1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Chrysler ostvario rekordne prihode uprkos gubicima u Evropi
Fiat Chrysler ostvario rekordne prihode uprkos gubicima u Evropi
0

Fiat Chrysler ostvario rekordne prihode uprkos gubicima u Evropi

466
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat Chrysler Automobiles je u četvrtak objavio rekordni dohodak od 2,2 milijarde dolara u trećem kvartalu, ali su jednokratne isplate doprinele da dođe do 200 miliona neto gubitaka.

Kompanija, koja je u međuvremenu pristala na spajanje s PSA grupom, ostvarila je rekordnu dobit iz poslovanja od 2,3 milijarde dolara u Severnoj Americi, što je porast od 4 odsto.

To može da se zahvali boljoj kontroli troškova i povećanju prodajnih cena, jer su se kupci odlučivali za vozila sa bogatijim paketima opreme. Marža u Severnoj Americi se popela na rekord svih vremena – 10,6 odsto.

FCA je saopšito da su severnoamerički prihodi zadržali nivo od 21,3 milijarde dolara, ali su isporuke pale za 11 odsto, „prvenstveno zahvaljujući nastavku discipline prodavaca vezanu za zalihe, gde se delimično napravio otklon zbog obima novog Jeep Gladiatora“.

Na globalnom planu, prilagođena zarada FCA je porasla za 5 odsto. Prihodi su pali za 1 odsto, na 30,5 milijardi dolara, dok je broj isporuka pao za 9 odsto.

„Naši dobri rezultati u Q3, zasnovani na profitabilnošću severnoameričkog poslovanja, stavili su nas u poziciju da ispunimo godišnje smernice i idemo dalje u unapređenje finansijskih performansi u 2020.“, rekao je šef FCA, Majk Menli.

U prilagođene rezultate se ubraja isplata od 795 miliona dolara, vezana za poravnanje oko prekomerne emisije dizel modela.

Menli je predvideo rekordnu dobit iz poslovanja sledeće godine, koja će verovatno biti poslednja za FCA kao nezavisnu kompaniju.

Italo-američki proizvođač očekuje da će generisati zaradu od 7 milijardi evra pre zaračunatih kamata i taksi u 2020., što će na prvom mestu moći da se zahvali stabilnoj prodaji kamioneta u Severnoj Americi.

Evropski i kineski gubici

Poslovanje FCA u Evropi je bilo u „minusu“, sa smanjenim brojem isporuka zbog ukidanja Fiat Punta i Alfe Romeo MiTo, kao i zbog smanjivanja Fiatovog obima.

Ujedinjenje sa PSA bi moglo da da vetar u leđa evropskom poslovanju kroz povećanje prisustva u profitabilnom segmentu komercijalnih vozila.

Fiat Chrysler je zabeležio gubitak u azijsko-pacifičkom regionu, jer je broj isporuka pao zbog slabije prodaje iz zajedničkih poduhvata s Kinezima.

Menli je radio na redukovanju gubitaka u Aziji, nakon što novi proizvodi u Kini nisu ostvarili dovoljan momentum kod kupaca, a prodaja luksuznog Maseratija doživela sunovrat tokom prvog usporavanja kineskog tržišta u poslednjih deset godina.

Šef FCA je rekao da će se gubitaška poslovanja u Evropi i Aziji ponovo biti profitabilna sledeće godine, nezavisno od spajanja sa PSA.

Čak i ako se situacija popravi, Fiat Chrysler neće moći da ostvari neke finansijske ciljeve, postavljene prošle godine u okviru srednjoročnog plana, jer rast nekih marki i tržišta nije ispunio ranija očekivanja.

„Ciljevi za 2020. zapravo ne reflektuju stanje poslovanja trenutno“, rekao je Menli.

FCA planira da potroši 1,8 milijarde evra u naredne tri godine radi osiguravanja kredita vezanih za ekološku regulativu, od čega će deo biti isplaćen Tesli kroz „hedž“ fond.

Alfa i Fiat u fazi smanjivanja obima

Kompanija planira da umanji proizvodne planove vezane za Alfu Romeo i Fiat, kao i da uloži više u osvežavanje vremešnog portfolija s više elektrifikovanih opcija.

Menli kaže da nije zadovoljan kako se finansijski kotira Alfa Romeo. Budući portfolio je umanjen, rekao je on, ali plan za ovu marku je da održi premijum poziciju na tržištu.

Šef FCA takođe kaže da je „ohrabren“ potražnjom i cenovnom politikom kada je reč o električnim automobilima u Evropi, primećujući da bi kompanija mogla da bude u skladu sa strožom regulativom u Evropi za 2021.

Menli je rekao da će Maserati dobiti renoviranu proizvodnu liniju do 2023., jer će biti lansiran čitav niz elektrifikovanih modela. Ovaj brend planira da uvede modele koji će „ponuditi mogućnosti autonomne vožnje, počev od nivoa 2 pa do nivoa 3.

Prvi elektrifikovani Maserati će biti hibridni Ghibli, koji će biti lansiran 2020. Sportski model je takođe u planu.

AutoRepublika

(466)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments