1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se Audi V8 (1990.) sa samo 218 km na satu
Prodaje se Audi V8 (1990.) sa samo 218 km na satu

Prodaje se Audi V8 (1990.) sa samo 218 km na satu

5.39K
0
Podelite sa prijateljima:

Iako ga gotovo nikada nećete pronaći u istorijskim knjigama kao model koji je izmenio kompaniju, Audijev model V8 (ili kako je bio poznat pod kodnom oznakom Typ 4C) je bio izuzetno bitan za Volkswagenovu premijum diviziju. Kada je ovaj model debitovao davne 1988. godine, nemački proizvođač vozila je po prvi put posedovao model koji bi konkurisao najskupljim limuzinama kao što su Mercedes S Klase i BMW Serije 7.

Takođe, to je bio prvi Audi s agregatom koji razigrava klipove u osam cilindara i prvi sa čuvenim Quattro pogonom na sva četiri točka, i to preko automatske transmisije.

Jedan s(p)retnik će sada uspeti da postane vlasnik takvog modela iz 1990. godine sa samo 218 km na satu.

Na sajtu firme Bourguignon iz Holandije je osvanuo oglas na kojem stoji da je automobil originalno kupljen u Belgiji i da je u prvih 16 godina prevalio svega 157 kilometara. Kod trenutnog vlasnika se nalazi od 2016. godine i od tada je prešao samo još dodatnih 61 km, pa tako ne iznenađuje što ovaj V8 izgleda kao da je juče napustio fabriku.

Za doba u kom se sklapao, V8 je bio izuzetno napredan automobil i od opreme je imao sve šta se poželeti može u jednom tako skupocenom proizvodu, ali bez nekih opcija koje bi danas bile nezamislive. Primera radi, automobilu nedostaju audio sistem i vazdušni jastuk za vozača zato što originalni vlasnik nije želeo da ih doplati prilikom kupovine.

Ispod haube se krije 3,6-litarski agregat koji razvija 247 konjskih snaga i 340 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Iako je Audi nudio i petostepeni manuelni menjač, ovaj konkretan (a ne „korektan“ kako je u žurbi ostavio u tekstu naš Amerikanac Tomasović – smajli) primerak prenosi snagu na sva četiri točka preko četverostepene automatske transmisije.

Prema fabričkim brojevima, ubrzanje do 100 km/h iznosi 9,9 sekundi dok je maksimalna brzina 232 km/h. Radi poređenja, da je V8 napustio fabriku sa manuelnim menjačem, do 100 km/h bi bio za 2,3 sekunde brži dok bi maksimalna brzina bila limitirana na 244 km/h.

Krajem 1991. godine Audi je debitovao s novim V8 motor zapremine 4,2 litre.

Iako je Audi proizveo preko 21.000 jedinica tokom pet godina proizvodnje, pre nego što ga je zamenio model A8, pronaći jednog od njih u tako dobrom stanju, jeste nemoguća misija u današnja vremena. To zna i firma iz Holandije pa je tako na ovaj konkretan primerak nalepila cenu od čak 74.950 evra.

AutoRepublika

(5394)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments