1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Najava testa: Kako sam kupio hibridnu Toyotu Corollu karavan
Najava testa: Kako sam kupio hibridnu Toyotu Corollu karavan

Najava testa: Kako sam kupio hibridnu Toyotu Corollu karavan

3.20K
90
Podelite sa prijateljima:

Poštovani čitaoci, prvi put naleteh na AutoRepubliku pre nešto više od godinu dana i zahvaljujući zanimljivim tekstovima, a jos više i komentatorima, nastavih da pratim sadržaj sajta. Inspirisan našim drugom „moronom“ odlučih da napišem svoja iskustva sa mojim novim limenim ljubimcem. Naime, od kraja juna sam postao vlasnik nove Toyote Corolle karavan, hibridne verzije od 122 konjskih snaga koja koristi motor zapremine 1.8 litara. Pošto je tematika hibrida aktuelna na sajtu, reših da napišem svoja lična iskustva sa automobilom, nakon prevaljnih 2.500 kilometara.

S obzirom da se inače bavim programiranjem, nadam se da čitaoci neće zameriti ako tekst ne bude na nivou postojećih automobilskih testova na sajtu 🙂 Neću previše detaljisati oko opreme i specifikacije, pošto se sve to može naći na zvaničnom Toyotinom sajtu za Srbiju. Fokusiraču se na lične utiske, kao i na zapažanjima vezanim za potrošnju i performanse. Navešću i kraće iskustvo sa prethodnim automobilom, radi poređenja.

Prethodni auto koji sam imao je Dačija Logan iz 2016. godine (1.2SCe, 75KS, atmosferski benzinac), uzet nov, po sistemu, koliko para toliko muzike. Kao prvi automobil, bio mi je dobar balans cene u odnosu na raspoloživi budžet, jer sam hteo malo veći automobil za porodicu, a nisam želeo da se zamaram sa kupovinom polovnog automobila. Tada, automobil je koštao 8250 evra. Za 4.5g eksploatacije, nisam imao nikakvih problema koje nisam sam uzrokovao, osim jednog: pukla je žabica na vratima od gepeka pa nisu mogla da se otvore.

To je rešeno za oko 30 evra. Redovno održavanje je vršeno u AK Kompresor, gde je automobil i uzet. Cena “malog” servisa je bila između 16 i 22 hiljade dinara. Za to vreme sam prešao oko 50 hiljada kilometara.

Mojoj Daciji sam zamerao previše slab motor za tu karoseriju. Potrošnja je delovala korektna, po gradu se kretala između 7.2l/100km i 8l/100km na otvorenom između 6l/100km i 6.5l/100km. Od pehova sam trpeao standardna gradska grebuckanja (grebao ja druge, ali grebali i drugi mene), jedan bliski susret sa niskim drvetom (znam, zvuči debilno 🙂 nije se videlo ni na jednom od 3 retrovizora i  nakon toga sam ugradio parking senzore), kada sam morao menjati vrata od gepeka i sređivati zadnji branik.

Proces kupovine

Na ideju da uopšte kupim hibrid, došao sam nakon prve test vožnje kod dilera Mag Centar. Organizovali su manifestaciju „Dan hibrida“, gde su dovukli dobar deo hibridnog asoritimana (Prius, Rav4, Auris, Yaris). Nakon toga, u narednim mesecima sam išao sporadično na test vožnje u Magu i Tojota Srbija na Zrenjanincu, i isprobao sam skoro sve hibride u ponudi.

Pošto sam programer i generalno volim nauku u tehniku, ceo koncept hibrida mi se baš dopao. Osnovni kriterijumi za izbor vozila su mi bili: dovoljno snage, da ima unutra dovoljno mesta, gepek dovoljne veličine, peta vrata, što manja potrošnja.

Pošto veći deo vremena provodim u gradu, hibrid se tu uklopio kao zadovoljavajući izbor. Da bih izbegao rasprave u kasnijim komentarima, naglasiću da je odluka za hibrid bila malo više vođena emocijama, dok je izbor konkretnog modela bio vođen klasičnom inženjerskom racionalnošću.

Budžet je bio 25 hiljada evra, i pitanje je bilo da li uzeti Corollu karavan odmah ili pričekati malo pa uzeti Priusa. Onda sam se dao na detaljno poređenje specifikacije i čitanje iskustava po internetu, i konkretan izbor je bio dominantno uslovljen osetno nižom cenom karavana, većom zapreminom prtljažnika i manjom masom. Nekoliko test vozača na instranim sajtovima je zaključilo da Corolla ima nešto bolje vozne performanse od Priusa. Odlučio sam se za Luna paket opreme, u kome je bilo sve što mi treba, a za veći paket nije bilo para.

Poslednja faza kupovine je bila traženje ponude. U ovom delu mi je mnogo pomogao Saša aka Deda Mraz Biciklista aka moron :). Iskustvo sa ponudama će sigurno biti interesantno. Kada sam odlučio da tražim ponudu, sajamski cenovnik tek što je bio uklonjen i vraćen je „zvanični“.

Prvo sam tražio ponudu za test vozilo u Tojota Srbija na Zrenjanincu, uz otkup Dacije. Zatim sam poslao mejl dileru u Novom Sadu, zatražio ponudu od Mag centra i, preko poznanika, u Tehno MK auto-centru u Čačku.

Tojota Srbija i Mag centar se nisu udostojili odgovora na zahtev za ponudu. Novosađani su mi ponudili sajamsku cenu, dok su Čačani ponudili 600e nižu cenu od sajamske. Na kraju, automobil je koštao 24.700 evra, od kojim sam 10 000 evra uzeo kredit preko banke Intesa (veoma povoljna ponuda, mnogo bolja nego na sva zvona reklamirano Tojota Flex finansiranje).

Automobil je bio na lageru u Kopru i to poslednji primerak, tako da je stigao kod dilera za desetak dana od dana porudžbine. Za ceo proces dogovaranja, porudžbine i realizacije kredita, imam samo reči hvale za dilera, konkretno za prodajnog agenta Katarinu koja je izuzetno ljubazna i profesinalna i šta god da je trebalo izašla je u susret.

Državne subvencije

Prica oko državnih subvencija je takođe veoma zanimljiva. Kao što većina zna, država je za 2020-tu godinu odvojila određenu cifru za suvencionisanje svih elektrifikovanih vozila. Kad sam krenuo da se raspitujem za to kod dilera, rekli su mi da su svi predmeti na čekanju, i da ako hoću da apliciram za subvenciju, moram da čekam da država isplati tih 2500 evra (koliko bih dobio u mom slučaju) dileru i da dotle ne mogu da preuzmem automobil i da se dugo čeka da država to procesira.

Takođe su išli tračevi da su te pare za subvencije potrošene na gašanje požara “korona krize”. U tom kontekstu ne bih da komentarišem agresivno reklamiranje subvencija od strane uvoznika. Još jedna informacija koju sam dobio je, da postoje dve tablice emisije CO2 po kojoj se gledaju subvencije.

Limit je 100 grama. Po jednoj tablici bih prošao, a po drugoj ne bih, i da to zavisi od toga koju tablicu bi gledali “ovi” u ministarstvu koji odlučuju. Na kraju, s obzirom na činjenicu da svi znamo u kakvoj državi živimo, odlučio sam da se ne petljam sa tim, pošto sam već skupio pare za kola, tako da sam odustao od subvencija.

Đorđe Pešić

(3202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

90 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Dorde, a nastavak? Sledi u narednom broju 🙂
Nemoj nas ostaviti bez zapazanja o agregatu, potrosnji, autonomiji…
Pozzzz

moron

Peki,

kada možemo od Tebe da očekujemo test nekog klasičnog hibrida, kao što je ova Toyota?
Možda novog hibridnog Clia? Znam da Toyotu (pa ni hibrid Yaris) ne možeš da dobiješ.

@J4ZZ3R mi je nedavno slao link do nekog FR uporednog testa, hibridni Clio vs hibridni Jazz. I po pitanju „energetske efikanosti“, Clio je bio pobednik (ako je meni Google dobro preveo onaj FR tekst). Ali, taj hibridni Clio nije bio ništa jeftniji od Jazza (a oba su imala bolesnu cenu), a Jazz je po nekim parametrima ocenjen kao bolje rešenje.

TNT

Bravo, (zakasnelo) čestitam na kupovini! Vezano za stil pisanja i sam članak – vidiš kako se i Peki zabrinuo da ga ne ostaviš „bez hleba” pa prvi komentariše 😀 – još jednom Bravo!

