1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Bešumni motocikl koji će da juri brže od 329 km/h
Bešumni motocikl koji će da juri brže od 329 km/h

Bešumni motocikl koji će da juri brže od 329 km/h

239
0
Podelite sa prijateljima:

Privredno društvo Voxan, koje je inače osnovala kompanija Venturi grupa, predstavilo je električni super-brzi motocikl Wattman. Međutim, premijera ovog dvotočkaša nikako ne nagoveštava, a kamoli da bi značila povratak Voxana među proizvođače serijskih verzija motocikala. Pre će biti da je ovo unikatni primerak izrađen sa samo jednim ciljem, a on se odnosi na postavljanje svetskog rekorda u pogledu najveće brzine koju je razvio električni motocikl.

Kako bi cilj bio dostignut, Venturi grupa je konstruisala posebno izdužen motocikl koji pride poseduje i mnoštvo aerodinamičkih dodataka, čak toliko da podseća na srednjevekovnog viteza u temeljno osmišljenom oklopnom odelu. Wattman pogoni permanentni magnetni motor koji razvija 270 kW (367 konjskih snaga), dok se energija crpi iz litijum-jonskog baterijskog pakovanja kapaciteta 15,9 kWh. Zanimljivo je da baterije mere 140 kilograma, odnosno skoro polovinu 300 kilograma teškog dvotočkaša.

Pored male težine, za postizanje svetskog rekorda, od ključnog značaja su i aerodinamičke karakteristike. To je razlog zbog kog su inženjeri odlučili za neobičan sistem hlađenja sa suvim ledom. Instalacija klasičnog hladnjaka u čeonoj zoni motocikla bi onemogućila aerodinamičan dizajn i doprinela potpuno suprotnom efektu.

Voxan Wattman

Dakle, umesto klasičnog rešenja, razvijen je tečni rashladni sistem za motor, koji se ni u najmanjoj meri ne oslanja na čeoni vetar, a koji funkcioniše tako što rashladna tečnost prolazi kroz sanduk sa suvim ledom koji je postavljen ispod sedišta. Na taj način je eliminisana potreba za korišćenjem rashladnog vazduha, a suvi led se ne otapa tako da se preobrati u vodu.

Wattman će verovatno biti iskorišćen kako bi bio provezen kroz kratku distancu, dovoljno dugu samo za postavljanje rekorda. U julu naredne godine bi Maks Bjađi trebalo da sedne na Voxan Wattman, a to će se dogoditi na slanom jezeru u Boliviji. Trenutni rekord u pogledu najbržeg kretanja električnog motocikla drži Japanc Ruji Curuta, koji se sa primerkom označenim sa Mobitec EV-02A kretao brzinom od 329 km/h.

U komapniji Venturi su ubeđeni da će postići brzinu kretanja od najmanje 330 km/h. Međutim, verovatno je da će biti moguće kretati se i znatno brže Wattmanom, Pneumatici koje je za ovu priliku razvio Michelin, tolerišu brzine do 350 km/h.

AutoRepublika

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments