1. Home
  2. Industrija
  3. EU sprema paket pomoći za automobilsku industriju, poseban akcenat na električnim automobilima
EU sprema paket pomoći za automobilsku industriju, poseban akcenat na električnim automobilima
1

EU sprema paket pomoći za automobilsku industriju, poseban akcenat na električnim automobilima

112
1
Podelite sa prijateljima:

Evropska komisija razmatra paket pomoći u vidu finansijskog stimulusa u vrednosti od čak 100 milijardi evra za čitavu automobilsku industriju, od čega bi se oko 20 milijardi evra odnosilo na vozila sa alternativnim pogonima.

Nemački Sueddeutsche Zeitung prenosi da su razgovori uveliko u toku, ali da još uvek nema detaljnih informacija. Posebno se vode pregovori u vezi sa definisanjem pojma „čistog“ odnosno „zelenog“ automobila. Navodno, nemačka vlada želi da se u paket mera uvede stimulacija za kupovinu vozila koja emituju do 140 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru.

Ukoliko je takav zahtev zaista i istina, onda je to strašno licemerstvo, jer je EU već propisala graničnu vrednost za flotnu emisiju štetnih gasova pd 95 grama po pređenom kilometru, a ove norme stupaju na snagu naredne godine.

Stef Kornelis, iz lobističke grupe Transport & Enviroment, nazvao je ovakav predlog Nemaca „potpuno neprihvatljivim“. Kritike stižu i sa drugih strana, a navodi se da bi ovakvo stimulisanje kupovine vozila sa većom emisijom odmoglo proizvođačima da dostignu zadate ciljeve.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel, rekla je da bilo koji paket mera koji se usvoji mora biti „dobar za klimu“. Sličnog mišljenja je i Ursula fon der Lajen šefica Evropske komisije. „Ako ćemo da se zadužimo i ostavimo te dugove našoj deci, onda moramo iskoristiti taj novac da investiramo u budućnost i da smanjim naš pritisak na klimu“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Stoga se već govori da će predviđeni paket mera biti mahom opredeljen ka električnim automobilima. Tako bi trebalo da se odvoji čak 20 milijardi evra za subvencionisanje kupovine EV modela, dok će biti stvoren fond sa 40 do 60 milijardi evra koji bi trebalo da pomogne dalji razvoj ove tehnologije.

No, to nije sve što se tiče mera u vezi sa vozilima koja imaju nulta emisiju štetnih gasova. Tako EU planira da značajno poboljša infrastrukturu za punjenje baterijskih automobila, pa bi do 2025. godine u zemljama Unije trebalo da bude 2 miliona punjača.

Osim toga, plan je da se uspostavi osnova za ukidanje PDV-a za kupovinu svih električnih automobila na teritoriji EU, što bi bio dodatni impuls zahuktavanju prodaje EV modela.

Više informacija o novom Maršalovom planu biće predstavljeno 27. maja.

AutoRepublika 

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, eto ga novi udar na SUS … Pa se ti bori u toj „fer tržišnoj utakmici“, koja je očito nameštena za EV …