Ali stvarno bi mogao malo (to jest, mnogo) da dopuniš iskustva. Ovo shvatam zaista kao prvi, uvodni deo sa opisom kupovine i obrazlaganjem učinjenog izbora – hajde sada članak o iskustvima u upotrebi.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Peki

Znam da se zezas, jer ja vec godinama pozivam ljude da se prikljuce pisanju tekstova i iznose svoja iskustva. Nema skola za to, i ja pre dvadesetak godina poceh tako da piskaram za VG… Ne znam zasto tebe jos uvek nema 🙂
Inace bas me interesuje ta Toyota, mislim po pitanju potrosnje i tehnickih resenja, jer uprkos neospornim kvalitetima gotovo sve Toyote mi deluju hladno i odbojno, njihov stil me zaista ne privlaci. Stvar ukusa… Pokusavao sam ranije da ih dobijem na testiranje, ali su lme slali u Japan, tj centralu, da se njima obratim….

TNT

Ma jok, ozbiljan sam ;). Peki, ti si verovatno razlog zašto je barem 80 % čitalaca došlo na ovaj portal, a onda uglavnom zbog tebe, ostalih autorskih tekstova i razmene isukustava po komentarima ostajemo. A @moron mora da dobije autorski honorar i za komentare od Zvezdana.

A ja sam ovde k’o jedan od one dvojice matorih Mapetovaca, što iz lože sve komentarišu negativno – ostao bi samo @DOn ako bih ja nešto pisao :).

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Peki

👍

J4ZZ3R

Opa Peki, znaci ti sam si zasluzan za 80% citalaca, covece kolika je tebi plata 🙂

Vidi ovako, prvo VG, pa AR, znaci treca sreca?

J4ZZ3R

E da MRNu ne trebaju pare, kupis mu pakovanje kineskih fleknica i lepak i to je to 🙂

moron

Inače, pakovanje od 100 kineskih TIP-TOP flekica za bajs je oko 100 dinara 🙂

J4ZZ3R

Dobro 2000 pakovanja onda mesecno 🙂

Don

Jest’, na balkon, da se sprdam :)))

орангутан

1 од 80%

Don

Pa obrati se, Peki-san.

Djordje Pesic

Bez brige, stize nastavak uskoro 🙂
Zvezdanu sam poslao ceo tekst, a posto je malo podugacak, onda je on odlucio da malo izdeli na delove 🙂

Balkanboj

Đorđe srećno se vozio, lepa prinova na 4 točka.
A sad ono što sve nas ovde zanima, potrošnja goriva, ona prosečna, minimalna i maksimalna. 👀 Iz prve ruke.

Djordje Pesic

Hvala 🙂
Hot kontroverzni detalji stizu u nastavku 🙂

moron

„Na ideju da uopšte kupim hibrid, došao sam nakon prve test vožnje kod dilera Mag Centar. Organizovali su manifestaciju “Dan hibrida”, gde su dovukli dobar deo hibridnog asoritimana (Prius, Rav4, Auris, Yaris). Nakon toga, u narednim mesecima sam išao sporadično na test vožnje u Magu i Tojota Srbija na Zrenjanincu, i isprobao sam skoro sve hibride u ponudi.“ Ovo je samo jedna u nizu potvrda da razuman čovek u životu mora da maksimalno izbegava sva potencijalna iskušenja 🙂 Da nije ni probao, sve bi to bilo drugačije … I mene je nedavno jedan vlasnik hibridnog CRVa „navukao“ da probam njegov… Pročitaj više »

Djordje Pesic

Sad se kajes sto nisi uzeo hibrid? 😀

moron

Ne znam da li se „kajem“. Ekonomski, to mi se nikada ne bi „isplatilo“ (jer je CRV hibrid skuplji 6.000) čak i da CRVa vozim po gradu (ovako, ne bih isplatio tu doplatu bukvalno ni za dva života). Ali, dopalo mi se to hibridno iskustvo za gradsku vožnju (zbog načina električnog kretanja i bešumnosti pri tim malim gradskim brzinama ) i odavno razmišljam da bih onaj dizelski 500L „jednoga dana“ (kada mu vreme dodje), mogao zameniti za neki običan hibrid te veličine ( jazz, yaris … ). U kontekstu toga, drago mi je da sam probao taj hibridni CRV, video… Pročitaj više »

D_C

Tu treba biti oprezan. Nisam siguran da ti mali hibridi mogu da se voze samo na elektricni pogon i besumno duze od nekoliko km, ukoliko i toliko.

moron

Ne radi se o vožnji samo na struju od „nekoliko km“ ( to običan hibrid svakako ne može, možda može 1-2 km „da lebdi“ ).
Nije mi to bio cilj.
Radi se o samom kretanju, iz stanja mirovanja, koje se, ako nije forsirano, već „usporeno“, odvija samo na struju.
Taj deo načina upotrebe mi se dopada, za uslove gradske vožnje.
U tom konktekstu mi se dopada ideja hibrida.
A o odnosu potrošnje mog običnog i potoršnje hibridnog CRVa (šta kome piše na bordu) ću reći neku reč kada dodje nastavak ovog testa o hibridnoj corolli 🙂

J4ZZ3R

E bas zbog toga polaska treba sa postanes ebiciklista 🙂

moron

Neka, za sada ću ipak da ostanem „klasičar-pedalaš“ … Spor kao puž, ali, ipak puž koji se (o)kreće.

Djordje Pesic

Moj e-bajs me na semaforu, uz pomoc pedala ispuca dobrano ispred svih, doduse kola me stignu brzo 😀
Ne mogu da merim tacna vremena, da se ne prospem sa bajsa, ali evo ga primer: Stojim kod semafora na vukovom, raskrsnica sa ruzveltove i bulevara, smer ka trgu. Pali se zuto, ja gas do daske uz maksimalno pedale. Prvi auto me stize otprilike u nivou vrata ETF-a

J4ZZ3R

Sta vozis?

Djordje Pesic

E-bajs je sklapan, baza je cross grx, na njega je stavljen motor od 1kw, samsung baterija 10ah, 48V, 30A zajedno sa kontrolerom i tempomatom.

Don

Ti si idealan guzonja za igranje golfa! Sta se čeka?!? Evo ja u nekoj selendri mada nije takav doživljaj ali ono par kuća i hotel od 5 zvjezdica (ski centar mada ne doživljavam tako) sve za golf terene , i picis na struju.

moron

„Skijanje“ u avgustu 🙂
Uživaj…
Sunce jako „gore“ ?

Don

A nema mora, pa hajdemo u planine ….32c na 670m nadmorske visine. Sad je 26c. Svugdje borova šuma, a nigdje mirisa bora. Malo nešto bazena , Freizeit parkova i to je to.

Djordje Pesic

Obican hibrid samo na struju U EV MODU moze preci maksimum kilometar, do dva i to ako vozis ekstremno lagano i ako je baterija dovoljno puna. Nije ni namenjen za takav nacin voznje. Za duze kilometraze samo na struju bez obzira na nacin voznje, su plugin-hibridi.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje Pesic
Peki

Bas sam juce mislio na tebe kada sam uzeo Citroen C5 Aircross s trocilindarskim 1.2 Pure Tech/130. U stilo evo jos jedan veliki SUV s mali agregatom, kao taj tvoj CRV.

moron

Nije isto Peki. I ne može biti. Ne vredjaj PSA 🙂 Taj motor ipak ima 10 Nm više …

D_C

1.2 Pure Tech ima boji obrtni momenat od 1.5 turbo iz Honde??? Vise se cudim nego sto pitam…

moron

1,5 T u CVRu (sa 6MT) je samo 220 Nm ( 243 Nm sa CVT), dok je u civicu 240 Nm ( sa 6MT) i 220 Nm (sa CVT). Bog dragi da to razume …
Ali, ne samo da je manje nego u 1,2 e-THP (230 Nm), već tih 220 Nm u CRVu u praksi nekada baš deluju premalo ako nemaš i neke obrtaje … Jer, svi znamo da je pri svakom broju obrtaja snaga motora jednaka proizvodu obrtnog momenta i broja obrtaja motora 🙂

D_C

Pomislio sam da mora da je neka greska srpskog uvoznika pa odoh da proverim na engleskom sajtu. Stvarno je kako kazes. Cudno! I pri svemu tome, 1.0 u Civicu ima 200Nm, tako da je manja razlika izmedju 1.0 i 1.5 6MT nego izmedju 1.5 6MT i 1.5 CVT u CRV. Ko da razume japanski nacin razmisljanja?!

Pa dobro, pozitivno je da ce taman deca da imaju priliku da izvezbaju menjanje brzina. Zamisli da si kupio automatik (jos CVT) i deca odrastu a da nikada ne savladaju manualni menjac kako treba.

moron

Mislim da je civic 1,0 bukvalno trn u oku svakom vlasniku civica Type R.
Jer, oba imaju po 200 Nm po litru zapremine 🙂
A što se tiče CRV-a, i njegovog relativno skromnog momenta, primetio sam da i moje dete voli da ga (često potpuno apsolutno nepotrebno) vrati iz šeste direktno u treću, pa da ga onda „zavrti“ … Gadan je taj „virus obrtaja“

Don

Ti ono rece Od 2000 do 5000 okretaja isti okretni moment a nije cvt?

moron

Isti.

D_C

To je ono što se želi. Jednak obrtni motor kroz što je moguće veći opseg rada motora. Još ako je brojka prilično dobra, onda motor dobro vuče što bi se narodski reklo. Moj Saab je davao 400 Nm od 1700-1800 pa sve do preko 5000 obrtaja. Tako da kad potopiš papučicu gasa na 1800 obrtaja on te zalepi za sedište i vuče, vuče, vuče… Pa na 5500 obrtaja prešalta i onda opet od početka tako… Inače mi smo danas malo razmaženi sa obrtnim momentima jer smo navikli na turbo motore. Do skoro je za 220-250 Nm trebao motor od 2500… Pročitaj više »

moron

400 Nm? Sunce ti, koja je to zver bila … A da smo svi odavno „razmaženi“, ne da jesmo, nego smo bukvalno postali besni preko svake mere … Nekad sam bio neopisivo tužan što je otac kupio R-12 TL, a ne TS … 55 i 65 ks, mala li je razlika … Na isti način, kad sam „nasledio“ 244DL, bejah tužan što se otac stis’o pa nije kupio GL Vmax nije bila ista, 158 i 162 km/h … jer ni snaga nije bila ista ( 100 i 125 ks), ni vrsta ubrizgavanja, obrtni moment … I taj film nekog nezadovoljstva… Pročitaj više »

D_C

Pisao sam ranije, bila je Aero verzija (250ks) sa Hirsch tuningom: izmenjene usisne cevi, veci interkuler, auspuh celom duzinom veceg precnika i od nerdjajuceg celika i naravno modifikovan Ecu. Samo 30ks vise (280) ali 400Nm umesto standardnih 350 i to prakticno celim radnim podrucjem. Na 160km/h je lepio za sediste. Sa 160 je izlazio na 200 brze nego mnogi sa 40 na 60. Malo jaci gas na 190 i automatik je saltao na nize – u cetvrtu od svojih 5. Ali pri takvoj voznji prosecnu potrosnju sklonis sa ekrana 🙂 Na Svajcarskom auto putu gde je ogranicenje 120 ali stalno… Pročitaj više »

Don

U prijevodu, crv je mrtav konj. Sad kad moron bude išao na servis pa mu updejtaju softver i kažu da su se zajebavali , pa računar bude pokazivao 10l za guranje u garaži .:)
Uostalom, sta se čudite sto svibzele pozadi sjesti, on im dodje ko onaj traktor sto vozi vagonice za razgledanje neke turističke atrakcije.

moron

„mrtav konj“? Ne bih to baš tako rekao. Ako ga držiš „u dobrim obrtajima“ (iznad 2-2.500 rpm), on tada jako lepo reaguje na svako dodavanje gasa i poteže i vuče kao divlji konj sve „do crvenog“… Koretktno za preticanja. Naravno, ako ga lenjo voziš po putu bez uspona, npr. u šestoj na 65 km/h na oko 1.500 rpm (što on takodje može, bez ikakvih vibracija ili ružnih zvukova), ne možeš da očekuješ „ubrzanje“ … Osim krajnje dozirano. Dakle, ako hoćeš „bes“ od njega, moraš da ga redovno šaltaš. Ako želiš opušteno, jednom ušaltaj u šestu i, uslovno rečeno, zaboravi ma… Pročitaj više »

Don

S obzirom da ima 170 i kusur konja,mora preko 200, što je oko 125 dizelskih na običnoj limuzini, a možda nekih 136 na suvu. Dakle, za iste performanse 40 konja benzinskih više. Sta kažu kolege crvovci sa interneta , koliko njima troši?
Sad bez zeke, očekivao sam oko 8.5 prosjek ( sa gradom).

moron

Jedno godnu dana do prestanka pandemije , ja očekujem da se životno „zakuca“ na oko 7,5 – 8, ali bez grada.
Jer, u mojim uslovima vožnje, i na 500L, a i na 308, životni prosek potrošnje im je nešto ispod njihove prosečne potrošnje za brzinu od 130 km/h. A pri toj brzini CRV „ispisuje“ 8,2.
Da li mi je procena pogrešna, pokazaće vreme.
Inače, prema Spritmonitor.de, za taj motor, menjač i pogon je prijavljen prosek potrošnje od oko 7,28 ( uzorak od samo 16 vozila), u rasponu od 6,2, do 8,9.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
J4ZZ3R

Policija HCSa podnosi prekrsajnu prijavu 🙂

moron

Nemoj tako … Ja to vozilo načelno uvek hvalim (jer mislim i da to zaslužuje nekim svojim osobinama ) … Ali, obrtni moment tog motora je objektivna vrednost … Prosto, da je viši, bilo bi verovatno bolje, mada i ovako uspeva da se nekako prebaci od tačke A do tačke B uz dosta dobru prosečnu brzinu …

J4ZZ3R

Peki njemu mogu da ustede papucicu gasa. Covek ima voznje od 4l proseka sa vozilom od 1, 6 tona…

J4ZZ3R

Peki sta bi pre uzeo za grad 3008 sa 1.2 130ks benzincem ili ipak dizel? A kad si vec tu 3008 vs 2008?

J4ZZ3R

Cestitke na kupovini. Lep automobil bas. Po meni, Zvezdan je zeznuo naslov, jer mislim da nije trebalo da pise „najava testa“ i svi ocekuju test, ovo je vise clanak o kupovini. Mene je bas zapanjilo ovo ponasanje par dilera koji se nisu javili sa ponudom. Postoji puno dilera koji oglasavaju staro za novo i kad odes kod njih ne daju ti uopste ponudu. Sto je najgore procene auto, kazu da je u odlicnom stanju i jave se uvece da ne mogu da otkupe automobil ili sto nemaju iskustva sa tim i tim brendom ili zbog „velike“ vrednosti!??? Auto od 10k!?… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
TNT

„Mene je bas zapanjilo ovo ponasanje par dilera koji se nisu javili sa ponudom. “ – da, to jeste iznenađenje, posebno što je Đorđe spomenuo dva dilera sa kojima sam lično imao odlična iskustva. Ali eto, verovatno se menjaju vremena (čitaj: ljudstvo i poslovna politika)…

moron

Ja ne mogu da ti opišem koliko sam ja bukvalno moljakao (telefonom, mailom i fizički) i Mag i Toyota Centar da mi daju ponudu ( kada sam uzimao poslovno, a i kada sam razmišljao privatno).
Toyota Novi Sad se (meni) pokazao najbržim, najkorektnijim, maksimalno poslovnim … Za njih samo pohvale … Bukvalno mi žao što od njih nisam kupio „bar nešto“.
Toyota Čačak .. Pa, oni su čak „zaboravili“ da mi daju/obračunaju „popust“ ( fitkivni popust) koji su svi ostali uredno obračunavali.

TNT

MAG mi je tu veće iznenađenje, posebno po ovom Đorđetovom postu ispod. Za Tojota Centar znam da su ostali još pre par godina bez nekoliko bitnih ljudi i tu je vidna promena „klime“ već neko vreme, izazvana prvenstveno nezadovoljstvom odnosom plata za slične poslove, nedostatakom adekvatnih bonusa, ali mislim da nije moje da to dalje komentarišem bez da nisam „u njihovoj koži“ (mislim na rukovodstvo) i da ne znam sve detalje.

J4ZZ3R

Ono sto mene frapira je sto:
A) vecina prodavaca ne zna da koristi niti Word pa mi napisu ponudu sa 14 razlicitih velicine fontova
B) Nemaju nikakvu automarizovanu formu vec „rucno“ unose stavke opreme
C) Zapravo pojma nemaju sta prodaju

орангутан

А рецимо онај момак из Хонде кога си нахвалио ми је 3 пута у размаку од по неколико седмица, у салону, уживо, узимао податке за пробу хибридног црва, и никад се није јавио, … ваљда нисам оставио неки утисак.
Тојота – пре пар година кад смо узимали јариса најбржа и најзаинтересованија је била једна девојка/жена из Новог Сада, Тојота Центар упркос страхотној гужви сасвим добар (на крају смо код њих и купили, па се у пола гласа пожалише да виши минџамент једноставно неће да им дозволи да некога запосле), Маг прилично незаинтересован.

moron

Kada sam ga ja nedavno fizički tražio u salonu, saznah da imaju dvojicu istog imena 🙂
Što se tiče Dragane iz NS ( Toyota Gota Car ), imam samo reči hvale.

Djordje Pesic

Mene je Mag centar bas neprijatno iznenadio sa kuliranjem, jer sam vecinu test voznji kod njih odradjivao, cak su me na zadnju pustili samog (bez pratnje zaposlenog u salonu). Bukvalno skolski sve islo da kupim kola kod njih, i onda tisina. A i Sasa mi je izneo svoja, vrlo neprijatna, iskustva sa Magom, tako da nisam hteo da ih jurim, kad sam vec u Cacku dobio korektnu ponudu.

J4ZZ3R

Retke su firme sa poslovnom politikom, obicno je to politika jastreba i kokosaka. Kokoske imaju 300, 500, 800 eur platu svejedno i ne smeju da razmisljaju, vec se ceni imitacija i poslusnost…
Umesto da svaki od prodavaca ima i samostalno upravlja svojim portfoliom oni su kao interfejs algoritam za glavni mozak…

21.vek, umesto decentralizacije i ravne org strukture imamo nikad vecu centralizacije i jednoumlje

Izmenjeno 3 godine pre od strane J4ZZ3R
Djordje Pesic

Meni su u Delti (honda) logana ocenili na 2000e. U tom trenutku je imao 45000na satu.Samo sam im se zahvalio na ponudi.
U tojota centru sam konkretno trazio ponudu za test auto (imao oko 8000 na satu), isti kao moj, samo u SOL paketu opreme. Za ganc nov se nisam raspitivao, posto su jasno stavili do znanja da im ne pada na pamet da daju nikakav popust.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje Pesic
J4ZZ3R

Delta je meni Jazza ponizila 1500 eur u odnosu na procenu Honda dilera iz NS, Stojanova..

Ali jbg meni treba sa bude cast sto su mi „pogledali“ automobil…

Ja sam mozda budala i nemam pojma, ali mislim da onaj ko napravi neku korektnu firmicu za procenu i otkup polovnjaka moze da „ubije“ od posla

D_C

Nije sad da se pravim pametan al’ zar nisam rekao pre neki dan kad smo pricali o Leksusu da se kod nas dileri standardno ponasaju kao da nam cine uslugu sto nam uzimaju pare i jos treba da smo im zahvalni i da mi njih jurimo. Jos malo pa ti treba ‘veza’ za kod dilera covece!!! Da ubodes nekog normalnog koji ce svoj posao da radi kako bi trebalo – prava lutrija! Zato pohvale za Katarinu ako slucajno procita.

J4ZZ3R

Nisam procitao tvoj post, ali bukvalno si u pogodio u sridu.

Peki

Znaci od drzavnih subvencija za hibride samo obecanja i sarna laza…, kao sto se moglo i ocekivati!

moron

Realno, to je (uobičajena) „prevara“. Digneš cenu novog vozila taman za iznos moguće (ali, ne i za kupca izvesne) subvencije. Tako je to uradila „Toyota Srbija“. I tako kola sa pompezno najavljenom subvencijom (ako je uopšte i dobiješ) ne mogu da ti budu povoljnija nego u vreme kada i nisu postojale subvencije.

Don

Pa to ja govorim svo vrijeme, zato su i Sus skuplji (premda nema potrebe za tim) da budu bliži štakorima jer njih niko neće da kupuje. Sve je prevara i to očita.

moron

„Sve je laž …“, što bi rekao Dino Merlin …

J4ZZ3R

Ma subvencije svih vrsta treba ukinuti… Legalizovana pljačka, posebno u Srbiji subvencija za elektricna i hibridna vozila realno nema smisla… Meni bi imalo logike da se subvencionise kamata za kupovinu 500l (naravno kad bi stvarno bio domaci proizvod) i to na neki rok od 96 meseci..

A sad dodje neko i subvencionise Zvezdana da kupi BMW 330e ili mene da kupim e208

D_C

‘A sad dodje neko i subvencionise’ … Pa nije neko nego gradjani Srbije, oni koji cesto ne zaradjuju ni 300 evra mesecno. Zato se slazem s tobom 100%. U zemlji gde narod najcesce ima problem da skupi 2-3000 evra za neki krs, on istovremeno iz svog dzepa dotira nekome drugom kupovinu auta od 20-30-100 hiljada evra. To nema nigde…

J4ZZ3R

Po meni odlicna tema za clanak, ali kod nas je SVE bitnije od logike u najbitnije je da te slazem danas, a za sutra cemo vec nesto izmisliti

Dikh tu kava

Polako, ljudi, će se ispucate pre testa samoga.. 😜 Čestitke na novom motornom vozilu, inače. Šta god ja o istom mislio, meni lično jedan od najlepših karavana u segmentu. A najlepši mi je, a i najpoželjniji, Ceed kara-van, sam da sebi ne poverujem, hibriditet na stranu..

