1. Home
  2. Vesti
  3. Analiza: Nastavlja se dramatičan pad prodaje automobila u Italiji
Analiza: Nastavlja se dramatičan pad prodaje automobila u Italiji
0

Analiza: Nastavlja se dramatičan pad prodaje automobila u Italiji

230
0
Podelite sa prijateljima:

Italijansko tržište automobila ostvarilo je pad prodaje od 47% u maju, ali pokazuje znake oporavka u korak sa laganim izlaskom zemlje iz krize u vezi sa korona virusom.

Prodaja novih vozila na Apeninskom poluostrvu je i dalje daleko od onoga što je bilo prošle godine, ali je dobra vest da je pad prošlog meseca ipak bio značajno umereniji nego što je bio slučaj u aprilu.

Italijani su u maju kupili nešto više od 99.000 automobila, što je za 47% manje nego u maju 2019. godine. Pad prodaje kod kupaca koji su fizička lica iznosio je 37%, dok je kod pravnih lica procenat značajno veći i iznosi 57%.

Zaključno sa majem, u Italiji je ove godine isporučeno 451.000 novih automobila, što je rezultat za nešto više od 50% lošiji od prethodne godine.

Visokorangirani rukovodioci italijanski proizvođača automobila vrše pritisak na tamošnju vladu da pod hitno počne sa subvencionisanjem kupovine vozila, jer veruju da je to jedini način da se potrošači u ovom trenutku podstaknu da kupe novi četvorotočkaš.

Loše vesti za domaće proizvođače

Naravno, loša situacija sa one strane Jadranskog mora posebno se odrazila na tamošnje brendove. FCA alijansa beleži u maju 22.000 prodatih automobila (-57%), uz ukupno 110.000 isporučenih vozila zaključno sa prethodnim mesecom i pad prodaje od 52%.

Alfa Romeo je ostvario gotovo tragične rezultate, koji su samo so na ranu za ovaj posrnuli premijum brend. U Italiji su u maju dostavili svega 1.172 automobila (-50,15%), dok su za dosadašnji deo godine prodali svega  5.923 jedinice (-55%).

Maj je bio veoma loš i za Fiat (-60%), i ukupno su prodali 11.000 vozila. Zaključno sa prošlim mesecom Fiat je u Italiji prodao oko 71.000 automobila (-51%).

Slično je i sa Lancijom koja je svoje prisustvo svela samo na Apeninsko poluostrvo, te neuspeh na domaćem tržištu može imati katastrofalne posledice. Lancia je u maju u domicilnoj zemlji prodala 2.438 primeraka modela Ypsilon (-60%), dok je zaključno sa prethodnim mesecom ove godine dostavila 15.000 jedinica (-50%).

Ništa bolja situacija nije ni sa luksuznim brendom Maserati. Maserati je proteklog meseca na Apeninskom poluostrvu prodao 88 automobila (-55%), a u dosadašnjem delu godine ukupno 408 vozila (-55%).

Pomalo iznenađujuće Ferrari je u maju ostvario rast prodaje od 47%, i u Italiji je isporučio 47 četvorotočkaša. Ipak, ni to nije dovoljno da ukupan skor do sada bude pozitivan – jer su u prvih pet meseci ove godine prodali 198 automobila (-15%).

AutoRepublika

(230)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments