1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volkswagenov softverski pakao sa modelom ID.3
Volkswagenov softverski pakao sa modelom ID.3
4

Volkswagenov softverski pakao sa modelom ID.3

347
4
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač prolazi kroz težak period u vezi sa ažuriranjem softvera za dugoočekivani ID.3.

Koren čitavog problema navodno je previše brzo razvijen osnovni program koji očigledno ima niz nedostataka. Zvanični podaci Volkswagena upućuju na to da proizvodnja modela ID.3 ide regularno, s tim da će svim modeli proći kroz softversko ažuriranje pre nego što budu isporučeni kupcima.

Međutim, u nemačkim medijima javile su se glasine da je situacija daleko teža od onoga što VW zvanično tvrdi. Priča se da nema dovoljno programera koji rade na tome da se isprave mane softvera, kao i da je iz kompanije otišao niz menadžera koji su radili upravo na ovom poslu.

Prema ranijim najavama nemački gigant trebalo bi da počne sa isporukom prvih primeraka modela ID.3 na leto, no ako su izveštaji koji su se pojavili u medijima makar delimično istiniti teško je da će prvi kupci dobiti svoje električne ljubimce na vreme.

Ono što bi možda moglo da pomogne Volkswagenu u celoj ovoj situaciji jeste epidemija korona virusa koja bi mu mogla „kupiti“ još nešto više vremena za rešavanje problema sa softverom.

Ne tako davno, Herbert Dis, prvi čovek nemačkog brenda, govorio je da će upravo softver i masovna proizvodnja biti okosnice njihovog EV programa, i da će im to dati prednost nad drugim markama u ovom segmentu.

AutoRepublika 

(347)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ova protivrečnost izjava zvaničnika VW-a i faktičkog stanja mi deluje nekako veoma blisko, kao da je i sam svaki dan iznova i iznova tako nešto proživljavam …

TNT

Meni se čini da VW nema nameru da se odrekne dizela u narednom periodu, a da se trudi da „zvanično” podržava elektrifikaciju. Rado bi oni da plasiraju električni automobil, ali eto sada je bezobrazan softver u pitanju, koji takav gigant ne može da reši. A novac za razvoj „ponovo čistog” dizela imaju. Pretpostavljam da će pomoć vlada zbog Covid19 daleko premašiti kazne koje su plaćali oko dizelgejta, uvođenje oštrijih normi vezano za izduvne gasove će se naravno prolongirati, pa eto njih ponovo na zelenoj grani. Svima nam je jasno izgleda da smo svo vreme pogrešno vaspitavani i da i sami… Pročitaj više »

Don

Stara vijest, pričali smo o tome. To je taj čuveni švapski inžinjering, šlamperaj. I šta nas briga za vw? Honda ima bolji proizvod onome ko hoće to , za iste pare, spreman već sada pa nema članaka o njoj.
Vw treba služiti samo za sprdanje, ruganje…

BojanNeki

Menadžeri uglavnom olako shvataju programiranje odnosno pravljenje softvera te su skloni davanju raznih nerealnih procena. Još ukoliko su najurili glavne arhitekte softvera za ID.3 to bi moglo da znači pravljenje svega od početka, jer programerima je uvek lakše i brže da pišu novo nego da troše vreme na logiku nekih koji više nisu prisutni. a onda se tu ne slaže hardver i sl. Sa druge strane programeri su postali i razmaženi, a mogu i da biraju, te im ne pada na pamet da padnu pod takav pritisak ni za kakav novac. Greškom u brzopleto napisanom i slabo testiranom kodu mogu… Pročitaj više »