1. Home
  2. Vesti
  3. BMW priprema „vodonični“ X5 uz Toyotinu asistenciju za 2022.
BMW priprema „vodonični“ X5 uz Toyotinu asistenciju za 2022.
0

BMW priprema „vodonični“ X5 uz Toyotinu asistenciju za 2022.

273
0
Podelite sa prijateljima:

X5 s gorivnim ćelijama, nazvan „BMW i Hydrogen Next“, biće lansiran u maloj seriji.

Bavarska marka odavno koketira s idejom o vodoničnom pogonu, a sredinom 2000-ih je čak testirana serija 7 tog tipa, u kojoj je autor ovih redova imao prilike da se provoza. Isto će sada biti urađeno s aktuelnom generacijom X5, a ovaj luksuzni SUV srednje veličine će iznedriti „vodonični“ derivat u ograničnom izdanju 2022., koji će zapravo poslužiti kao testna laboratorija. i Hydrogen Next je imao svoju prethodnicu na Salonu automobila u Frankfurtu, a BMW je sada voljan da podeli više informacija vezanih za ovaj alternativno pogonjeni X5.

Kada je o snazi reč, totalna konjica, uključujući i „vatrenu moć“ koja dolazi iz novorazvijenog električnog pogona iz iX3, biće respektabilne 374 ks. Sistem gorivnih ćelija samostalno generiše 170 konja, kao rezultat hemijske reakcije između vodonika i kiseonika iz atmosferskog vazduha, s tim što proizvod „sagorevanja“ dolazi u vidu H2O isparenja.

Tu su rezervoari pod pritiskom od 700 bara, gde svaki sadrži šest kilograma vodonika, koji se može dopuniti za 3-4 minuta, baš kao i u slučaju benzina ili dizela.

Dok će i Hydrogen Next baziran na X5, koji na scenu stupa 2022., biti pilot projekat, BMW namerava da tehnologiju gorivnih ćelija učini dostupnom za tržište. Serijski model bi trebalo da pristigne posle 2025. ukoliko potražnja za njim bude dovoljna a tržišni uslovi to dozvole. Toyota, koja je daleko odmakla u ovoj tehnologiji, uključena je u projekat, tako da ove dve kompanije sarađuju na razvoju pogonskih sistema baziranih na gorivnim ćelijama, kao i proširivim, modularnim komponentama za vodonične gorivne ćelije za automobile od 2013.

Japanska marka u prodaji ima model na ovaj pogon već izvesno vreme, s obzirom na to da je Mirai lansiran 2015., a ulazi u drugu generaciju krajem ove godine.

Glasine kažu da je BMW zainteresovan za kreiranje vodonično-električnog X7, ali je prerano o tome govoriti jer nemačka marka smatra da trenutni uslovi nisu pogodni za proizvodnju serijski automobil s gorivnim ćelijama.

AutoRepublika

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments