1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Koliko u današnjem automobilskom svetu znači „Proizvedeno u Nemačkoj“
Istraživanje: Koliko u današnjem automobilskom svetu znači „Proizvedeno u Nemačkoj“

Istraživanje: Koliko u današnjem automobilskom svetu znači „Proizvedeno u Nemačkoj“

1.32K
16
Podelite sa prijateljima:

Nemačka automobilska industrija je dugo godina smatrana osnovnim zamajcem razvoja germanske privrede, i to definitivno ne bez razloga. Mnogi državljani Nemačke su zavisili, pa i dalje zavise od komercijalnog uspeha Volkswagen, Daimler ili BMW grupe. Međutim, tamni oblaci su se nadvili nad celokupnom ekonomijom Starog kontinenta, pa tako pati i automobilska industrija. Mašine uglavnom stoje, radnici su aktivni tek u formatu skraćenog radnog vremena, dok se prodajni rezultati suočavaju s oštrim sunovratom.

Kao posledica svega toga, Daimler grupa je već objavila planove o masovnim otpuštanjima, a šuška se i o većem broju „izgubljenih jagnjadi“ od 10, pa i sada obelodanjenih 20 hiljada. Povrh svega, ni savezna vlada nije odobrila stimulativne šeme za kupovinu putničkih automobila koje pogone motori s unutrašnjim sagorevanjem, pa je tužna „žurka“ dobila na tempu.

Pre nekoliko dana su novinske naslove punile vesti o povlačenju oko 100 hiljada vozila marke BMW, i to samo u Nemačkoj, a kao razlog za upućivanje poziva na korektivnu intervenciju, naveden je rizik od izbijanja požara, iako Bavarci tvrde da se radi o riziku izuzetno skromnog nivoa.

Kako bilo, poenta je da je Nemcima sve teže da održe, ako je uopšte i drže u današnje vreme, lidersku poziciju u ovoj kompetitivnoj industrijskoj grani, kojom već dugi niz godina vladaju i Japanci, Francuzi, Italijani, Korejci, pa evo sada i Kinezi.

Globalna statistika opoziva podržava nemačku dominaciju

Analitičar tržišnih zbivanja u automobilskoj industriji iz Velike Britanije, kompanija FinBold (Finance in Bold), sprovela je istraživanje, čiji će rezultati svakako učiniti ponosnim nosioce razvoja četvorotočkaša u Germaniji. Naime, Englezi su se pozabavili statistikom povlačenja vozila u dosadašnjem delu 2020. godine, i na osnovu rezultata su zaključili da pločica s natpisom “Made in Germany”, i dalje, itekako vredi u današnjem svetu.

Svoj zaključak su utemljili na broju, nekim problemom pogođenih vozila, čiji su vlasnici pozvani na korektivnu intervenciju u ovlašćene servise. Tu su se BMW i Daimler pokazali izvanredno, dok je i nešto lošiji Volkswagen (uključujući premijum marku Audi) prošao i dalje zaista odlično. Naime, veoma mali broj vozila marki pod kontrolom ovih grupacija je bio predmet opoziva, barem tokom ove godine.

Rang lista je formirana na temelju rezultata zabeleženih od prvog dana tekuće godine, pa sve do 13. jula, koji je okončan pre par desetina sati. Evo šta Excel kaže na ovu temu:

Proizvođač Broj pogođenih vozila
1. Toyota 3,95 miliona
2. Ford 2,9 miliona
3. Volvo 2,8 miliona
4. Fiat Chrysler 1,74 miliona
5. Honda 1,4 milliona
6. Hyundai / Kia 451.000
7. Nissan 49.220
8. Mazda 24.000
9. Volkswagen 16.090
10. Tesla 15.000

Šta je sa pominjanim povlačenjem vozila marke BMW?

Statistike iz ovog segmenta ukazuju na to da je povučeno oko 13,36 miliona vozila širom sveta. To znači da je praktično svako treće vozilo koje je moralo nazad kod majstora, završavalo kod likova u Toyotinim radnim kombinezonima. Mega opoziv Toyote se odnosio na neophodnost popravke elektronskih sistema važnih za bezbednost.

Međutim, maločas pomenusmo BMW koji nije rangiran, što nas je začudilo. Proverili smo i došli do zaključka da su istražitelji u obzir uzimali samo marke koje povlače vozila zbog značajnih bezbednosnih rizika, dok su regulatorna tela klasifikovala rizik koji pogađa vozače vozila bavarske marke kao drastično blaži. Zato ih i nema na listi, odnosno, samo je 3.800 četvorotočkaša iz BMW-a, bilo suočeno s dovoljno ozbiljnom pretnjom da bi se na listi i našli. A to je baš malo automobila za poziciju u „top ten“.

AutoRepublika

(1323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Davno sam se valjano nasmejao kada sam u nekom servisu video skinutu turbinu, pitavsi od kog auta je, rekose mi od VW Golfa, mislim da je bila trojka, a turbina Garret „Made in Italy“. Toliko o made in DE. Naravno jos vise se promenilo u poslednjih 15god, Leoni i slicne fabrike su na nasem trzistu. I kablovi za BMW su made in Serbia.
Cinjenica je da se odrzava veoma visok nivo kontrole.
Puno komponenti nisu Made in DE, ali ipak oni diktiraju nivo kvaliteta.
Ide prica da je japanski auto proizveden u japanu, najbolji… Ali… Malo je toga

D_C

Japanski automobili proizvedeni u Japanu najčešće imaju problema sa korozijom, za šta se ne ide na opoziv.

Slavko

Slična situacija sa elektronikom u Italijanskim vozilima… Retko koja Alfa ili Lancia sa Bosch elektronikom nema problema! Tamo gde je Magnetti Marelli instalacija, nema pojave o problemu!

D_C

Inače, ovo je totalno bezvezno merilo kvaliteta. Ukoliko Toyota napravi opoziv Corolla, normalno da će svaki opoziv da pogodi ogroman broj vozila jer ih godišnje štancuju u ogromnom broju. I na taj način Land Rover ili Jaguar nikada neće biti na sličnom nivou. Sa druge strane, to što se auti opozivaju i potencijalne mane otklanjaju je za svaku pohvalu. Ja bih mnogo radije da kupim nov auto pa da ga opozivaju svake godine, nego da vozim auto sa falinkama jer je proizvođač uzeo pare i više ga nije briga.

moron

Nikada nisam bio opsednut zemljom porekla brenda. Niti mislim da „nemački“ ili „japanski“ brend nudi neki nadnaravni kvalitet.
Sve je to danas obična konfekcija, ma čiji brend da je u pitanju i ma koja zemlja u kojoj je vozilo proizvedeno.

xtrimi

U današnjem svetu globalizma, pitanje je šta je to „nemački“, „I talijanski“ „američki“ proizvod.
Skup delova to sigurno nije, jer kao što je rečno već
Sedišta iz Bosne kablovi iz Srbije, metal iz Kine, auspuh iz Rumunije itd.
Ali razvoj i kontrola kvaliteta iz Nemačke i eto. Ali ono što je bitno i kasnija kontrola se nastavlja kroz mrežu servisera i dilera, jer ne verujem da u fabrici shvate problem, pre je to da serviseri kukaju pa ovi naknadno smisle rešenje i popravljaju.

Don

Kako kad, kad je izašao bio novi Ceed,ja se našao u salonu da ga gledam, a pošto znam ljude , kažu mi da već ima opozive (tek bio stigao u Njemačku, možda dan-dva star na tržištu), i još se smiju.

moron

Slična je problematika. A Mercedes B klase odličan.
https://autoportal.hr/servis/t_v_report_pouzdanost_4_5_godisnjih_automobila/

TNT

Samo @Donu ne valja, ostalima je dobar 😀😀😀

Don

Možda i ja poludim pa će i meni biti dobar, de ga znaj. Tuv izvještajima vjerovati?ho,ho,ho. Jedino što ti kod polovnjaka valja jeste izvjestaj, savjet (kad si naumio neki model da kupiš) koji motor da uzmes i spisak najčešćih kvarova, pa sam odluci dal’ ti paše. Neko reče da bi radje auto sa opozivima, kad su isti u pitanju , onda je riječ o stvarima koje su opasne po život, znači loša konstrukcija ili kontrola kvalitete, i ti bi to radje? Strašno, koji mazohizam. S druge strane imaš Fiat, koji rijetko kad ima opozive (za razliku od Mercedesa koji mjesečno… Pročitaj više »

TNT

To za japanske standarde kvaliteta je važilo pre mnogo vremena, barem koliko ja znam. Danas niko na tržištu za recimo elektronske ploče neće da plati testiranje, i to iz dva razloga – skupo je (očigledan) ali i duže će se čekati isporuka (prikriven), pa se to ne isplati, a mi dobijemo to što dobijemo. A za one kojima crkavaju sijalice – uvek se pitam zašto se to dešava? Zašto na pojedinim automobilima iste stalno menjaš, a na nekim drugima ništa? Meni se odmah javlja pitanje – pa ako to ne umeju dobro da naprave (razvuku kablove, koriste kvalitetne kontakte i… Pročitaj više »

Don

Oš kupit?15 keka , ko za tebe.
Evo, neću te śebat. Časna pionirska!🤪🧐kad su italijani varali? 🤔 Nego, čujem da djetici uvode nova slova,32, pa više nije sjebat neg śebat. 🤪😤

TNT

Ako je to 15 u hiljadama dinara, daj odma 😀😀😀😀! Pa da častiš što sam te rešio bede!

moron

Koliko pljuje tu mečku, i 15.000 dinara je previše 🙂

Don

Uostalom , bar 25% svega toga je Made in Bosnia by Prevent. Koliko je on važan igrač , pokazuje činjenica da je svapski kartel (gamad VW, BMW i Mercedes ) se udružio da sjebe prevent. Izašla sad u javnost snimka od 50 sati dokaznog materijala. I nikom nista. Pravda tj sud to su oni.

Mikele

.ovna brate.