1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW i Mercedes-Benz računaju na „plug-in“ hibride u snižavanju flotne emisije CO2
BMW i Mercedes-Benz računaju na „plug-in“ hibride u snižavanju flotne emisije CO2
0

BMW i Mercedes-Benz računaju na „plug-in“ hibride u snižavanju flotne emisije CO2

143
0
Podelite sa prijateljima:

BMW i Mercedes-Benz dodaju nove „plug-in“ hibride u game u nastojanju da redukuju flotnu emisiju CO2 i usklade se sa strožom EU regulativom.

Mercedes širi svoju „ekološku“ ponudu u kompaktnom segmentu s „plug-in“ verzijama CLA kupea, CLA Shooting Brakea i GLA, o čemu smo već pisali. Ovi modeli koriste benzinski motor uparen s elektromotorom od 75 kW, koji napaja paket baterija od 15,6 kW. Ovaj pogon je već u eksploataciji u varijantama A i B klase.

Mercedes će takođe dodati sedam „plug-in“ hibridnih verzija u okviru revidirane E klase, uključujući limuzinsku i karavansku varijantu, kao i benzinske i dizel pogone.

Daimler ima za cilj da smanji emisiju CO2 za do 20 odsto, da bi se uskladio s EU regulativom, koja je na snagu stupila ove godine. „Na puškomet smo od dostizanja cilja“, rekao je šef kompanije, Ola Kelenijus.

„Do kraja 2020., želimo da udvostručimo prodaju blagih hibrida i učetvorostručimo udeo xEV (plug-in modeli)“, rekao je Kelenijus.

Više BMW „plug-in“ modela

Bavarci će proširiti svoju PHEV ponudu ove godine, u koju će biti uključena serija 3 Touring, kako sa zadnjim tako i pogonom na sve točkove. Verzija s xDrive postojećeg 330e „plug-in“ hibridnog sedana će se takođe pridružiti grupi. S druge strane, u BMW-ovoj gami, biće dodata „plug-in“ verzija X1 i X2.

BMW je u dosadašnjem delu godine uživao u 43-odstotnom povećanju prodaje električnih i hibridnih vozila, saopštio je šef kompanije, Oliver Cipse.

Šef BMW-ove prodaje i marketinga, Piter Nota, izjavio je da će nemački proizvođač redukovati emisiju CO2 u Evropi za oko 20 odsto ove godine, što znači da će biti u potpunosti u skladu s novim evropskim standardima, kako za 2020., tako i 2021.

BMW kaže da cilja da ima više od milion vozila s elektrifikovanim pogonskim sistemima na putevima do kraja 2021., s tim što bi se u tom periodu četvrtina evropske prodaja odnosila na elektrifikovane modele.

Evropska unija je proizvođačima automobila postavila cilj koji podrazumeva smanjenje emisije ugljen-dioksida za 40 odsto između 2007. i 2021., s tim što se zahteva dodatnih 37,5 odsto redukcije do 2030. Međutim, zagađenje koje proizvode automobili je poraslo, prvenstveno zbog popularnosti SUV/krosovera, što znači da proizvođači moraju da pojačaju prodaju PHEV modela ukoliko žele da izbegnu visoke penale.

Svaki od njih ima individualne ciljeve kada je reč o usklađivanju s ekološkom regulativom, odnosno dostizanje flotnog proseka od 95 grama CO2 po pređenom kilometru do kraja 2021. Daimler se suočava s kaznom od 997 miliona evra jer neće dostići svoj cilj za 2021. od 103,1 g/km CO2, jer je sa 130,4 g/km uspeo da spusti emisiju na 114,1 g/km, podaci su PSA Consultinga.

BMW se suočava s kaznom od 754 miliona evra će njegova flotna emisija pasti na 110 g/km, sa 123,6, tako da sopstveni zadati cilj od 102 g/km neće biti ostvaren.

Prosečna flotna emisija za automobile u Evropi je porasla treću godinu zaredom 2019., na 121,8 g/km, saopštio je JATO Dynamics.

U pomoć uskaču superkrediti

„Plug-in“ hibridi, kada poseduju dovoljno veliku bateriju, značajno doprinose smanjenju emisije ugljen-dioksida, a uz EV, njihov broj se udvostručio pod evropskim superkreditnim sistemom, koji bi trebalo da pomogne proizvođačima da ostvare svoje ciljeve.

LMC Automotive prognozira da će prodaja PHEV modela porasti na 717.000 u Evropi ove godine, sa 198.853 iz 2019., što će biti tržišno učešće od četiri odsto. Time će po prodaji biti nadmašeni čisto električni automobili, čiji će broj porasti na 652.000 sa 365.372, za 3,6 odsto tržišnog udela, predviđa LMC.

Električni automobili su generalno skuplji za proizvodnju od benzinskih i dizel pandana. Međutim, BMW kaže da je uštedeo sredstva, uključujući odlaganje razvoja naredene generacije Minija, da bi oslobodio resurse za električnu kampanju.

„Ukoliko arhitektura vozila ne mora da bude renovirana, onda to nećemo uraditi“, rekao je Cipse, dodavši da je Mini bio konstantno unapređivan ažuriranjem pogona i info-zabavnih opcija. Oko 7.000 Minija je naručeno do sada, rekao je on. „Smatramo da možemo da udar na profit možemo držati pod kontrolom.“

AutoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments