1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Majska tražnja automobila u Kini pala po prvi put posle 14 meseci
Majska tražnja automobila u Kini pala po prvi put posle 14 meseci
0

Majska tražnja automobila u Kini pala po prvi put posle 14 meseci

129
0
Podelite sa prijateljima:

Prodajni rezultati novih vozila na kineskom tržištu su po prvi put kalirali posle četrnaest uspešnih meseci, tokom maja koji je ostao za nama. U odnosu na lanjski najlepši mesec u godini (maj), isporučeno je za 3% manje novih vozila, objavljeno je juče na poslovnim sajtovima ove azijske države, preneo je Reuters.

Ukupan broj prodatih novih vozila na najvećem svetskom tržištu je dostigla 2,13 miliona primeraka tokom prošlog meseca, pokazuju podaci koje je u javnost iznela Kineska asocijacija proizvođača automobila (China Association of Automobile Manufacturers – CAAM).

Ako se saberu prodajni rezultati, počev od januara do zaključno s krajem maja, dolazi se do zaključaka da je ukupno 10,88 miliona novih vozila isporučeno kupcima, što je cifra koja za 36% nadmašuje rezultate postignute u godini koja prethodi izveštajnoj.

Nedostatak poluprovodnika, što se nameće kao globalni problem, kao i rast cena sirovina je doveo do toga da uticaj ovih promena bude narastajući na proizvođače iz Narodne Republike Kine, rekao je Čen Šihua, viši zvaničnik pomenute asocijacije CAAM.

Ali, Čen je istovremeno izjavio da CAAM ostaje umereno optimističan povodom prognoza za kretanje u automobilskom sektoru, a još ranije su iz ovog tela najavili da očekuju godišnji rast isporuka na nivou od 6,5% za 2021.

Prodaja automobila iz segmenta takozvanih novih energetskih vozila (NEV), uključujući u tu grupu baterijska, vodonična i plug-in hibridna vozila (ali samo u kombinaciji s benzinskim motorom), su zadržala snažan impuls potrošačke groznice, uz rast popularnosti od 160%. To znači da je tokom meseca isporučeno 217 hiljada primeraka.

Proizvođači četvorotočkaša iz klase NEV, poput kompanija Nio Inc, Xpeng Inc i BYD, proširuju proizvodne kapacitete u Kini, ohrabreni vladinom politikom podsticaja tražnje za ekološki podobnim vozilima.

Tesla Inc je tokom maja u Kini prodala ukupno 33.463 elektromobila lokalne proizvodnje. Među proizvođačima koji su prijavili pad majske prodaje se nalaze: Honda Motor, Geely i General Motorsov zajednički poduhvat s kineskim partnerom.

AutoRepublika

(129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments