1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se najpoznatiji „hot rod“ u istoriji
Prodaje se najpoznatiji „hot rod“ u istoriji

Prodaje se najpoznatiji „hot rod“ u istoriji

404
1
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su izuzetno ponosni na svoju takozvanu „hot rod“ kulturu. Još od 1932. godine, kada je Ford debitovao s prvim pristupačnim V8 agregatom na svetu, snaga se polako počela otimati kontroli. Naravno, nisu svi mogli da priušte nove proizvode, pa se spomenuti Ford pokazao kao idealan polovnjak. Ne samo što ih je bilo „kao mrava“, čime su bili relativno jeftini za kupovinu i održavanje, već su tokom godina vlasnici počeli da ih modifikuju do te mere da je stvorena potpuno nova kultura.

Danas „hot rod“ zlatnog predratnog perioda može da košta i do iznosa koji krasi sedam cifara, a najpopularniji izbor je i dalje školjka Forda iz perioda 1932. do 1941. godine uz Chevroletov agregat.


Ispred nas je sada možda najpoznatiji „hot rod“ u istoriji. Reč je, po običaju, o Fordu iz 1932. godine, a naredne sedmice će se pojaviti na Mecum aukciji. Zašto je ovaj automobil koliko popularan? Pa veruje se da „hot rod“ automobili imaju kultni status upravo zbog njega i načina na koji je predstavljao trend pre više od šezdeset godina.

Njegova zvanična istorija počinje 1958. godine, kada ga je kupio čovek po imenu Tom Mekmulen. Nepoznato je ko je tačno bio vlasnik pre njega, ali je model pretrpeo određene modifikacije ranije. Primera radi, originalni V8 agregat zapremine 221 kubnog inča (3,6 litara) ja zamenjen sa onim iz Chevroleta zapremine 283 kubna inča (4,6 litara).

Mekmulen se dao na posao pa je svog ljubimca modifikovao ugradnjom novog V8 agregata zapremine 352 kubna inča (5,8 litara), opet proizvedenog od strane Chevroleta, a dodao je i kompresor. Za grafike se postarao kralj „crtanja na automobilima“ Ed „Big Dedi“ Rot. Pored značajno moćnijeg agregata, prednji deo Forda je spušten, farovi pomereni sa strane, a šoferšajba skraćena.

Automobil se prvi put pojavio u Hot Rod magazinu 1963. godine. Čitaocima i javnosti se toliko dopao da je brzo postao primer kako Ford iz 1932. godine, i generalno „hot rod“ vozilo, treba da izgleda. Mekmulen je nastavio da ga koristi kao svakodnevno prevozno sredstvo, a na kratko se oprobao i u amaterskom auto-moto sportu gde je dostigao maksimalnu brzinu od 267 km/h.

Ford se pojavio na naslovnicama nekoliko magazina narednih godina pre nego što je promenio vlasnika 1970. godine za sumu od 5.000 američkih dolara (oko 33.000 zelenih novčanica u današnjoj vrednosti novca). Mekmulen je preminuo u avionskoj nesreći 25 godina kasnije, ali je njegov proizvod nastavio da osvaja popularnost.

Najveći uspeh je bio treće mesto na uglednom Konkursu elegancije na Pebl Biču (Pebble Beach Concours d’Elegance) gde se organizuje predstavljanje ugledne klasike iz 2007. godine. Ford je i restauriran pre dvadesetak godina i tako doveden u isto stanje u kom je bio 1963. godine, a grafike su digitalno skenirane i ponovo naslikane.


Ovo je drugi put da će se velikan naći na aukciji. Sadašnji vlasnik Horhe Saragosa je pokušao da ga proda i prošle godine, ali nije bio zadovoljan najvećom ponudom koja je iznosila čak 700.000 američkih dolara. Dok neki kritikuju vlasnika da je precenio svog ljubimca, Saragosa kaže da zna šta poseduje pošto u svojoj kolekciji, takođe poseduje i najskuplji „hot rod“ u istoriji (Ford kupe iz 1936. godine).

AutoRepublika

(404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Za mene je So-Cal uvek uradio najlepse hot rods. Ciste linije i bez preterivanja sa grafikama.

comment image