J4ZZ3R

Meni svi ruzni sem Pezoa i Octavie, a najlepsi Civic IX, ali ja volim i Vidalove kreacije, cudan 🙂

D_C

Eto vidis, a ja uglavnom nalazim karavane najlepsom formom. Govoreci cisto o estetici, u ovoj klasi meni: Megane i Leon dosadasnje generacije mada je ova Corrola takodje pri vrhu liste.

J4ZZ3R

Corolla mi je super spreda, ali mi pozadi izgleda kao da se prednji i zadnji kraj ne poznaju 🙂 zaboravio sam Leona, stari Leon prelep…

Ja imam neku averziju prema Renou, kao kad ides da kupis detetu igracku i bas neces onu od tanke, neprecizno spojene plastike, sto uz to smrdi…

Ne znam da li mi je enterijer Clia 2 stvorio tu averziju, ali ga je enterijer Clia 4 definitvno pojacalo

Don

Proceed je ljepši.

D_C

Djordje, srecna kupovina i da te dugo sluzi, u sta zapravo ne sumnjam s obzirom da je u pitanju Toyota.

Je li moguce da sam jedini shvatio naslov ispravno, kao: ‘izvolte uvod dok pravi test stize u nekom narednom broju’?

Sto se tice pisanja, samo iskreno i sa obe noge na zemlji kao sto si poceo i mi ‘kriticari’ ce mo znati da cenimo. Peki je postavio takve standarde da ni oni koji to rade profesionalno ne mogu da isprate, a nama amaterima je uterao strah u kosti pa se i ne usudjujemo da probamo.

S mile

Neka ti je kupovina sa srećom. Drago mi je što ćeš podeliti svoja iskustva sa nama, a lepo je sve to čuti od nekog ko sve to kaže a ne radi iz neke koristi. Srećno

moron

Auto Republiko, kada će „nastavak“ ?

Laki

Neka je sretno i da ti svaka voznja bude zadovoljstvo sa ovim izborom nebi smjelo biti greske!

Goran Jurković

Ajmo detalje o potrošnji i autu. Kako ubrzava za taj slabi motoric? I malo pogledaj filmove kako se vozi prius. Oboriti ćeš svoje rekorde za barem litru u gradu nakon gledanja kako se vozi prius.
Ne koči motorom. Uvijek lagano kocnicom.
Ne forsiraj EV mod. To je kontra produktivno.
Na ubrzanjima koristi benzin A samo na laganim usporavanjima ev.
Puls and glide.
Tako se vozi hibrid.

Djordje Pesic

Detalji u sledecem clanku 🙂
Sto se ubrzanja tice, za moje kriterijume vise nego dovoljno. Verovatno bi me 2.0 izuo iz cipela, ali nisam imao para za njega 🙂

moron

2,0 hibrid u corolli svakoga „izuva iz cipela“ 🙂

Don

O, pa dje si ti? Nema te sto godina….

Don

Opet nisi kupio auto!!!
Vise teksta o daci nego o toyoti.:(

E_K

Čestitam na kupnji, ali cijena mi se čini visoka. Ja sam kupio karavan 2.0 sol oprema za 25 120€ u Sloveniji.
Prošle godine u oktobru. Trenutno imam 12 000 km.

Djordje

U sloveniji su toyote jeftinije nego u srb. Toga sam bolno svestan. U rumuniji su jos jeftinije. Ne znam dal postoni legalan nacina da uzmes nov auto vani, da ga uvezes, i da se prodje jeftinije nego da se uzmr nov u srb

Izmenjeno 3 godine pre od strane Djordje
moron

Ne može indvidualni kupac da uveze novo vozilo u Srbiju.
Nisu samo Toyote jeftinije u SLO. Mnogi brendovi.

Don

Zašto ne? Pa kupi onda 1 god star, bude sa par km na kontu.to ga regaju saloni da izigraju prodajne rezultate.
Nego, zašto ne možeš ti uvesti novo vozilo? Koji to zakon brani? Pa to je diskriminacija. To ne može biti istina.

TNT

Prema mojim saznanjima, ne može. Možeš da uvezeš samo polovan automobil – mora da bude „star” ako me sećanje ne vara minumum 6 meseci (registrovan u inostranstvu) inače se i dalje vodi kao nov i praktično nije moguće da ga uvezeš.

Don

Ne mogu da vjerujem.

J4ZZ3R

Done, ja pre neki dan prodadoh suprugin 2017 c3 Shine 1.2 turbo i supruga zeli novi 2008 sa istim motorom, ali cena do 2800 eur skuplja nego u Slo. GT line varijanta po ceni Allurea i veruj mi da razmisljam da je uvezem iz Slo.