1. Home
  2. Vesti
  3. Kia sprema rivala za Citroen Ami
Kia sprema rivala za Citroen Ami
3

Kia sprema rivala za Citroen Ami

364
3
Podelite sa prijateljima:

Mada je to malo ko očekivao, Citroenov električni mališan Ami ustalasao je automobilsku industriju. Pre svega svojom cenom i originalni konceptom, a kako je pandemija virusa korona postavila pitanje upotrebe javnog prevoza, jasno je da će ovaj segment uskoro dobiti još novih takmaca. 

Prodaja Amija nedavno je startovala u Francuskoj i početna cena iznosi 6.000 evra. U razgovoru sa britanskim novinarima, jedan od visokih rukovodilaca brenda Kia u Evropi, Emilio Herera, potvrdio je da će ta marka ponuditi svoj pandan Citroenovom modelu.

„Na osnovu anketa urađenih posle epidemija korone u Kini, videli smo masovan prelaz sa javnog na privatni transport, odnosno povećanje upotrebe ličnih vozila. Pre pojave koronavirusa samo 34% ispitanika u Kini biralo je radije svoj automobil naspram javnog prevoza, nakon epidemije taj broj je značajno porastao, na čak 65%“, rekao je Herera.

Rukovodilac Kije naglasio je da veruje da bi danas građani Londona radije birali sopstveni automobil. „Sada smo u fazi razmatranja mikro automobila koji bi bio čisti EV, kao Ami. Mislimo da taj segment ima veliku perspektivu“, kazao je menadžer južnokorejskog proizvođača.

Herera je naglasio da bi se Kijin mikroautomobil mogao rentirati na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou, pa da bi takav pristup mogao izjednačiti cenu prevoza ovim vozilom sa onom kada se koriste usluge javnog prevoza.

Da najave gospodina Herere neće ostati bez rezultata govore i podaci od prošle godine kada je Hyundai grupacija potpisala ugovor sa kompanijom Canoo o razvoju platforme za mikro električne automobile. Ipak, ostaje pitanje da li će i Kia koristi ovu arhitekturu, mada ne vidimo razlog zašto ne bi upotrebljavala pomenutu platformu.

Emilio Herera naglašava da bi Kijin mali gradski EV bio globalni projekat, namenjen celom svetu, a ne samo evropskom tržištu. Rukovodilac korejske marke nije želeo da precizira kada bi se električni mališan mogao pojaviti na tržištu, ali ostrvski mediji veruju da će premijera biti 2021. godine, dok će se sa isporukom prvih primeraka početi godinu dana kasnije.

AutoRepublika 

(364)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Ami je postao baš poželjan. Možda ne toliko u siromašnoj Srbiji ali bi za te pare mnogi i kod nas razmislili.

A evo i linka ka potencijalnom Kijinom odgovoru https://www.autoexpress.co.uk/news/352335/kia-plans-small-electric-car-rival-citroen-ami

BB

Najljepši u trenutnoj Kijinoj gami 😉

spird@mts.rs

Izvanredna ideja za DRUGI automobil, jedva čekada se može kupiti u srbiji