1. Home
  2. Vesti
  3. Kina je nadvisila Nemačku po broju izvezenih automobila
Kina je nadvisila Nemačku po broju izvezenih automobila
4

Kina je nadvisila Nemačku po broju izvezenih automobila

4.84K
4
Podelite sa prijateljima:

Kada se analizira broj izvezenih automobila iz jedne države u periodu od jedne kalendarske godine, zaključuje se da je Kina već pretekla Nemačku, a uskoro bi trebalo da „padne“ i Japan, na koji način bi „zemlja proleterska“ postala vodeća po ovom parametru, i to u globalnim razmerama.

Ovo je samo još jedan jasan pokazatelj velikog uspona automobilske industrije Kine. Pored dominacije u oblasti proizvodnje baterija i automobilskih komponenti, Kina je uvećala i broj izvezenih automobila u 2022. godini i to za čak 54% u poređenju sa 2021. (a za 120% ako se analizira samo izvoz elektromobila). Ukupno je 3,11 miliona automobila sklopljenih u Kini prodato širom sveta, pošto je Nemačka po ovom pitanju zaostala s isporučenih „samo“ 2,61 miliona četvorotočkaša u prošloj godini, uz rast od 10%. Baš ubedljivo od strane Azijata!

Kako rekosmo, od Kine je po ovom pitanju bolji još jedino Japan. Kolege koje su od nas malo dalje na istok od Kineza, uspeli su da montiraju u svojoj zemlji, a potom i da izvezu, čak 3,2 miliona vozila u prvih jedanaest meseci protekle godine, preneo je francuski poslovni magazin Les Echos. Ako se u obzir uzme brzina rasta kineskog, kao najvećeg tržišta novih automobila na svetu, razborito je očekivati da u aktuelnoj godini Kinezi u ovoj oblasti premaše i Japance.

Ono što je verovatno najmanje jednako fascinantno skriva se u podatku da je od ukupnog broja sklopljenih automobila, na izvozna tržišta otišlo samo 11,5%, kada pričamo o kineskoj industriji razvoja četvorotočkaša. Kod nas je nedavno najavljeno otvaranje profitnog centra koji bi se bavio plasmanom vozila marke Chery, dok je od prošle godine dostupan postao i MG, kao još jedan kineski brend. Na zapadu kontinenta, MG na primer (ali i ostale kineske marke) nastupaju s nižim cenama u odnosu na one koje guraju etablirani brendovi.

Evropske proizvođače tek očekuje pakao koji im spremaju kineske kolege, a žustru cenovnu i svaku drugu konkurenciju, tek će podstaći najavljen proboj kompanija kao što su BYD i još neke poreklom iz Azije.

AutoRepublika

(4835)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Savremeni Kinezi su prijatno iznenađenje, kad vidiš njihov kvalitet završne obrade tek tad ti postane jasno koliko su Evropljani u međuvremenu popustili tamo gdje su nekada bili najjači…

Kamo sreće da smo liberalniji prema uvozu njihovih automobila…

TheStig

Balkan u žalosti. Uskoro vw neće moći prodati ni rešo, a kamoli automobil. Ovi svi što se išćuđavaju Kinezima ili il potcjenjuju. Skoknite nekad do Kine da vidite kako prave zemlje prosperiraju. Tamo je napraviti auto kao kod nas otvoriti market.

Bungi

Kina i Indija će preplaviti svijet svojim proizvodima što je i razumljivo obzirom na veličinu njihove populacije i ekonomski potencijal.

Sarapa

A nemaju pileće nogice……