1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Koliko je Dacia važna Renaultu
Analiza: Koliko je Dacia važna Renaultu
2

Analiza: Koliko je Dacia važna Renaultu

2.58K
2
Podelite sa prijateljima:

Prva „vanfrancuska“ poseta novog šefa grupacije bila je ona Daciji

Luka de Meo, novi izvršni direktor Renault grupe je tokom prethodne nedelje posetio Rumuniju. Ujedno to je bila i nedelja u kojoj su na redovnoj godišnjoj skupštini akcionara i zvanično objavljeni finansijski rezultati kompanije Automobile Dacia.

„Veliku nam je čast pričinila dvodnevna poseta šefa grupacije Luke de Mea. To je bila njegova prva zvanična, poslovna vizita nekog entiteta van teritorije na kojoj je sedište grupacije, od kada je preuzeo kormilo galskog konglomerata,“ napisao je Krištof Dridi, predsednik i generalni direktor firme Automobile Dacia, na društvenoj mreži.

Luka de Meo je takođe posetio i tehnički centar Titu, gde se u postupku završnih testiranja nalaze modeli Logan i Sandero. Ovaj duet je dovoljno zreo da bi mogao biti predstavljen svetu već u septembru ove godine.

Godišnji prihod najveće rumunske kompanije Automobile Dacia, za 2,1% je niži u 2019. u poređenju s 2018. godinom, pa je iskazan u iznosu od 5,2 milijarde evra, skinuli su rumunski novinari podatak sa zvaničnog sajta lokalnog ministarstva finansija. Istovremeno, dobit kompanije je splasnula za dobrih 13,5%. pa je obelodanjena u iznosu od 140 miliona evra, što je opet, drugi najbolji rezultat u istoriji marke Dacia. Što se tiče broja zaposlenih, on je u 2019. spram lanjske godine, porastao za 38 duša i tako dostitao brojku od 14.761 pregalaca.

Zanimljiv podatak je onaj koji govori o tome da je i u 2019. ostvaren dalji rast broja proizvedenih vozila s oznakama Dacije, i to zamalo na 350.000 jedinica (+4,2%). Ovo je rekordni nivo proizvodnje za pogone u Mioveniju, a postignut je zahvaljujući rastu popularnosti SUV modela Duster, koji je s isporukom od 263.000 primeraka zabeležio plus od 11%.

S druge strane, tokom te izveštajne (2019.) stigle su prve naznake usporavanja globalne automobilske industrije. Međutim, iako se na početku aktuelne 2020. godine prognoziralo da će doći do stagnacije ili čak i blagog pada tražnje, kao i nakon priče iz 2019. da će pogoni u Mioveniju i u narednoj godini zabeležiti rast proizvodnje na 406 hiljada primereka, došlo je do katastrofičnog po industriju, razvoja situacije s novim korona virusom, pa će tako svi evropski proizvođači zabeležiti minus od po bar 20 do 30%.

Ilustrativno deluje podatak i iz pomenute fabrike u susednoj Rumuniji, gde je tokom prvog polugodišta proizvedeno samo 112.000 vozila marke Dacia, što je za čak 42% lošiji skor od onog upisanog u uporednom periodu.

Zahvaljujući tome, ali i činjenici da je tokom početka proleća zbog globalne zaraze, većina evropskih pogona i izložbeno-prodajnih salona bila zatvorena, Dacia se spustila na nivo od čak 16,8% ukupnih prihoda Renault grupe na globalnom planu u prvom delu 2020. godine, dok je taj udeo bio 20,3% lani. Osiromašenje udela se zbilo u okolnostima u kojima je prodaja Dacijinih putničkih i lakih komercijalnih vozila, pala za 46,2% (211.000 isporuka), dok je pad prodaje na nivou svih brendova koji posluju u sastavu francuskog konglomerata, izneo 35% (1.256 miliona jedinica).

Dacia je prvi statistički plus u prodajnim rezultatima ostvarila tek u junu ove godine i to na francuskom tržištu, dok je pad u prvih pet meseci tekuće godine izražavan dvocifrenim procentima. Tokom prva dva meseca ove godine, broj novoregistrovanih vozila marke Dacia je bio u velikoj meri uslovljen izmenom emisione regulative unutar Evropske unije, koja postaje mnogo stroža u ovoj godini, pošto je cilj da se dostigne nizak nivo emisija ugljen-dioksida od svega 95 g/km, na nivou cele flote/game. Prošle godine je taj parametar bio iskazan sa 120 g/km.

Usporavanje Dacije treba dovesti i u kontekst prošlonedeljnih izjava Dridija, šefa kompanije u Rumuniji, koji je najavio da uprava očekuje da se vrati predpandemijskim kontigentima proizvodnje, već do septembra.

U ovom trenutku, fabrika Dacije u Mioveniju, u kojoj se radi u tri smene, dnevno „izbacuje“ po 1.250 vozila s proizvodnih traka, što je manje od nekadašnjih 1.400 primeraka, ali je plan takav da se u narednih par meseci taj obim montaže postepeno dostigne ponovo. Tokom maja, nastavljena je proizvodnja u dve smene, i postepono je podizana do 1.200 komada na dan što je junsko postignuće. Za jul je ciljana dnevna proizvodnja 1.313 vozila, dok je želja rukovodstva da u septembru, s traka silazi oko 1.400 Dacija svaki Božiji dan.

„Podizanje glave“ Dacije dolazi kao spasonosni dah svežeg vazuha za lokalne komponentaše kod kojih je čak četvrtina od 240 hiljada radnika, poslata da „doprinosi“ od kuće. Razlog je naravno, pad tražnje.

Iako su u Rumuniji, čak i u danima vanrednog stanja, prodajni saloni bili širom otvorenih vrata, mala vajda je bila od toga. Pride, u Italiji, Francuskoj ili pak i Španiji, maloprodaja Dacije nije ni funkcionisala, pa je prodaja vozila praktično obustavljena. To je rezultiralo padom broja novoregistrovanih Dacija za 80 i 90% tokom marta i aprila ove godine. Uz relaksaciju mera, pad je u maju bio na nivou od umerenih 51%, dok je juni doneo, kao što i rekosmo, prvi rast.

U prvom mesecu leta, putnički i komercijalni program rumunske Dacije je dobio na popularnosti za 9%, na galskom tržištu koje je generalno naraslo za svega 2,4%.

U kontekstu pandemije Covid-19, Renault grupa je obustavila prodaju i industrijske aktivnosti u većini država, pa je pad prodaje od sredine marta bio na nivou od 34,9% (1.256.658 isporuka u prvom polugođu). Tržište je u istom perido izgubilo zamah što se odslikava skromnijim procentom od 28,3%. Da je Renault bio prisutniji na tržištima gde nisu bile tako stroge mere prevencije zaraze, ni efekti pandemije ne bi bili tako dubinski i sveprožimajući.

AutoRepublika

Izvor: Ziarul Financiar

(2580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Sve manje i manje. Kako je EU stisla sa “regulativom”, više ne mogu ugrađivati stariju Renault tehnologiju u Daciu. Zato je i cijena otišla gore, a Renault konkurira sam sebi.

D_C

Dve stvari mi nisu jasne nakon citanja ovog clanka:

1. Kada se prica o proizvodnji i ciframa koje se ovde iznose, da li se odnose samo na proizvodnju u Rumuniji ili i na druge lokacije gde se prave Dacie, npr Maroko?

2. Kada se prica o prodajnim ciframa, da li se one odnose samo na vozila koja su iz fabrika izasla sa Dacia logom ili i na Sandero/Duster i druge Dacia modele koji se u mnogim zemljama prodaju kao Renaulti?