1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ford Mustang K-Code iz 1965. godine prevalio više od 1,3 miliona km
Ford Mustang K-Code iz 1965. godine prevalio više od 1,3 miliona km

Ford Mustang K-Code iz 1965. godine prevalio više od 1,3 miliona km

889
0
Podelite sa prijateljima:

U svojoj bogatoj istoriji, koja traje od 1964. godine, mnoge oznake na Fordu Mustangu se smatraju „svetim“. Pričamo o nazivima kao što su Shelby, Cobra, Boss i Coyote, ali pre nego što je ijedan od njih nastao, Mustang je bio samo mali i lagani sportista sa dopadljivim stilom i dugačkom listom opreme. Pričamo naravno o prvoj generaciji, onoj koja se proizvodila od 1964. do 1966. godine, a ukoliko ste želeli performantni model pre nego što je Shelby GT350 nastao, izbor bi padao na takozvani K-Code.

Reč je o verziji s V8 agregatom zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) i 271 konjskom snagom. U spomenutom periodu bazni fastbek Mustang je koštao 2.639 američkih dolara (oko 21.600 zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca), a K-Code je bio opcija od 442 dolara (današnjih 3.617 zelenih banknota). Snaga se prenosila na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača, a od 559.451 prodatog Mustanga tokom 1965. godine, samo 7.273 primeraka je imalo K-Code ispod haube.

Ford Mustang K-Code s boka

Šta je tačno ovaj paket vlasnicima omogućavao osim snažnijeg agregata? Pa da prvo pomenemo disk kočnice, modifikovano ogibljenje, dvostruke izduvne grane i još mnogobrojne dizajnerske detalje. Poruka je bila jasna, tako da je K-Code uglavnom ciljao na amaterske trkače, što je znao i sam Ford, pa je ponudio fabričku garanciju od samo četiri meseca ili 6.400 kilometara, zavisno šta pre istekne. To je bio za tri puta kraći period u poređenju sa onim garantnim rokom koji se odnosio na ostatak ponude Mustanga, pa se većina kupaca odlučivala na V8 agregate identične zapremine u verzijama sa 200 ili 220 „grla“.

Sada kada znamo kratku istoriju ovog velikana, moramo da spomenemo da je prava retkost videti neki K-Code u originalnom stanju sa šestocifrenom brojkom na satu. Kao što smo spomenuli, većina vlasnika ih je koristila za auto-moto sport, često i modifikovala, pa bi završavali pod presom posle relativno kratkog perioda.


Ali, kao i u životu, svako „pravilo“ ima svoj izuzetak, pa tako i ovo. Naime, Mark Mosteler poseduje primerak iz 1965. godine koji je do sada prešao neverovatnih 840.000 milja (1.344.000 kilometara). Međutim, život ovog automobila je započeo baš onako kako je Ford pretpostavljao…

Prvi vlasnik nepoznatog imena je kupio K-Code iz salona zvanog Smith Motor, u gradu Garden Grov (američka savezna država Kalifornija), i to u maju 1965. godine. Njegova svrha kupovine se ogledala u uživanju u amaterskom auto-moto sportu tokom vikenda, a vlasnik ga je izgustirao već posle godinu dana i preprodao ga. Mustang je zatim promenio još dva vlasnika, koji su ga koristili za istu namenu, pre nego što ga je kupio spomenuti Mosteler u julu 1967. godine.


Mosteler je radio u firmi koja je bila relativno udaljena od porodične kuće, pa je svakog dana prelazio velike distance, a tokom leta familija bi se uputila na godišnje odmore širom cele Amerike. Takav trend je nastavljen sve do 1994. godine, kada je vlasnik odlučio da ga restaurira nakon što je prešao spomenutih 1.344.000 kilometara.

On kaže da je menjao kvačilo na svakih 160.000 kilometara, a pre restauracije motor i menjač su bili u istom stanju kao na dan kada su napustili fabriku. Restauracija će trajati čak šest godina, a K-Code je zatim prikazivan na mnogim skupovima klasike. Mosteler je preminuo 2011. godine, a vlasništvo ovog Mustanga i još jednog takođe iz 1965. godine je preuzela njegova kćerka Keri.


Ona se priseća mnogih doživljaja iz detinjstva sa Mustangom i putovanja širom cele države pa namerava da jednog dana njena deca naslede ovaj specijalni automobil.

AutoRepublika

(889)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments