1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Zašto je Jeep Wrangler YJ morao da zameni popularni CJ?
Zanimljivost dana: Zašto je Jeep Wrangler YJ morao da zameni popularni CJ?

Zanimljivost dana: Zašto je Jeep Wrangler YJ morao da zameni popularni CJ?

668
2
Podelite sa prijateljima:

U američkoj automobilskoj industriji postoji nepisano pravilo da svaki automobil „mora“ da bude osvežen na svake tri godine, uz novu generaciju na svakih šest godina. Ovaj trend nije uvek poštovan i oni popularniji modeli često umeju da opstanu duže, dok oni koje publika ignoriše često debituju ranije da bi skrenuli pažnju na sebe. Jedan od izuzetaka od takvog pravila je brend Jeep.

Ako pogledamo kultni model kompanije, kao što je raniji CJ i današnji Wrangler, njihov stil se nije mnogo izmenio u poređenju sa legendarnim pretkom iz Drugog svetskog rata.

Ali kada je vlasnik kompanije American Motors Corporation (AMC) odlučio da penzioniše CJ nakon 1986. godine, verni kupci Jeepa su imali samo kritike i najavili da je završen bitan deo američke istorije. Zamena za CJ je bio model Wrangler YJ, sa određenim sličnim linijama, ali i detaljima kao što su kockasti farovi i manja maska hladnjaka koja se nije dopala gotovo nikome. To je ujedno razlog zašto naredna generacija, kao i svaka kasnija, pruža ovalne farove popularnog terenca.

Ali zašto se AMC odlučio na tako radikalni potez? CJ je, ipak, bio izuzetno popularan u javnosti i bio jedan od retkih profitabilnih modela firme u vreme kada je AMC prolazio kroz veliku krizu. Pa situacija nije bila toliko crno-bela i potrebno je spomenuti da je CJ bio jedan od prvih modela u automobilskoj industriji gde je proizvođač morao da plati poveće sume novca povređenim vlasnicima nakon što bi terenac završavao na krovu u krivinama.

Prema zvaničnim podacima iz 1981. godine, AMC je izgubio oko devet miliona američkih dolara u proteklih osam godina nakon izgubljenih sudskih sporova u kojima je bio tužena strana, a da bi zatim usledio i izveštaj instituta za bezbednost, u kom je stajalo da CJ ima velike šanse da se prevrne čak i pri nižim brzinama kretanja.

Proizvođač se pokušao „izvući“ s objašnjenjem da njegov velikan nije napravljen za vožnju na asfaltu pa samim tim se i ne može jednako ponašati na putu kao tradicionalni porodični automobili. AMC je tvrdio da je originalna zamisao celog Jeep brenda bila da posluži kao vozilo na farmi i da vlasnici sami sebe dovode u rizik vožnjom pri većim brzinama na autoputu.

Nakon spomenutog izveštaja, tužbe su stizale sa svih strana i kada proizvodnja bude okončana AMC će imati ukupan trošak od preko dve milijarde dolara. Razmatrana je i opcija da vlada natera kompaniju da povuče sve sporne modele s ulica, ali je AMC i dalje važio za bitnog člana američke ekonomije i čak proizvodio tenkove za vojsku.

Iz tog razloga, opoziv se nije desio pa je AMC-u dozvoljeno da vlasnicima pošalje pisma u kojima se navodi da se „CJ ponaša drugačije na asfaltu u poređenju sa tradicionalnim automobilima“.

To je takođe označilo da je novi Wrangler YJ morao da ispravi sve greške CJ-a i da popravi imidž cele marke. Dok je novitet imao jednako međuosovinsko rastojanje, Wrangler je takođe bio niži i širi, čime su šanse za prevrtanjem u krivinama bile dosta niže.

AMC se takođe postarao da svima bude jasno da je Wrangler potpuno novi model koji nema nikakve veze s CJ-om. Ovaj potez je očigledno dao rezultate pošto je prodaja eksplodirala, a velike zasluge idu i zbog omogućene civilizovanije vožnje na asfaltu, kao i većim prostorom na zadnjim sedištima.

AMC nažalost nije mogao da uživa u tom uspehu pošto je poslovao samo do 1987. godine. Tada ga je kupila Chrysler korporacija i brzo ugasila, s izuzetkom marke Jeep koja i danas na brojnim tržištima uživa ogromnu popularnost.

Zoran Tomasović

(668)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Lepo. Jeep Cherokee XJ,4×4 ikona iz 1984 zauzima specijalno mesto i ima ogroman uticaj na zbivanja u svetu terenaca i citavom auto-svetu .Nastao je pod AMC upravom ,a i ogromnim uticajem tadasnjeg partnera Renaulta .Za mene LEGENDA i vise od toga.

D_C

Harry Metcalfe, osnivac Britanskog ‘Evo’ casopisa ima izuzetnu kolekciju automobila koje opisuje na svom Youtube kanalu ‘Harry’s garage’. Do skoro je posedovao izmedju ostalih i Pagani Zondu. Njegov poslednji video je upravo o Jeep Cherokee XJ: https://www.youtube.com/watch?v=wAOgBT10lfc