUV modelima na Starom kontinentu, pa su tako ta vozila činila 38% svih prodatih automobila u Evropi u 2019. godini, što je drastično uvećanje naspram 2014. godine kada su imali udeo manji od 25%, javlja JatoDynamics.

Prema podacima Jato-a, SUV modeli su u prethodnoj godini imali prosečnu emisiju od 131,5 g/km CO2, što je daleko od traženih 95 g/km koje zahteva Evropska komisija. Istraživanje koje je sproveo JatoDynamics ukazuje da su najveću prosečnu emisiju imali sportski automobili – 196,1 g/km, slede velike limuzine sa 155,4 g/km, pa komercijalna vozila sa 131,5 g/km.

Na četvrtom mestu nalaze se SUV modeli, ali treba imati na umu da su prethodno spomenute tri kategorije imale učešće prošle godine na evropskom tržištu od svega 4,5%.

Rešenje bi mogli biti manji krosoveri, odnosno manji SUV modeli

Diverzifikacija SUV segmenta donela je niz novih manjih vozila, većinom iz B segmenta. Tako ovi stiču veliku popularnost na Starom kontinentu, jer svojim kompaktnim dimenzijama lako pronalaze mesto u eksploataciji u urbanim uslovima.

No, krosoveri i manji SUV modeli doprinose i manjoj emisiji štetnih gasova. Oni su pre svega manjih gabarita, potom imaju i manju masu, a u velikoj većini slučajeva imaju pogon samo na prednje točkove. Sve to dovodi do manje potrošnje goriva naspram većih rođaka, te je samim tim i izbacivanje gasova na nižem nivou.

Tako je prema podacima Jato Dynamicsa proseča emisija za male SUV modele u 2019. godini bila 122,7 g/km, odnosno daleko manje od proseka za ovu klasu. Ono što treba naglasiti jeste da su ovakvi modeli praktično idealni za elektrifikaciju i transfer za EV tehnologiji, jer zbog svoje visine lako mogu skladištiti baterije bez  bitnog narušavanja prostora unutar vozila.

Stoga će u narednom periodu biti veći broj električnih SUV modela B segmenta, što bi dodatno trebalo da smanji prosek emisije štetnih gasova kod ove klase.

AutoRepublika 

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Potpuno se slažem. Zadovoljiti i želje onog dela kupaca koji žele SUv/Crossover, ali i regulative o flotnoj emisiji, je moguće samo razumnom masom i razumnom čeonom površinom SUV/Crossover vozila i svodjenjem pogona prevashodno na 2WD. Zanemaricanje svakog od ta tri detalja veoma loše utiče na emisiju. Nije baš „toliko nužno“ da SUV/Crossover budu viša od oko 155 cm, a da unutra može da se obezbedi odličan komfor (i pozadi) i „drugačije sedenje“, mada ni sama veća visina vozila nije uvek garancija da će unutra postojati dobra ponuda prostora (nisu retka ni SUV/Crossover/MPV vozila visine preko 160-165 cm, pa da unutra… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
D_C

LOL ‘Rešenje bi mogli biti manji krosoveri, odnosno manji SUV modeli’. Pa to ne vazi samo za SUV modele vec za sva vozila. Predji sa BMW X5 na X1, predji sa serije 5 na seriju 1, predji sa serije 1 na Twingo ili Smart, i problem resen… Kada bi to islo bas samo tako… Ono sto po ovoj studiji ispada i sto je lazno predstavljeno a po cemu se na zalost vodi i Evropska Unija je da su najveci zagadjivaci sportski automobili. OK, jedan Ferrari ili Aston Martin ispusta veliku kolicinu CO2 po kilometru ali: 1. njih je vrlo malo,… Pročitaj više »

moron

Lako je ekološki penalizovati tvoju ličnu emisiju, odnosno, lako je sve to „personalizovati“ na tvojih godšnjih 5.000 km ili 155.000 km, sa ovim ili onim vozilom. Koliko god goriva trošilo to tvoje vozilo ( 5 ili 15 litara na 100 km ) i koliko god ti vozio koje vozilo (neko 5%, a neko 95% od tvojih ukupnih godišnjih kilometara ), svaki taj litar potrošenog goriva stvara istu emisiju – po litru. I to se lepo naplati po svakom kupljenom litru goriva. Tako svi i naplaćuju ( i deo tih nameta na cenu goriva nazivaju „ovako“ ili „onako“ ) Ali, to… Pročitaj više »