1. Home
  2. Zelene strane
  3. Audi spremio četiri platforme za električne automobile
Audi spremio četiri platforme za električne automobile
0

Audi spremio četiri platforme za električne automobile

247
0
Podelite sa prijateljima:

Audi je potvrdio planove za celokupnu paletu eletričnih četvorotočkaša koje će nuditi u budućnosti. Dodatno, modularna platforma MEB, koju koriste ostale marke koje posluju u sastavu Volkswagen grupacije, nije limitirana prema inženjerima, pa će tako četiri različite arhitekture će biti korišćene kao temelj za buduće baterijske modele Audija!

Do sada, samo je modularna MLB Evo platforma iskorišćena. Ona je zajednička, kako za benzinske tako i za dizel modele, uključujući i super prestižne krosovore Bentley Bentayga i Lamborghini Urus. Na nju su postavljeni električni krosoveri Audi e-tron i e-tron Sportback.

Dodatno, eksperti iz Ingolštata pominju J1 platformu, razvijenu u saradnji s Porscheom, a upravo je ona iskorišćena kao temelj električnog sedana Taycan. Kasnije će na nju biti postavljen i, u osnovi njemu blizanački Audi e-tron GT (naslovna fotografija), koji je u formi konceptnog automobila predstavljen pre nekih godinu i po dana.

Audi će povrh toga lansirati i proizvodnju kompaktnih električnih vozila, a za takve automobile će iskoristiti MEB arhitekturu, na koji način će iskazati rodbinske veze s modelima iz ID serije Volkswagena, kao i sa modelima: Škoda Enyaq i Cupra Tavascan (krosoveri), Seat el-Born (hedžbek).

Konceptualni Audi Q4 e-tron

Prvorođeni model na struju iz tog segmenta ponude Audija će biti Q4 e-tron, uz početak serijske proizvodnje zakazan za neki trenutak unutar narednih 12 meseci.

Naposletku, četvrta platforma koja će biti korišćena nosi skraćeni naziv PPE (Premium Platform Electric). Ranije se mislilo da će Taycan biti postavljen na istoj. Kao što je bio slučaj i sa J1 arhitekturom, inženjeri obe marke će biti uključeni u razvoj PPE sistema. Na toj arhitekturi će ležati putnički automobili iz viših segmenata i krosoveri. Njihovo predstavljanje se očekuje u narednih par godina.

AutoRepublika

(247)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments