1. Home
  2. Vesti
  3. U kojim kategorijama je Jeep Wrangler i dalje bolji od onog što nudi Ford Bronco
U kojim kategorijama je Jeep Wrangler i dalje bolji od onog što nudi Ford Bronco
1

U kojim kategorijama je Jeep Wrangler i dalje bolji od onog što nudi Ford Bronco

378
1
Podelite sa prijateljima:

Ford Bronco je definitivno već nekoliko sedmica na krovu sveta. Legendarni terenac je najavio povratak na tržište posle 24 godine, a popularnost je toliko velika da je bilo potrebno manje od desetak sati da se kompletan proizvodni kontigent predviđen za 2021. godinu rasproda. Bronco vidi Jeep Wrangler kao svog glavnog rivala i to sa dugačkom listom razloga. Oba vozila su namenjena ekstremnoj terenskoj vožnji, sa fantastičnim retro stilom i velikim izborom opreme za dalju personilizaciju. Fordov predstavnik se čini nešto većim i definitivno moćnijim, pa mu mnogi daju malu prednost, a mi ćemo izneti razloge zašto je Wrangler još uvek kralj klase.


Pa hajde da krenemo od onog glavnog razloga, a to je podatak da je Wrangler trenutno dostupan na tržištu. Jeep je prošle godine isporučio 228.042 primerka, što je druga najviša cifra u 33-godišnjoj istoriji terenca, a potvrđuje da ga javnost voli i naravno kupuje. S druge strane, Bronco će biti dostupan za kupovinu tek na proleće naredne godine i to pod uslovom da epidemija virusa korone ne odgodi planove kao što je uradila nekoliko puta do sada (premijera je pomerena nekoliko puta iz tog razloga).

Čak i kad se pojavi u prodaji, Fordu će sigurno biti potreban duži period da isporuči dovoljan broj jedinica za svaki salon, pa će ljubitelji ovog vozila definitivno morati da sačekaju ukoliko žele da ga parkiraju u svojoj garaži.


Bronco se može pohvaliti sa dva izvaredna turbobenzinca. Onaj osnovni zapremine 2,3 litre razvija 270 konjskih snaga, a moćniji 2,7-litarski čak 310 „grla“. U oba slučaja, brojka je daleko viša od onih koje Wrangler nudi. Da bi osnovni model parirao Broncu potrebno je izabrati 2,0-litarski hibrid, gde električni agregat podiže snagu na identičnih 270 „konja“, a jedina preostala benzinska verzija zapremine 3,6-litre je za 25 „grla“ slabija od Fordovog turbobenzinca.

Međutim, Jeep u svojoj ponudi pruža jedan od retkih dizela „preko bare“. Reč je motoru zapremine 3,0 litre od strane italijanske firme VM Motori (koja se nalazi u vlasništvu Fiata) sa 260 konjskih snaga, a iako je potražnja za dizelima relativno niska u Americi, ipak je deo ponude kojoj Ford za sada ne može da parira.

Takođe je poznato da Jeep trenutno radi i na Wrangleru s V8 agregatom koji bi mogao da podigne snagu na čak 450 „grla“. Dok Ford u svojoj ponudi poseduje nekoliko moćnijih turbobenzinaca (uključujući ovaj s 657 „konja“ u egzotičnom modelu GT), za sada nema planova da oni debituju u i novom terencu.

U razvoju Bronca, Ford je kombinovao najbolje karakteristike po pitanju ogibljenja, pa je prednje vešanje nezavisno dok je zadnje stiglu u vidu čvrste osovine. Na taj način, terenac pruža odlične terenske mogućnost bez da se izgubi civilizovanost na asfaltu, dok proizvođač kaže da je naučio lekciju zahvaljujući modelu F-150 Raptor. S druge strane, Wranglerovo kompletno ogibljenje je ubedljivo naklonjeno vanterernskoj vožnji, a za takvu opciju se odlučio nakon priča sa vlasnicima. Jedna od glavnih prodajnih karakteristika Jeepa je uvek bila mogućnost samostalnog modifikovanja, i tu se čvrsta osovina definitivno izdvaja po nižim troškovima i generalno, lakoćom ubacivanja većih felni i guma.


Oba terenca pružaju opciju da se vrata sa lakoćom skinu, ali sa jednom bitnom opcijom. Naime, u slučaju Jeepa sa vratima se skidaju i retrovizori dok na Broncu oni ostaju čak i kada se vrata skinu. Ford je izabrao ovu opciju u želji da Bronco ostane legalan za uličnu vožnju čak i kada nema vrata, a za tako nešto zakonski su potrebni retrovizori. Jeepova istraživanja su pokazala da restrovizori samo smetaju tokom terenske vožnje po šumama i da ih vlasnici ne žele. Kada već pričamo o ovoj opciji, da spomenemo da vlasnici Wranglera mogu da spuste šoferšajbnu po uzoru na vojni Willys Jeep dok Bronco ovu opciju nema.

I za kraj da se nadovežemo na onaj prvi razlog da Wrangler zapravo trenutno postoji, pa da tako kažemo da trenutno širom Amerike postoje mnogobrojne samostalne firme koje proizvode delove za tjuniranje modela marke Jeep.

U poslednje 33 godine postojanja (zapravo daleko više, pošto je Wrangler bio naslednik Jeepa CJ, a on se proizvodio još od Drugog svetskog rata) teško da postoji neki model sa više „after-market“ delova, plasiranih kako od strane Jeepa preko takozvanog Mopar kataloga, tako i od strane individualnih firmi.

Njima nijedan model, pa tako ni Bronco, ne može da parira. Ford kaže da će od samog starta ponuditi preko 200 opcija, ali to nikako nije dovoljno pa će trebati proći dugo godina pre nego što kompanija uhvati priključak.


Nema sumnje da su i Wrangler i Bronco fantastični terenci i da svaki od njih ima svoje vrline i mane. Konačnu odluku će imati kupci koji će sigurno biti na slatkim mukama.

Zoran Tomasović

(378)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Sve je lepo rečeno u tekstu i Hvala Zoranu.

po mom mišljenju, veći broj vozila se kupuje iz trenda/reklame, sviđa mi se …itd razlozi, a manji iz potrebe / funkcionalnosti. Tako sam i mišljenja da će Bronco skinuti fin % prodaje Wranglera.
Poštujem Wrangler, ali vizuelno mi se više sviđa Bronco.