1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kad s Teslinog na Bugattijev dizajnerski jezik prevedeš kamion…
Kad s Teslinog na Bugattijev dizajnerski jezik prevedeš kamion…
3

Kad s Teslinog na Bugattijev dizajnerski jezik prevedeš kamion…

411
3
Podelite sa prijateljima:

Rezultat je spektakularan

Za marku Bugatti, koja posluje u sastavu Volkswagen grupe, nije stran trend elektrifikacije u automobilskoj industriji. Dobro poznati dizajner iz Indije Pratijuš Devada je zamislio i „na papir preneo“ kako bi izgledao električni kamion marke Tesla kada bi se preveo na dizajnerski jezik francuskog brenda. 

Tako je nastao hiper kamion Bugattija (Bugatti Hyper Truck) koji bi, u nekom paralelnom univerzumu predstavljao restilizovani pristup svega onoga što nam je danas u glavi kada se spomene transport teškim komercijalnim vozilima. Animacije govore same za sebe.

Neki automobil iz katalagoa Bugattija bi mogao biti za kupovinu izabran samo od strane nekoga s ekstremno velikom kupovnom moći. Ipak, Stefan Vinkelman, izvršni direktor kompanije Bugatti, pokušava da uveća vrednost marke unutar samog nemačkog koncerna. Lansiranjem druge linije „ekonomičnih“ i čisto električnih modela, održao bi se premijum karakter marke uz istovremeno značajno uvećanje obima prodaje i proizvodnih postgnuća.

Sada se u Bugattija razmatra eventualni razvoj električnog SUV modela čija bi početna cena bila u rasponu između pola i celog miliona evra.

U ove najave bi se idealno uklopio stil koji forsira Pratijuš Devada. Indijac se trenutno nalazi na platnom spisku kineskog Dongfenga, ali njegovo beskrajno interesantno delo zasigurno neće biti komercijalizovano.

Bugatti Hyper Truck kako su ga od milošte nazvali brojni oduševljeni novinari, poseduje njušku u obliku velikog slova „C“, što je praktično jedna od klasičnih dizajnerskih linija francuske marke. Jedina osoba koja bi se mogla naći u putničkoj kabini u obliku kapsule, a izrađenoj od stakla, bila bi vozač.

Iza vozačevog radnog mesta se ne nalazi prikolica već je cela kompozicija jedinstvena celina. Celokupan tovarni prostor je izrazito uzak. Iako bi se na taj način smanjila zapremina tovarnog prostora, jasno je da se doprinosi redukovanom otporu vazduha, kao i višoj brzini kretanja i generalno boljim ubrzanjima. Naravno, ne očekuju se rezultati, negde oko 490 km/h što je u domenu mogućeg kada se govori o hiperautomobilu Bugatti Chiron Super Sport 300+, ali svejedno bi konkurencija ostala daleko iza ovog primerka Hyper Trucka.

U prednjem delu kamiona je instalirana jedna osovina, ali su zato nazad tri, kako bi se osigurao bezbedan prevoz tereta. Hyper Truck Bugattija leži na ukupno osam točkova (četiri osovine), i svaki od njih poseduje aeodinamičke zaštite kako bi se smanjio otpor vazduha.

Spoljna linija u crveno boji prati zamišljeni centar gravitacije kroz celu karoseriju, dok je prednji branik sa bočnim linijam osmišljen da podseti na futurističku parnu mašinu. Naposletku, zadnji kraj kamiona krase inicijali Etorea Bugatija, a oni su postavljeni blizu staklenih vrata za pristup odeljku za smeštaj tereta.

Sve u svemu, Bugatti Hyper Truck definitivno neće na proizvodne trake… A, složićete se, valjalo bi!

AutoRepublika

(411)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Bio je i onaj zamišljeni render alfinog kamiona divota u odnosu na ovo, ovog nikako ne mos gledat, ne daj Bože da dodje na ulice…

Матори

Одличан облик за, рецимо, усисивач. Мада, превртао би се при употреби.

BojanNeki

Inspiracija…
comment image