1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Puma ST stiže ove godine
Ford Puma ST stiže ove godine
3

Ford Puma ST stiže ove godine

183
3
Podelite sa prijateljima:

Performantno izdanje Fordovog krosovera trebalo bi da bude zvanično predstavljeno do kraja tekuće godine. 

Američka marka potvrdila je da će premijera biti održana tokom ove godine. Puma je najavljivana kao jedan od najbitnijih modela Forda u Evropi, te ne čudi želja Amerikanaca da joj podare i hot varijantu. Šta više Puma će biti tek treći model Forda na Starom kontinentu koji će moći da se pohvali sufiksom ST.

Očekuje se da će Puma ST preuzeti pogonsku jedinicu od Fieste ST. U pitanju je 1,5-litarski turbo trocilindraš koji kod hedžbeka isporučuje 200 ks i 290 Nm. Kako kažu prve informacije, Ford nema nameru (za sada) da upari ovaj motor sa blagim hibridnim sistemom. Kao i kod heždbeka, snaga bi na prednje točkove trebalo da se prenosi putem šestostepenog manuelnog menjača.

Fiesta ST opremljena ovim agregatom u stanju je da ubrza do 100 km/h za 6,7 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na nešto više od 230 km/h. Kako je Puma viša od Fieste, očekuje se i da performanse u skladu sa tim budu nešto lošije.

Što se tiče vizuelnih promena, one će mahom biti u skladu sa hot epitetom koji nosi Puma ST. Dakle, tu su prednji spliter, zadnji spojler, dok smo na opitnim prototipima mogli videti i dvostruke završetke izduvnih cevi. U kabini ne bi trebalo da bude ogromnih izmena, s tim da će se umesto standardnih sedišta vozač i suvozač moći da smeste u prestižne Recaro „fotelje“.

Ford kao glavnog rivala za Pumu ST navodi Hyundaijevu Konu N, dok se očekuje da bi potentni „američki kuguar“ trebalo da bude u stanju da odbije ponekog kupca i prestižnijem Audiju SQ2.

AutoRepublika 

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kako se Fordu isplati da u ponudi ima dva 1,5 Ecoboosta, odnosno, sa 3 cilindra, 1.497 ccm (Focus, Kuga, … ) i sa 4 cilindra, 1.499 ccm ( Mondeo, S-Max, Galaxy … ), pri čemu se rasponi snage ta dva motora u bitnome delu i preklapaju ?

Vladimir

Ford je izbacio iz upotrebe u svim modelima cetvorocilindricni 1.5 ecoboost nakon uvodjenja novog 1.5 ecoboost sa tri cilindra, pri cemu trocilindricni nije zamenio cetvorocilindricni u mondeo c maxu i dr., vec ti modeli u ponudi nemaju vise ovaj benzinski agregat, za razliku od novog focusa i nove kuge

moron

Hvala, ali, ne razumem baš „politiku“ kuće. S-max/Galaxy dobijaju hibrid (koji se već nudi u Mondeu), dobili su 8AT umesto 6AT, dobili su i savremene 2,0 dizele (do 240 ks), dakle, osvežena im je motorizacija, a „ostavljen“ im je „zastareli“ 1,5 Ecoboost u varijanti sa 4 cilindra (koji ispunjava Euro 6.2), a „nisu im dali“ 1,5 sa 3 cilindra (koji je takodje Euro 6.2 )?