1. Home
  2. Vesti
  3. Preminuo dizajner originalnog Forda Mustanga
Preminuo dizajner originalnog Forda Mustanga
0

Preminuo dizajner originalnog Forda Mustanga

382
0
Podelite sa prijateljima:

U bogatoj istoriji automobilske industrije Ford Mustang je jedan od onih proizvoda koji je prepoznatljiv na prvi pogled. Bez obzira da li ga voleli ili ne, kombinacija dugačke haube i kratkog prtljažnika, „čistih“ linija i bogatog izbora standardne i opcione opreme je učinila ovaj automobil pobednikom od prvog dana, a njegova karijera traje do današnjeg dana sa preko deset miliona prodatih jedinica.

Znajući sve to, mnogi će biti iznenađeni kada im kažemo da je Mustang originalno planiran kao sportski dvosed i da se generalna ideja menjala nekoliko puta pre nego što je jedan čovek pokazao svoje crteže. Njegovo ime je Gejl Halderman i nažalost, preminuo je 29. aprila u američkoj saveznoj državi Ohajo.

Halderman je imao 87 godina, i sve do nedavno je bio izuzetno aktivan među ljubiteljima četvorotočkaša gde se isticao na skupovima omiljenog američkog automobila. On je, ujedno, bio poslednja živa osoba iz programa Mustanga, nakon što je „otac“ ovog automobila Li Ajakoka preminuo prošle godine.


Ovaj legendarni dizajner je proveo svoju čitavu karijeru koja je potrajala 40 godina, u istoj firmi, mada se njegova pozicija nekoliko puta menjala unutar same kompanije.

Nakon relativno kratkog perioda u luksuznoj Lincoln-Mercury diviziji, Halderman je prešao u najveću Fordovu diviziju i postao jedan od tri dizajnera u razvoju Mustanga. Celokupni posao je nadgledao glavni dizajner Džo Oros, a njegov tim su činili Dejvid Aš, Džon Foster i spomenuti Halderman.

U vreme kada je Halderman stigao u tim, Aš je već kompletirao rani prototip model od gline, ali je on bio izuzetno kockast i nije se dopao gotovo nikome u dizajnerskom timu. U tom periodu Oros je zadao zadatak svim stilistima da mu narednog dana pokažu nekoliko crteža kako bi u teoriji novitet (tada poznat kao Cougar) trebao izgledati.

U jednom intervjuu, Halderman je rekao da je kompletirao pet crteža i da je jedan od njih (sa druge fotografije) izabran kao pobednik. Od tog momenta tim je imao generalnu ideju kako novi model mora da izgleda. To znači da iako Halderman nije samostalno osmislio izgled celokupnog Mustanga, njegov crtež je bio onaj koji je zaslužan za osnovu svakog budućeg stila. Zanimljiv je i podatak da je automobil pretrpeo čak 78 dizajnerskih izmena tokom tri godine razvoja.


Halderman je kasnije dizajnirao i veoma popularni Ford LTD za 1965. godinu, zatim novu generaciju Mustanga šest godina kasnije, a tokom osamdesetih godina prošlog veka je uglavnom radio za premijum diviziju Lincoln. Njegove najpoznatije kreacije iz tog perioda su modeli Continental i Mark VI i VIII.

Penzionisao se 1994. godine i od tada je bio čest gost na skupovina Fordove klasike.

AutoRepublika

(382)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments