1. Home
  2. Vesti
  3. Bez naredne generacije modela Ford Focus RS
Bez naredne generacije modela Ford Focus RS
0

Bez naredne generacije modela Ford Focus RS

108
0
Podelite sa prijateljima:

Performanse su uvek imale veliki značaj za Ford. Još Henri Ford je stekao ime za sebe, upravo u uličnoj trci protiv jednog od prvih profesionalnih trkača u istoriji, Aleksandra Vintona (o tome drugi put u sekciji „zanimljivosti dana“), a američki gigant se takmičio i pobedio u gotovo svakoj formi auto-moto sporta.

Uspesi sa staza su često bivali preneti i na serijske modele, ali kako stvari sada stoje, aktuelna generacija modela Focus neće dobiti legendarnu RS oznaku.

Ford je nudio takvu opciju uz prve tri generacije kompakta, a posebnu pažnju je privukla ona poslednja koja je brzo postala globalni model. Focus Mk4 je debitovao pre dve godine i trenutno se može naručiti i u sportskoj ST verziji sa 2,3-litarskim motorom i 280 konjskih snaga.

Očekivanja su bila da bi se sa RS verzijom, snaga podigla negde na nivo između 350 i 400 „konja“, pre svega zahvaljujući većem turbo kompresoru i dodatnom električnom motoru. Nadanja su polagana i u aplikaciju sistema pogona na sva četiri točka.

Spominju se dva velika razloga kao ključna, to jest ona koja su najviše doprinela odluci da svet ne vidi jedan od omiljenih „hot hečeva“. Prvi od njih je emisija štetnih gasova u Evropi. Brojka je limitirana na samo 95 g/km isparenja ugljen-dioksida za 2021. godinu, dok bi u protivnom, firme morale da plaćaju poveće kazne.

Podizanje snage već postojećeg 2,3-litarskog benzinca bi stavilo Ford u, ne baš sjajnu situaciju, i pitanje je da li bi uopšte profit i bio ostvaren na Focusu RS. Drugi razlog leži u trenutnoj epidemiji virusa korone, zbog koje je prodaja novih automobila opala, a mnoge fabrike su još uvek zatvorene.

Ford očekuje gubitke od preko 600 miliona američkih dolara ove godine, pa je budžet za sve specijalne verzije iznenada nestao. Ono što je u celoj priči pozitivno jeste to što razvoj modela Puma ST ide po planu i što bi trebalo da bude predstavljen do kraja godine.

AutoRepublika

(108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments