1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Sprema se zamena za BMW C1 i posedovaće električni pogonski sklop
Sprema se zamena za BMW C1 i posedovaće električni pogonski sklop
3

Sprema se zamena za BMW C1 i posedovaće električni pogonski sklop

382
3
Podelite sa prijateljima:

Verujemo da će se mnogi setiti skutera s naslovne fotografije, modela C1 koji je BMW predstavio početkom ovog milenijuma. Između ostalog, ostaće upamćen i po tome što ga je bilo legalno voziti i bez zaštitne kacige. Skoro dvadeset godina kasnije, nemačka marka razmatra opciju ponude naslednika s električnim pogonskim sklopom.

Dakle, omanji C1 je debitovao 2000. godine i to s motorom od 125 kubnih centimetara radne zapremine, koja je kasnije narasla i na 180 pomenutih jedinica mere. Mali motocikl je posedovao vetrobransko staklo s metlicom brisača i kapsulom podložnoj deformaciji u slučaju udesa, na koji način je vozač bio dodatno zaštićen, Za bezbednost putnika su brinuli i štitnici za ramena, zaštita u slučaju prevrtanja kao i dva unakrsna pojasa za vezivanje. Sve to je učinilo ovaj model podesnim za motocikliste koji iz dna duše mrze da stavljaju kacigu na glavu.

 

Konkretan model je bio ponuđen kupcima po višoj ceni nego što je traženo za većinu rivalskih skutera, pa C1 i nije bio neki poseban komercijalni uspeh. Tri godine kasnije je povučen iz prodaje, a C1 uskoro postaje kolekcionarski primerak.

Da se vratimo u aktuelan momenat. Dakle, nakon skoro sedamnaest godina, u javnost dospevaju patentni crteži koji nagoveštavaju da se BMW Motorrad zanosi mišlju da tržištu predstavi naslednika mopeda C1. Da se radi o njemu, nema sumnje, s obzirom na činjenično stanje vidljivo sa priloženih crteža.

Tu su i krov i vetrobransko staklo. Vozač će biti smešten na način koji umnogome podseća na poziciju istog u putničkom automobilu, uključujući i postojanje pojaseva za vezivanje koji prelaze, kako preko ramena, tako i preko stomaka osobe „za upravljačem“.

Možda je najzanimljiviji detalj onaj koji govori o agregatu malog motocikla. Za pogon će očito biti zadužen električni agregat, a sudeći po crtežima, baterija će biti smeštena između nogu vozača, na koji način se obezbeđuje i niži centar gravitacije.

Teško je izvući još neke dodatne pojedinosti u vezi mopeda u procesu „krčkanja“ u kancelarijama razvojnog tima minhenske marke, tako da ćemo morati da se istaknemo po strpljivosti, kako bismo dočekali da vidimo šta nam to BMW sprema.

AutoRepublika

(382)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Nikad me nije zanimalo da vozim neki motor, a bicikl je tek bio samo imenica. Ali, ovaj C1 kao neka hibridna verzija automobila i motora mi je bila san snova! Super zanimljivo i interesantno vozilo ali daleko bezbednije od klasičnog skutera recimo. A da je bio skup kao otrov jeste, mada opet, sve što nosi taj plavo beli znak je nenormalno skupo

Balkanboj

Ne znam samo kako se ovim čudom ulazi u krivine jer je dosta visoko težište. Sećam se pomalo iskustva vožnje bicikla gde ti neko stoji pozadi na točku (oni nogari od bmx-a) a drugog voziš na volanu, stabilnost na nivou.

Bungi

Uvijek sam gotivio ovaj C1, u slučaju prevrtanja mnogo je bezbjedniji nego klasični skuteri.Ovaj novi će imati još niže težište zbog baterija.Ne treba ti kaciga, ne treba ti benzin, štekaš struju u garaži i zujiš po gradu,šta čovjek može poželjeti više.? Svaki BMW dvotočkaš je preskup ali kvalitet izrade je stvarno vrhunski, baš njemački.