1. Home
  2. Zelene strane
  3. Istraživanje: Deset proizvođača se neće na vreme uskladiti s novom emisionom regulativom
Istraživanje: Deset proizvođača se neće na vreme uskladiti s novom emisionom regulativom
1

Istraživanje: Deset proizvođača se neće na vreme uskladiti s novom emisionom regulativom

222
1
Podelite sa prijateljima:

Prema nalazima proizašlim iz sprovedenog istraživanja, deset proizvođača automobila će biti prinuđeno da isplate 3,3 milijarde evra na ime naknade Evropskoj uniji, zbog nemogućnosti da se ispune restriktivni emisioni propisi, odnosno zbog prekomernog prosečnog nivoa štetnih gasova cele game.

Kratkoročne mere, poput uvođenja politike popusta na električna ili posebno energetski ekonomična vozila, teško da može doprineti izbegavanju kazne, iznose eksperti koji prate automobilsku industriju, a koji su zaposleni u minhenskoj kancelaraji poznata konsultantske kuće Deloitte. U samom izveštaju, to jest u studiji se ne navode imena inkriminisanih proizvođača vozila.

Prošle godine su novi automobili u Evropskoj uniji emitovali 108 grama ugljen-dioksida po prevaljenom kilometru. Uskoro će taj limit po propisima Evropske unije biti spušten na 95 grama, tako da bi priroda trebala biti zahvalna na nastupajućim promenama koje se očekuju od 1. januara.

Velikim i teškim automobilima će se tolerisati nešto jače brojke, pa će tako još ove godine proizvođači moći da ostave do 5% game, s najgorim emisionim vrednostima, mimo obračuna za potrebe poređenja sa zakonskim normativima, ali već od 2021. godine, stvari će postati ozbiljnije. Za svaki gram ugljen-dioksida više, koji napusti izduvni sistem automobila, plaćaće se po 95 evra kazne, i to za svaki prodati primerak.

Da stvari budu još dramatičnije pobrinuo se evropski zakonodavac propisujući sniženje limita na svega 59 grama oslobođenog CO2 po svakom kilometru vožnje, i to već do 2030. godine.

Udeo plug-in hibrida i električnih automobila u novoregistrovanim vozilima bi sa ovogodišnjih 11% trebalo da se uveća na 34% do 2026. godine, stoji u studiji koju potpisuje Deloitte. Proporcija koja iskazuje učešće SUV modela će porasti na 41%, dok će 40% od svih krosovera koristiti plug-in hibridnu tehnologiju, dok će takvih biti „samo“ 32% među ostalim klasama četvorotočkaša.

„Razlika u ceni na velikim krosoverima je velika,“ navodi ekspert iz automobilske industrije iz kompanije Deloitte, Tomas Šiler. Eventualnom elektrifikacijom SUV vozila, proizvođači bi jednim udarcem mogli da ubiju dve muhe.

Ali korporacije će biti prinuđene da se grčevito bore kako bi dostigle emisione ciljeve vezane za CO2, u godinama koje dolaze: „Pad profitabilnosti koji se očekuje s tim u vezi, može biti izbegnut samo do neke mere,“ zbori Šiler: „Danas je proizvođačima ostavljen izbor, to jest slobodno opredeljenje hoći li plaćati velike penale u vezi CO2, ili će prodavati električna vozila sa mizernim, ili pak nikakvim razlikama u ceni. Električni automobili će i dalje umnogome zavisiti od politika državih subvencija i u godinama koje su pred nama.“

To će se moći promeniti jedino u uslovima ogromnih prodajnih brojki.

AutoRepublika

(222)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Osim FCA, ko spada u preostalih devet „dobitnika“ tih „premija“ ?