1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Toyota Mega Cruiser slavi 25. rođendan
Toyota Mega Cruiser slavi 25. rođendan

Toyota Mega Cruiser slavi 25. rođendan

2.50K
0
Podelite sa prijateljima:

Ako vam se čini da je kockasti Hummer H1 nekako previše “američki” za vaš ukus, evo alternative iz Japana. Toyota je 1995. godine lansirala Mega Cruiser, što znači da ovaj “mega mačo” puni četvrt veka, ovog leta Gospodnjeg.

Osoblje engleske filijale japanskog proizvođača Toyote je posebno radosno kada se priseti da je azijska firma premijerno prikazala spektakularni terenac 4×4 Mega Cruiser, pre tačno 25 godina. Vozilo poseduje vojne korene i podseća na pomenuti američki Hummer H1.

Civilna verzija je prodata u ograničenoj seriji od samo 100 primeraka, tokom 1996. godine. Vozilo je dugo pet metara, široko je 2,2 metra dok se po visini može takmičiti s košarkaškim centrima, s obzirom na činjenicu da doseže do tačke od 2,1 metra. Najniža tačka podvozja je udaljena od tla celih 420 milimetara.

Mamutska veličina terenca se odrazila i na ukupnu masu vozila. Gorostas meri ukupno 2.850 kilograma i može poneti teret od dodatnih 750 “kila”, plus šest osoba. Što se mehaničkih rešenja tiče, treba reći da ga pokreće turbodizel motor zapremine 4,1 litar. Kuriozitet je da svi ti kubni centimetri “razbacani” na svega četiri cilindra, što garantuje trajnost sklopa. Prenos snage se vrši na sva četiri točka preko četvorostepenog automatskog menjača. Pomenuta sila je ograničena na “kamionskih” 150 konjskih snaga.

U japanskoj armiji služe primerci koje krasi više karoserijskih izvođenja. Pešadija bi mogla biti prevožena u verziji s otvorenim krovom, dok su isporučene i “komunalne” ali i standardne verzije, kao i one koje poseduju obruč upravljača na strani koja godi Ostrvljanima. Cena po kojoj je prodavana Toyota Mega Cruiser predstavlja ekvivalent nešto veće sume od današnjih 83.000 evra.

AutoRepublika

(2495)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments