1. Home
  2. Vesti
  3. U prvoj polovini godine na globalnom nivou prodato 12 miliona automobila manje nego lane
U prvoj polovini godine na globalnom nivou prodato 12 miliona automobila manje nego lane
0

U prvoj polovini godine na globalnom nivou prodato 12 miliona automobila manje nego lane

144
0
Podelite sa prijateljima:

Ogroman pad prodaje novih automobila prouzrokovan je naravno pandemijom korona virusa. 

Globalna prodaja automobila pala je na nivo iz 2009. godine. U periodu od januara do juna isporučeno je 33.075.000 vozila, što je pad od 26% naspram rezultata ubeleženih u istom periodu prethodne godine. Tako je za prvih šest meseci prodato gotovo 12 miliona automobila manje nego lane.

Situacija na glavnim svetskim tržištima je poprilično loša, pogotovo u zemljama koje su bile u višemesečnom karantinu. Ipak, stvari su počele da se popravljaju u junu, dok je u julu ubeležen i rast prodaje u određenim zemljama.

Pad prodaje bio je izraženiji u drugom kvartalu nego u prvom. Samo kretanje automobilskog tržišta bilo je u skladu sa kretanjem epidemije Covid-19. Tako je u prva tri semestra na udaru bila Azija, da bi se u drugom kvartalu pod pritiskom korone našao i ostatak sveta.

U prvom tromesečju je na globalnom nivou dostavljeno 17,15 miliona vozila, dok je u naredna tri meseca isporučeno 15,87 miliona. Najgori mesec za prodaju bio je april kada je ubeležen minus od 43%, a Kina je imala učešće od čak 52%!

Da stvari idu na bolje pokazao je jun kada je broj novoregistrovanih automobila opao samo za 14%, a ukupno je u ovom mesecu prodato 6,6 miliona jedinica. Stoga je jun bio i najbolji mesec za prodaju u prvoj polovini 2020. godine.

Rezultati koji stižu sa najvećih evropskih tržišta i iz SAD daju razloga za optimistično razmišljanje. Ipak, sve će zavisiti od toga da li će biti novog karantina i kompletnog zatvaranja zemalja na jesen, kada se očekuju novi talas korona virusa u Evropi.

AutoRepublika 

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments